22.07.2021. ·
3 min

How I became a Medior Software Developer in two years - Ivana Tesevic

HelloWorld
0
How I became a Medior Software Developer in two years - Ivana Tesevic

Ono što imamo u našoj kompaniji, a što sam sigurna da je retko na drugim mestima, je kultura seniorskog mentorstva. Ovo nije oblast kojom možete ovladati za dve godine, ali postoje kolege seniori od kojih se uči. Oni nesebično dele svoje znanje a ja crpim i učim iz toga što je više moguće.

Radim u RT-RK Automotive već dve godine. Moja radna avantura počela je još na poslednjoj godini studija, kada sam kao student 4. godine Računarstva i automatike došla da uz stručnu pomoć iskusnih kolega odradim praksu, napišem svoj diplomski rad i kao najvažniju stavku ,rekla bih, naučim puno toga o svijetu automobilske industrije u koji sam odlučila zakoračiti.

Nakon uspješno odbranjenog diplomskog rada, započelo je moje stručno usavršavanje iz dana u dan, preko zFAS projekta i niza zanimljivih problema do novog projekta za Audi, čiji sam član od samog početka. Projekat je počeo nakon približno pola godine mog rada u kompaniji - kao početnik sa tek završenim onboarding kursevima, dobila sam mogućnost da radim na Health temama. Donekle već poznata oblast WDG, Task Monitoring, Host Supervision, Error Handler.

Moji prvi zadaci bili su na Error Handler-u gdje sam učestvovala u dodavanju eksternih reakcija. Projekat je naravno zasnovan na MotionWise™ platformi, koja je za mene bila novost na početku, ali nije bilo teško ući u materiju i krenuti sa radom. Sa jedne strane platforma prati AUTOSAR koji je već u neku ruku bio poznata teritorija nakon završenih studija, a sa druge strane tu je razvoj na Performance strani gdje imamo QNX OS koji je predstavljao neki vid izazova.

Nakon pola godine u Health timu, dobila sam novi izazov na ECU-SM (State Management) temu, gdje sam dobila priliku da više samostalno upoznajem određene teme kao sto su Scheduler SH, Scheduler PH, Task Monitoirng i WDG.

Krenula sam sa razvojem Degraded Mode feature-a. Ovaj mod se pokreće kada pri pokretanju sistema ima dosta problema i reseta. Ulaskom u Degraded Mode režim “povlačimo” se u mod gde rade samo neke komponente sistema, ali je cilj da sistem bude živ i bez stalnih reseta i da pokušamo da oživimo ostatak sistema.

Bilo je potrebno uklopiti ideje u projekat i naravno realizovati ih unutar MotionWise™ platforme. Ovo je bio veoma interesantan period kada se dosta toga moralo naučiti, dosta toga čuti, ali i dosta toga pogriješiti.

Rad na ovakvoj platformi nudi zaista dosta mogućnosti, jer već postojeće jedinice nude raznorazne opcije za nadogradnju. Moj rad se nastavio na temi Degraded mode-a preko Scheduler-a, generisanja novih schedule tabela, rada na WDG i konfiguraciji WDG-a, upoznala sam se donekle sa samim radom OS-a. Rad na QNX-u bih izdvojila kao veoma interesantan dio jer je to OS sa kojim se ne susrećemo tako često. Time triggering scheduling na QNX-u, raspodjela procesa, generisanje Task Monitoringa, samo su neke od stvari na kojima sam radila. Kako je posla bilo puno, javila se potreba za novim kolegama. Tada sam morala dobiti pomoć u timu, ali i postati mentor novom kolegi, što je ujedno bio i novi izazov.

Moj rad na ovom projektu je donekle završen. Nalazim se pred novim projektom sa dosta zahtjeva, koji mi nudi dosta prostora za rad i usavršavanje. Nastavljam sa ECU-SM temama, MoWi platformi (kako mi od mila zovemo MotionWise™ platformu) ali na novom projektu.

Od nedavno nisam više Junior Developer, sada je moj senioritet Professional, što je potvrda da su uz mentorstvo i uporan trud i rad na ovako velikim projektima, uspjeh i napredovanje zagarantovani.

Ivana Tešević – Software Developer

Posetite profil kompanije RT - RK.

Oceni tekst

18 osoba je glasalo, prosečna ocena: 4

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga