20.10.2021. ·
2 min

Konstantno imam priliku da učim, napredujem i da se dokazujem

HelloWorld
0
Konstantno imam priliku da učim, napredujem i da se dokazujem

„Biti inženjer znači biti sposoban uhvatiti se u koštac sa problemom i riješiti ga iako se ranije nisi susreo s njim. Odustajanja nema, ima samo promjene pristupa i pravca razmišljanja.“

Zvjezdan Spasic – Project Owner & Team Lead, Core Tools and Frameworks Team

Moj posao podrzumijeva sljedeće:

Product Owner aktivnosti – sinhronizacija sa drugim timovima, planiranje, release-anje softverskih komponenti koji su u vlasništvu našeg tima, organizacija backlog-a, prioritizacija poslova, itd.

Team leader aktivnosti – upravljanje resursima (godišnji odmori), evaluacije zaposlenih, tehnička podrška za kolege iz tima.

SW developer aktivnosti – analiza i popravka defekata, rad na implementaciji novih feature-a, rad na arhitekturi SW komponenti, detaljne analize novih feature-a.

Ako bih trebao da malo opširnije opišem čime se tim bavi onda je to rad na Python alatima koji se koriste u različitim fazama integracije MotionWise proizvoda u Customer projekte. Neki od ovih alata su razni parseri konfiguracionih fajlovi kao što su ARXML, MXML, DBC i slični parseri, zatim Object modeli odnosno apstrakcije podataka pročitanih iz navedenih fajlova koji se koriste najčešće u generatorima koda, zatim alati koji su zaduženi za verifikaciju modela.Što se tiče moje lične motivacije imam veliku želju da napredujem i učim i tu mi se RT-RK kao kompanija sviđa jer od kako radim ovdje, a to je skoro 6 godina, konstantno sam imao priliku da učim, napredujem i da se dokazujem.

Od kvalifikacija za posao kojim se bavim rekao bih da je najvažnije biti inženjer. Ovo se može učiniti kao štur opis ali po meni biti inženjer znači biti sposoban da se uhvatiš u koštac sa problemom i da ga riješiš čak i ako se nisi prije susreo s njim. Ako je neko dobar inženjer onda se lako prilagodi na nova okruženja. Kao malo preciznije kvalifikacije rekao bih da je potrebno dobro znanje Objektno-Orijentisane metodologije razvoja softvera (dominatno korištenjem Python programskog jezika), potrebno je pratiti trendove u razvoju softvera i konstantno težiti za boljim rješenjima. Takođe je bitno da imamo socijalne vještine tj. da smo komunikativni, zainteresovani za druge ljude, te da imamo želju (i umijeće) da prenesemo znanje.

Posetite profil kompanije RT-RK.

Oceni tekst

5
3 glasa

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga