08.11.2021. ·
2 min

#RTRKAutomotiveHires2021

HelloWorld
0
#RTRKAutomotiveHires2021

„Testiranje ADAS sistema koji je još u razvoju veliki je izazov. Takođe je izuzetno zahtjevno dizajnirati i automatizirati testove, napraviti okruženje koje bi se adaptiralo kako bi se testovi ponovno mogli izvršiti u okruženju klijenta. Ovakav sustav mora rješavati sve te probleme samostalno za vrijeme runtime-a kako bi rezultati uvijek bili dostupni i bez iznimke.“

Marko Halak – Chief Architect Test, Platform Test Team Lead MotionWise™

Moje trenutne obveze su:

 • Sudjelovanje u analizama novih funkcionalnosti MotionWise-a kao jedan od Chief Architect-a
 • Dodavanja novih funkcionalnosti MotionWise-a koje su od veće važnosti za testiranje platforme
 • Tehnički nadzirati tim od 24 osobe i sudjelovati u razvoju testnih koncepata
 • Definiranje smjernice testiranja uzimajući u obzir Functional Safety ISO26262 standard
 • Definirati smjernice automatizacije testova
 • Osmišljavati tehnička rješenja za probleme kao što su ponovno korištenje test case-ova na drugim projektima za smanjenje potrebnog opsega posla
 • Osmišljavanje arhitekture i razvoj jednog od dva glavna programa za testiranje (TestExecutor)
 • Tražiti tehnička rješenja prilikom većih blokirajućih problema u automatizaciji testova
 • Osmišljavati mehanizme robustnosti prilikom testiranja obzirom da je testno okruženje kompleksan sustav koji ima veliku količinu varijabli što ga čini vrlo osjetljivim. Obzirom na veliku količinu testova, automatizacija je od iznimne važnosti ali isto tako i CI (Continuous Testing) koji nam omogućuje da sve te testove izvršavamo bez nadzora preko noći.

Najveći izazovi sa kojima se susrećem su:

 1. Kako testirati samo dio kompleksnog ADAS sistema na način da zadovolji standarde? Sistem se tek razvija a test mora da pokrije trenutna rješenja koja mi pokušavmo razviti kao dio MotionWise-a. Po standardu testira se isključivo gotov sistem kao cjelina ali budući da se ovako kompleksni sustavi razvijaju na više lokacija segmentirano, detekcija problema u trenu kada se sve spoji u završni sustav je prekasna.
 2. Osmisliti koncept „TestCase Reusability“ kako bismo smanjili potreban rad na klijentskim projektima. Cijeli koncept traži dizajniranje testova tako da se da se testovi sa MotionWise mogu ponovno izvršiti u okruženju klijenta. Ono što je zahtjevan dio ove teme je osmisliti test i automatizirati ga na taj način da test ima generalne korake testiranja koji se adaptira prema potrebama projekta klijenta. Ovakav sustav izgleda dobro na papiru ali zbog kompleksnosti koja se nalazi iza ovog koncepta, test okruženje može imati velikih problema prilikom izvođenja u praksi. Sustav mora rješavati sve te probleme samostalno za vrijeme runtime-a kako bi rezultati uvijek bili dostupni i bez iznimke.

Posetite profil kompanije RT-RK.

Oceni tekst

4
3 glasa

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga