17.10.2018. ·
3 min
· [ Vreme: utorak, 23.10.2018. 17:30h ]

Oktobarski PHPSrbija Meetup

HelloWorld
0
Oktobarski PHPSrbija Meetup

Ovog meseca, konkretno 23. oktobra PHP Srbija organizuje novi meetup u KC gradu. Molba organizatora je da na meetup dođete ranije, oko 17:30 časova i obavezno uradite RSVP jer će kao i uvek biti poklona! :) U nastavku teksta pročitajte teme oktobarskog meetup-a.

Prvo predavanje - Kako da Agilna metodologija bude agilna

Metodologija u razvoju softwera vrlo često odvaja uspešnu realizaciju projekta od neuspešne. Odabir prave metodologije je ključan korak u razvoju softvera i informacionih sistema. Nažalost, odabir metodologije se uglavnom zasniva na kopiranju drugih ili preuzimanja metodologije sa predhodnih projekata. Adekvatan odabir metodologije trebalo bi da se desi na osnovu potreba projekata, klijenata, raspoloživih resursa i kulture u okviru tima. Odabir prave metodologije ne treba da se prepusti slučaju. Tokom ovog predavanja saznaćete kako smo u KupujemProdajem prvo vagali i analizirali, a zatim i pronašli pravu metodologiju za nas i naš proizvod.

Predavač je Mateja Opačić. Mateja se bavi razvojem softvera i informacionih sistema preko 20 godina. U svojoj karijeri prošao je kroz sve developerske poslove - od početnika, preko Senior developera i Techincal Lead-a, do System Architect-e. Osim developerskih poslova, u okviru razvoja softvera i informacionih sistema radio je i kao Project Manager i Product Manager. Trenutno je Product Manager u kompaniji KupujemProdajem. Poslednje dve decenije angažuje se i u oblasti edukacije, i to mahom budućih developera, studenata i ostalih zainteresovanih za tehnologiju. Poslednjih 10 godina mentor je mladim budućim naučnicima u Regionalnom Centru za Talentovanu decu Beograd II. Iza sebe ima veliki broj nacionalnih i internacionalnih nagrada i priznanja.

Drugo predavanje - Konkurentnost i nivoi izolacije u transakcijama

Relacioni ACID kompatibilni sistemi za upravljanje bazom podataka (DBMS) u višekorisničkom višenitnom okruženju su najčešće usko grlo u jednom softverskom sistemu. Upravo takvo okruženje, koje se često oglašava kao prednost, je i glavni uzrok problema sa performansama u radu sa pomenutim sistemom.

Predavanje se bavi teorijskim aspektom transakcija, objašnjava njihov način rada, implementirane algoritme u fundamentalnim modulima DBMS-a (kao što su transakcioni log, planer upita, i sl). Nakon osvrta na osnovne pojmove i delove DBMS-a u vezi sa transakcijama, predavanje se posebno fokusira na nivoe izolacije, objašnjavajući način rada, kao i posledice koje proizilaze iz korišćenja istih.

Tema je namenjena softverskim inženjerima (bez obzira na programski jezik) koji se služe bazama podataka. Nakon predavanja očekuje se da slušalac razume problem konkurentnosti u sistemima za upravljanje bazom podataka i da uspešno koristi različite nivoe izolacije u transakcijama sve sa ciljem uvećanja performansi DBMS-a kojim se služi.

Predavač je Nikola Svitlica. Nikola (a.k.a TheCelavi) radi kao nezaposlen programer više od 16 godina, fokusirajući se najviše na Internet programiranje koristeći, pre svega, JavaScript i PHP. Kroz “kraće radne ekskurzije” u marketingu, bankarstvu i novinarstvu, upoznao je, pored inžinjerskog, i ekonomski aspekt poslovanja, što mu je omogućilo da govori tečno čak dva jezika, jezik programera i jezik menadžera/klijenata, dok je tokom 14 godina provedenih u visokoškolskim ustanovama naučio da sklopi i po koju složenu rečenicu na akademskom jeziku. Živi, (ne)radi i studira u Beogradu.

Ulaz na meetup je besplatan, ali je potrebno da prijavite svoj dolazak putem sledećeg linka.

Oceni tekst

0
Da ti ništa ne promakne

Ako želiš da ti stvarno ništa ne promakne, prijavi se jer šaljemo newsletter svake dve nedelje.

0 komentara

Druga dešavanja

Sva dešavanja