O kompaniji
99
Iskustva
29
Plate
3
Poslovi
Luxoft logo

Luxoft

4.8
31.07.2023.

Remote rad i prijateljstva za ceo život: Inspirativne priče Luxoftera povodom Međunarodnog dana prijateljstva

Mogućnost rada na daljinu je jedan od najvažnijih benefita koje kompanija može ponuditi zaposlenima, i oko 50% zaposlenih u Luxoft Srbija odabralo je remote opciju za rad. Povodom 30. jula, Međunarodnog dana prijateljstva, neki od njih podelili su sa nama priče o svojim Luxoft prijateljstvima koja su se rodila kroz online komunikaciju i saradnju.

Jelisaveta i Kataržina su trening menadžerke u Learning Management and Development sektoru u Luxoftu. Jelisaveta je iz Srbije a Kataržina iz Poljske, nisu se nikada uživo upoznale, ali zajednički rad učinio je da se zbliže i postanu prijateljice.

„Znala sam da je Kasia Poljakinja i jako sam se zbunila kad nam se na prvom sastanku obratila na našem jeziku. Ispostavilo se da je završila studije hrvatskog jezika, da je nekoliko godina živela i radila u Hrvatskoj i u Srbiji.“ započinje priču Jelisaveta.

Obe su se u Luxoftu zaposlile prošlog leta, i nakon mesec dana Kasia je zakazala sastanak na temu „My first month in Luxoft“ gde je sa Jelisavetom i još jednom koleginicom trebalo da podeli svoja iskustva nakon mesec dana rada u kompaniji.

„Kao ’newbies’ smo se podržavale u novim ulogama, a svaki naredni razgovor je pokazao da imamo dosta toga zajedničkog. Volimo da putujemo, znatiželjne smo prema drugim kulturama i ljudima. Ali, što je najbitnje, 

Jelisaveta ima divnu, pozitivnu energiju koju je doslovno moguće osetiti čak i preko ekrana” kaže Kasia i dodaje: „Jako mi se sviđa njen smisao za humor - ponekad malo crni. Mislim da je jako bitno, posebno u situaciji kad radimo od kuće i kolege nisu fizički pored nas, da se oslobodimo stresa humorom i lepom rečju, a na to uvek mogu da računam od Jelisavete. Znam da u njoj imam prijateljicu i na poslu, i u životu!”

Jelisaveta kaže da je Kasia vedra, otvorena i iskrena, i to joj se odmah dopalo: „Šalje odlične mimove, voli mačke i ima divan osmeh.”

„Puno sam naučila od Jelisavete. Definitivno sada znam još više o Srbiji, a Jelisaveta deli sa mnom i novinarske trikove jer se time ranije bavila. Puno crpim iz njenog pozitivnog odnosa prema životu i ljudima. Iako je naše poznanstvo trenutno samo online, imam utisak da se poznajemo pola života.” kaže Kataržina.

Jelisaveti je ovo prijateljsvo donelo nova znanja o poljskoj kulturi, gastronomiji i jeziku. „Shvatila sam i da Srbi i Poljaci imaju sličan smisao za humor, kao i da su Bajagine pesme prepevane i naširoko poznate u Poljskoj! Poznanstvo sa Kasiom će doneti i nove avanture, jer planiramo da otputujemo negde kako bismo se uživo upoznale i nazdravile Luxoft prijateljstvu. Trenutno se dogovoramo gde!”

Još jedno Luxoft prijateljstvo koje se rodilo iz zajedničkog rada je između Tamare i Đorđa. Đorđe je Specijalista nabavke a Tamara je specijalista za podršku poslovnih procesa.

„Upoznali smo se kroz organizovanje jedne pošiljke za Egipat, što je bio jedan od mojih prvih zadataka u Luxoftu, tako da je Đorđe jedna od prvih osoba koje sam upoznala u kompaniji” kaže Tamara i dodaje: „Prijateljstvo je pozitivno uticalo na obavljanje posla, omogućilo nam je da lakše komuniciramo i brže rešavamo probleme. Đorđe je takođe i odličan učitelj, i pomogao mi je da razumem teme koje su mi bile potpuno strane, na vrlo lak način. On zaista poseduje ogromno znanje u svom poslu, i uvek je spreman da pomogne, čak i kada bih mu postavila pitanje koje bi trebalo uputiti nekom drugom.“

„Tamara ima veliku spremnost da izgura stvar do kraja. Njena upornost me je od starta motivisala da i sam budem toliko posvećen rešavanju problema. Osim toga,  Tamara je završila Filološki fakultet i zbližila nas je ljubav prema modernim domaćim piscima i spisateljicama. Slučajno smo u isto vreme čitali „Uhvati zeca” od Lane Bastašić i zajednički smo uživali u sjajnoj knjizi.” kaže Đorđe.

Raduje ga to što je kroz zajednički rad uspeo da približi Tamari kompleksnost međunarodnih pošiljki i važnost pariteta prilikom planiranja isporuke: „Iako deluje jednostavno da se nešto pošalje od tačke A do tačke B, jako je izazovno poznavati carinske i druge propise u udaljenim zemljama.”

„Đorđe mi je pomogao da razumem važnost raščlanjivanja zadatka na više manjih, kako bi zadatak bio bolje shvaćen i samim tim brže rešen.“ naglašava Tamara jednu važnu stvar koju joj je komunikacija sa novim prijateljem donela. „Osim što je profesionalac, Đorđe je i vrlo svestrana ličnost, često pričamo o raznim temama od kojih je jedna od omiljenih svakako književnost.“

Jovana i Milica su se upoznale na Teams-u a ubrzo nakon toga i uživo na piću, iako žive u različitim gradovima. Obe rade na poziciji Employment Screening Specialist u Luxoftu.

„Kada je Jovana došla u naš tim ja sam joj se javila, poželela dobrodošlicu i rekla ako joj treba bilo kakva pomoć da može da računa na mene. Počele smo često da komuniciramo pa sam čak i otputovala u Novi Sad da se upoznamo uživo” kaže Milica i dodaje: „Jednostavno smo kliknule od prvog razgovora. Jovana je jako zrela, pametna, otvorena osoba i veoma je lako komunicirati sa njom.”

„Milica mi je uvek pružala pomoć i bila na raspolaganju šta god da mi zatreba” opisuje Jovana svoju prijateljicu:”Dopalo mi se to što je otvorenog uma, veoma pozitivna, pametna, uvek spremna da pomogne - to su najbitniji kvaliteti prijatelja i kolege, a ona ih sve poseduje. Važno je imati pomoć, posebno na remote poziciji - pomaže tuđe mišljenje i dodatni par očiju”.

Milica takođe naglašava da joj je važno da na poslu ima nekoga sa kime može da popriča i o svakodnevnim stvarima, posebno o kuvanju koje je velika strast i jednoj i drugoj: „Skoro svaki dan se pohvalimo jedna drugoj nekim novim receptima - ona mi je dala fenomenalni recept za pastu napolitanu koji je dobila od profesionalnog šefa iz Italije, a ja sam njoj otkrila neke recepte iz azijske kuhinje.”

Obe vole i da putuju, planinare i kampuju, i planiraju da uskoro organizuju zajedno i neko putovanje.

Galerija