Iz ugla programera

Programeri kuckaju. Iskustva, savete i mnogo koda. Uspeh počinje ovde, priče ljudi iz IT sektora.

Blog Iz ugla programera
01.09.2022. ·
6 min

Freelance karijera u IT-ju: i sloboda ima cenu

Tehnološka revolucija i digitalno doba u mnogome su promenili mnoge aspekte naših života. Glavni moto promena gotovo uvek se nalazio u poslovnoj sferi, koja po svojoj prirodi nastoji da poboljša efikasnost svoje delatnosti i snizi troškove. Tako su e-mailovi zamenili klasičnu pisanu korespondenciju, dok je internet pružio neviđene mogućnosti disperzije pojedinih delova kompanija širom sveta. Isto tako, video-pozivi omogućili su da poslovna putovanja budu znatno ređa, dok su istovremeno efikasnost i brzina sklapanja poslova dosegli potpuno novu dimenziju. Gotovo svaki posao koji nije manuelni i ne zahteva neposredno učešće u proizvodnji materijalnih dobara sada je moguće obavljati bez obzira na to gde se ko od zaposlenih nalazi. 

Freelance karijera u IT-ju: i sloboda ima cenu
29.08.2022. ·
6 min

Šta je posao produkt menadžera u IT-ju

Prva asocijacija, na pomen pozicije produkt menadžer, je ta da je to previše stresan i odgovoran posao. Ali lepota ovog posla je u tome što pruža mogućnost da pokažeš svoju kreativnost, rešavaš korisničke izazove i da svojim odlukama direktno doprinosiš tom procesu.  

HelloWorld
0
Šta je posao produkt menadžera u IT-ju
24.08.2022. ·
5 min

Voli me - ne voli me - Ljubavno pismo programiranju

Mnogi programeri na početku karijere ne vole programiranje. Moram da primetim i da istaknem razliku između - “napisao sam nešto što radi (da dobijem platu na kraju meseca)” i “napisao sam dobar kod”. I ne samo na početku karijere, to ljude ume da prati i mnogo duže. Tu počinjem od sebe. Zamislite majstora koji pravi satove, i kada mu neko kaže da napravi još jedan sat, on se isfrustrira. Kada mu neko kaže da hoće baš ovakav ili baš onakav sat, on nađe izgovor zašto takvi kaiševi ili takve skazaljke nisu višu u modi. To su programeri ukratko. 

Voli me - ne voli me - Ljubavno pismo programiranju
19.08.2022. ·
5 min

Online kursevi - Mogućnost da se nauči nešto novo ili gubljenje vremena

IT je jedna od sfera u kojoj se, možda i u najvećoj meri, pravi jasna razlika između zvanja i znanja. Naravno da će diploma dobrog fakulteta iz oblasti tehnički nauka predstavljati odlično polazište kao stavka u CV-u i da će se potencijalni poslodavci, vrlo verovatno, najpre obratiti njihovim vlasnicima prilikom procesa selekcije kadrova. Međutim, sama diploma nikako ne predstavlja garant da će njen vlasnik automatski postati ekspert u konkretnom radnom zadatku. 

Online kursevi - Mogućnost da se nauči nešto novo ili gubljenje vremena
11.08.2022. ·
5 min

Koji su najomraženiji poslovi u IT

O ovoj temi je nezahvalno pričati, jer ono što važi za jednu osobu, ne mora da važi i za drugu. Mnogo je zanimljivih pozicija u IT svetu, ali ima i onih, manje zanimljivih. Pričaću ti iz mog ugla o tim pozicijama i pomalo generalizovati, kako ne bih odužio tekst. Ne želim da pomisliš da bi film 2001 Odiseja u svemiru iz 1968. godine bio interesantniji :)  

Koji su najomraženiji poslovi u IT
29.07.2022. ·
7 min

Spajanje komponenata (web) aplikacija

Kada govorimo o spajanju komponenata neke aplikacije, dotičemo se vrlo rudimentarnog dela softverske arhitekture. Možda su negde gore "oblaci", redirekcije i redis keševi, ali u dnu svega je izvorni kod koji mi gledamo tokom održavanja i nadogradnje sistema.

Spajanje komponenata (web) aplikacija
15.07.2022. ·
6 min

Šta sve radi system administator

Osnovni zadatak sistem administratora je da omogući svojim kolegama, koji se bave nekim drugim poslovima, optimalne uslove za nesmetan rad.  

HelloWorld
4
Šta sve radi system administator
11.07.2022. ·
5 min

Kognitivna kompleksnost koda

Ciklomatska kompleksnost je termin skovan od strane Thomas J. McCabe-a davne 1976. (u Fortran okruženju), da bi se opisao proces merenja “lakoće testiranja i održavanja” kontrolnog toka nekog modula. Njegov pristup je primena matematičkih modela kojima otkrivamo koliko je testova potrebno da se u potpunosti “pokrije” neki metod. 

Kognitivna kompleksnost koda