Iz ugla programera

Programeri kuckaju. Iskustva, savete i mnogo koda. Uspeh počinje ovde, priče ljudi iz IT sektora.

Blog Iz ugla programera
20.01.2023. ·
3 min

Da li se isplati plaćeni kurs

Svaki mladi developer sanja o, sada već mitološkom scenariju gde radi/raducka za hiljadu evra mesečno. Odnosno, otkad je počela ova inflacija, verovatno je to sad dve hiljade evra. Međutim, isti taj mladi developer se dobro zapita o isplativosti kada vidi da neki kurs košta 100 dolara. Uf, da li mi se isplati toliko dati za kurs?  

17.01.2023. ·
4 min

Da li je često menjanje firmi RED FLAG?

Postoji više razloga zbog kojih zaposleni odlučuju da promene firmu. Prema istraživanju sajta HelloWorld, ubedljivo najbitniji faktor je plata (65% ispitanih), ali postoji i niz drugih razloga koji značajno utiču na ovakvu odluku.  

HelloWorld
3
15.11.2022. ·
5 min

Kada je vreme da se menja posao?

U karijeri svakog programera dođe trenutak (uglavnom je to ponedeljak ujutru), kada poželi da menja posao. Sa godinama to postane želja za menjanjem karijere, ali o programerima koji sanjaju o gazdinstvu, a nisu prekopali metar bašte, nekom drugom prilikom. 

18.10.2022. ·
4 min

Windows ili Linux, pitanje je sad

Kada govorimo o omiljenim operativnim sistemima (OS) većine ljudi, velika je verovatnoća da su u pitanju ili Windows ili Linux. Prema dostupnim statističkim podacima, Windows je, na globalnom nivou, ubedljivo najrasprostranjeniji OS za desktop računare, sa udelom od oko 75%,; na drugom mestu je Appleov iOS, sa 15% i na trećem je Linux, sa blizu 3%.  

HelloWorld
6
01.09.2022. ·
6 min

Freelance karijera u IT-ju: i sloboda ima cenu

Tehnološka revolucija i digitalno doba u mnogome su promenili mnoge aspekte naših života. Glavni moto promena gotovo uvek se nalazio u poslovnoj sferi, koja po svojoj prirodi nastoji da poboljša efikasnost svoje delatnosti i snizi troškove. Tako su e-mailovi zamenili klasičnu pisanu korespondenciju, dok je internet pružio neviđene mogućnosti disperzije pojedinih delova kompanija širom sveta. Isto tako, video-pozivi omogućili su da poslovna putovanja budu znatno ređa, dok su istovremeno efikasnost i brzina sklapanja poslova dosegli potpuno novu dimenziju. Gotovo svaki posao koji nije manuelni i ne zahteva neposredno učešće u proizvodnji materijalnih dobara sada je moguće obavljati bez obzira na to gde se ko od zaposlenih nalazi. 

29.08.2022. ·
6 min

Šta je posao produkt menadžera u IT-ju

Prva asocijacija, na pomen pozicije produkt menadžer, je ta da je to previše stresan i odgovoran posao. Ali lepota ovog posla je u tome što pruža mogućnost da pokažeš svoju kreativnost, rešavaš korisničke izazove i da svojim odlukama direktno doprinosiš tom procesu.  

HelloWorld
0
24.08.2022. ·
5 min

Voli me - ne voli me - Ljubavno pismo programiranju

Mnogi programeri na početku karijere ne vole programiranje. Moram da primetim i da istaknem razliku između - “napisao sam nešto što radi (da dobijem platu na kraju meseca)” i “napisao sam dobar kod”. I ne samo na početku karijere, to ljude ume da prati i mnogo duže. Tu počinjem od sebe. Zamislite majstora koji pravi satove, i kada mu neko kaže da napravi još jedan sat, on se isfrustrira. Kada mu neko kaže da hoće baš ovakav ili baš onakav sat, on nađe izgovor zašto takvi kaiševi ili takve skazaljke nisu višu u modi. To su programeri ukratko. 

19.08.2022. ·
5 min

Online kursevi - Mogućnost da se nauči nešto novo ili gubljenje vremena

IT je jedna od sfera u kojoj se, možda i u najvećoj meri, pravi jasna razlika između zvanja i znanja. Naravno da će diploma dobrog fakulteta iz oblasti tehnički nauka predstavljati odlično polazište kao stavka u CV-u i da će se potencijalni poslodavci, vrlo verovatno, najpre obratiti njihovim vlasnicima prilikom procesa selekcije kadrova. Međutim, sama diploma nikako ne predstavlja garant da će njen vlasnik automatski postati ekspert u konkretnom radnom zadatku. 

11.08.2022. ·
5 min

Koji su najomraženiji poslovi u IT

O ovoj temi je nezahvalno pričati, jer ono što važi za jednu osobu, ne mora da važi i za drugu. Mnogo je zanimljivih pozicija u IT svetu, ali ima i onih, manje zanimljivih. Pričaću ti iz mog ugla o tim pozicijama i pomalo generalizovati, kako ne bih odužio tekst. Ne želim da pomisliš da bi film 2001 Odiseja u svemiru iz 1968. godine bio interesantniji :)  

Da ti ništa ne promakne

Ako želiš da ti stvarno ništa ne promakne, prijavi se jer šaljemo newsletter svake dve nedelje.