Blog

Blog je mesto gde možeš da čitaš o navikama IT-evaca, najavama IT dešavanja, aktuelnostima na tržištu, savetima i cakama kako da uspeš na ovom dinamičnom polju.

Blog
02.02.2023. ·
5 min

Tehnički dug - kako propadne jedan MySpace

 Šta je tehnički dug?  Tehnički dug je koncept u razvoju softvera koji obuhvata “dodatan” napor potreban za održavanja baze koda. Potreba za tim dodatnim naporom se javlja usled korištenja raznih “prečica” u razvijanju aplikacija koje možda zaobilaze “best-practice” pristupe i industrijske standarde, ali u tom trenutku daju brze rezultate. Dakle govorimo o neefikasnim rešenjima koja nisu pokrivena testovima i zahtevaju vrlo specifično okruženje da bi sve radilo kako smo zamislili.  (više)

01.02.2023. ·
5 min

Šta je ChatGPT i kako ga možete koristiti?

ChatGPT je možda najvažniji alat još od savremenih pretraživača  OpenAI je nedavno predstavio veštačku inteligenciju pod nazivom ChatGPT koja konverzaciono odgovara na složena pitanja. Ovo nije neka smicalica, već zaista revolucionarna tehnologija koja je obučena da nauči šta ljudi misle kada postavljaju pitanje.  (više)

HelloWorld
0
27.01.2023. ·
5 min

Optimizacija B2B e-fakturisanja inovativnim API rešenjima

E-fakturisanje je inovativna promena za preduzeća kada je u pitanju upravljanje njihovim fakturisanjem i finansijskim operacijama. Preduzeća mogu uštedeti vreme, smanjiti greške i povećati ukupnu efikasnost eliminisanjem fakturisanja na papiru i automatizacijom procesa. Kompanije koriste rešenja za e-fakturisanje kako bi lako upravljale fakturama i stekle uvid u svoje finansijsko poslovanje u realnom vremenu. Od 1. januara 2023. godine e-fakturisanje je zakonski obavezno za srpske kompanije za B2B i B2G transakcije. (više)

HelloWorld
2
27.01.2023. ·
3 min

Glavni razlog zbog kog Apple još nije počeo da otpušta zaposlene

Mnoge od najvećih tehnoloških kompanija započele su otpuštanja velikog broja zaposlenih usled sve veće recesije.  Microsoft je najavio otpuštanje 10.000 zaposlenih, Amazon planira da otpusti ukupno 18.000 radnika, a Google je nedavno objavio da planira da prekine radni odnos za 18.000 ljudi.  (više)

20.01.2023. ·
3 min

Da li se isplati plaćeni kurs

Svaki mladi developer sanja o, sada već mitološkom scenariju gde radi/raducka za hiljadu evra mesečno. Odnosno, otkad je počela ova inflacija, verovatno je to sad dve hiljade evra. Međutim, isti taj mladi developer se dobro zapita o isplativosti kada vidi da neki kurs košta 100 dolara. Uf, da li mi se isplati toliko dati za kurs?   (više)

17.01.2023. ·
4 min

Da li je često menjanje firmi RED FLAG?

Postoji više razloga zbog kojih zaposleni odlučuju da promene firmu. Prema istraživanju sajta HelloWorld, ubedljivo najbitniji faktor je plata (65% ispitanih), ali postoji i niz drugih razloga koji značajno utiču na ovakvu odluku.   (više)

HelloWorld
3