O kompaniji
23
Iskustva
13
Plate
1
Poslovi
INGSOFTWARE logo

INGSOFTWARE

4.6
06.07.2022.

Kako je Boki od inženjera zaštite na radu postao softverski inženjer

Mirjana Panin, Employer Branding Manager (Ingsoftware)

Naš kolega Bojan Ingu se zvanično priključio početkom aprila ove godine, a ponudu za zaposlenje dobio je nakon dvomesečnog programa prakse iliti Ingternshipa kako interno volimo da ga zovemo.

O našim praksama smo već pisali u jednom tekstu na HelloWorld-u, jer smo hteli da ohrabrimo sve koji žele da se prekvalifikuju i pređu u svet software developmenta iz možda neke sasvim druge profesije i bez formalnog programerskog obrazovanja, a Bojan je neko ko je živi dokaz da je ovo apsolutno moguće ako imaš nekog ko će ti pomoći na tom putu.

Taj neko je naravno mentor (odnosno mentori, a u ovom konkretnom slučaju to su bili Mlađa i Žile), ali značaj mentora zahteva jedan poseban (i podugačak) tekst, tako da ćete o Ing praksama iz ugla mentora moći više da pročitate u nekom narednom tekstu :)

Da se mi vratimo na našeg Bokija….Bojan je po zanimanju Inženjer (ali) zaštite na radu, koji je nakon završenog fakulteta počeo da radi u hemijskoj industriji i to u jednoj fabrici u blizini Negotina u kom inače i živi. I iako je u suštini sve nekako išlo svojim tokom što se tiče njegove dotadašnje karijere, uz brata programera počeo je “sa strane” da se upoznaje sa osnovama programiranja u Javi (da, Bojan je mitsko biće poznatije kao Javaš) i malo po malo, shvatio je da je to nešto čime bi baš voleo da se bavi u životu. Ipak, znao je da ne može tek tako “preko noći” da promeni zanimanje, pa je počeo da uči, i to inicijalno preko dostupnih online kurseva.

Tu je pronašao svoju strast za rešavanjem problema u kojoj je mogao da uživa programirajući, ali iako su mu kursevi doneli mnogo teorijskog znanja (koje jeste važno), shvatio je da mu nedostaje iskustvo kao i praktičan uvid u način na koji stvari u IT svetu funkcionišu. Tada je počeo da istražuje mogućnosti za IT praksu, i long story short - to ga je i dovelo kod nas u Ing.

Moramo ovde malo da digresiramo i da izrazimo naše skromno mišljenje da ne postoji dovoljno programa praksi u našoj zemlji, bar kada je u pitanju IT industrija, i bar ne u poređenju sa ogromnim interesovanjem za karijeru developera vlasuljarca za koje znamo da postoji. E sad, ono što moramo da razgraničimo jeste dostupnost praksi za kandidate koji su na završnim godinama relevantnih tehničkih fakulteta u odnosu na prekvalifikante. Verovatno ne moramo ovo da vam crtamo, ali postoji taj neki, pomalo elitistički pristup ovoj problematici, koji podrazumeva davanje prednosti formalnom IT obrazovanju u odnosu na učenje preko kurseva i sl. (setite se samo Theodore), u nekoj možda kasnijoj fazi života i karijere. Mi smo hteli da našim praksama taj gap bar malo smanjimo, tj. da u prakse u Ingu uključimo i prekvalifikante.

I valjda smo uspeli u tome jer Bojan (kao i drugi naši ex praktikanti, a današnje kolege) kaže da mu je praksa u Ingu bila odlična odskočna daska za početak IT karijere, a pogotovo iz razloga što mu se nakon nje instantno ukazala i prilika za prvo zaposlenje u ovoj struci, i to baš kod nas.

A evo i Top 10 stvari koje je on izdvojio kao najveće benefite Ingternshipa:

  1. Kontinuirana i otvorena komunikacija s mentorima i svim ostalim kolegama
  2. Rad na što većem osamostaljivanju praktikanata u rešavanju postavljenih problema
  3. Kompanijska kultura u kojoj se ohrabruje postavljanje svih mogućih i nemogućih pitanja
  4. Kultura deljenja znanja i timskog rada, kolegijalnosti i pružanja pomoći kad god zatreba
  5. Rad na simulaciji projekata koji se ne rade za klijente, ali jako liče na realne projekte i samim tim omogućavaju praktikantima uvid u to kako izgleda rad na njima
  6. Tempo prakse koji podrazumeva da se ne prelazi na sledeći segment dok se trenutni ne savlada u potpunosti, i to bez obzira koliko to vremena može da zahteva
  7. Daily sastanci s mentorima i stalno traženje feebacka vezano za praksu i načine za njeno unapređivanje, što veoma pomaže i inače ali posebno u uslovima remote rada
  8. Kaže da mu je praksa toliko brzo prošla da je imao osećaj da se nije ni okrenuo :)
  9. Da ne zaboravimo ni recruitment i onboarding procese koje maestralno kao i uvek sprovodi naš vredni HR Tim <3
  10. Prilika za zaposlenje koja ga je čekala odmah po isteku prakse

Upravo nam kreće novi program letnjih praksi, i već smo poželeli dobrodošlicu Adorjanu, Pavlu, Milivoju i Nikoli, a uskoro će nam se pridružiti još mladih budućih snaga Inga i nadamo se da ćemo ove godine postaviti rekord u broju realizovanih praksi i kolega i koleginica koji će nam se pridružili nakon istih. I osim što ovim programom (očigledno) pomažemo sami sebi jer je IT tržište rada, kao što znamo, postalo izuzetno konkurentno i prezasićeno, nadamo se da dajemo i neki svoj mali doprinos umanjivanju no job-no-experience-no job loop-a (“Ne mogu da nađem posao jer nemam iskustva, a nemam iskustva jer nisam imao priliku da radim posao.”)

Jer znanje je, uz ljubav i sreću, jedna od retkih stvari koja se deljenjem uvećava!

Za više informacija posetite profil kompanije INGSOFTWARE!

Galerija