06.09.2023. ·
4 min
· [ Vreme: petak, 29.09.2023. ]

9Inspiration konferencija 29. septembra - Putovanje od softverskih detalja do AI-ja sa inspirativnim govornicima

HelloWorld
0
9Inspiration konferencija 29. septembra - Putovanje od softverskih detalja do AI-ja sa inspirativnim govornicima

Čuli ste za onu staru – i bog i đavo je u detaljima. Važnost detalja u razvoju softvera je tema keynote predavanja na IT konferenciji #9Inspiration, koja se održava 29. septembra u Beogradu. Kevlin Heni, konsultant iz Engleske, će na ovoj konferenciji lokalnoj IT zajednici kroz predavanje „Software Is Details“ podeliti svoje iskustvo u traženju balansa između detalja i šire slike.

Ako se bavimo samo detaljima, možemo završiti sa puno savršenih delova koji ne čine nužno skladnu celinu. Sa druge strane, ako se fokusiramo samo na širu sliku, upravo detalji mogu biti ti koji će nas izneveriti. Nije lako pronaći balans između bavljenja detaljima i šire slike.

Pa, koja je onda formula?

Kevlin polazi od toga da je, na prvom mestu, za razvoj softvera potreban spektar veština koje su na skali od detalja do vizije. Različiti projekti će imati drugačije kombinacije balansa, a upravo su programeri ti koji treba da primete šta u kom trenutku zanemariti kao distrakciju. Ponovno traženje balansa je važan napor skretanja pažnje sa onoga što je opsesija u ono što nedostaje. Ovde Kevlin ukazuje na značaj timskog rada ali i eksperimentisanja, jer je to jedini siguran put da se iz mora ideja izabere ona koja će dovesti do pravog balansa.

„Kada razmišljamo o tehnološkoj izvrsnosti, ne mislimo samo o dobrim idejama, već i o dobroj realizaciji. U situaciji kada odlična ideja nije realizovana na dobar način – bilo u pogledu softvera ili hardvera – ona ubrzo bude zaboravljena, ili još gore, pamtimo je iz pogrešnih razloga. Realizacija podrazumeva da razumemo sve detalje i naučimo da ih ‘posložimo’ na pravi način. Bez dobre egzekucije dešava se da ili ‘fejlujemo’ u tome da kreiramo proizvod koji želimo, ili se development fokusira na rešavanje problema umesto na implementiranje novih ideja.“

Kevlin smatra da inovativnost dolazi iz mnogih izvora. Nekada su to velike ideje, ali češće, inovacije izviru iz detalja. Ponekada promena samo jednog malog detalja u razvoju softvera ili načinu rada, može da dovede do inovacije koja menja kompletnu sliku. A ponekada će frustracija tim jednim specifičnim detaljem biti nosilac inovacije. Mnogi open-source projekti su nastali upravo ovako, kaže Kevlin.

Kevlin Heni dolazi iz Bristola, gde radi kao konsultant i trener. Često piše i govori na konferencijama, a takođe je autor odnosno ko-autor knjiga kao što su 97 Things Every Programmer Should Know, 97 Things Every Java Programmer Should Know, i dva dela serijala Pattern-Oriented Software Architecture.

AI kao tema će, neizbežno, biti na agendi #9Inspiration konferencije. Radovan Baćović će u okviru predavanja „When nimble is not fast enough: Will AI and Data leverage your DevSecOps journey“ pričati o ulozi veštačke inteligencije u razvoju softvera.

Kako će AI uticati na IT industriju i poslove IT eksperata?

Kako Radovan kaže – putovanje kroz razvoj DevOps filozofije i alata ne planira da stane, a ni da uspori. „Cela geneza DevOps razvoja je prilično interesantna stvar. Od fragmentisanih alata koji su nam pomagali u razvoju po principu ‘štap i kanap’, preko ‘uradi sam’ rešenja koja su glumila DevOps koncept, do DevOps ere u punoj snazi, prošlo je ne tako mnogo vremena. Poseban začin celoj priči donose podaci i veštačka inteligencija (koja je mnogo manje inteligencija, nego što je veštačka) koje su dale vetar u leđa bržem i sveobuhvatnijem razvoju.

Ono što je očekivan rezultat simbioze podataka, veštačke inteligencije i DevOps filozofije je da se krećemo u pravcu AllOps ere, to jest, jedne sveobuhvatne filozofije podržane adekvatnim i inteligentnim alatima i platformama. Nesumnjivo ćemo biti brži i precizniji u našem poslu sa nezamislivim nivoom automatizacije. Smatram da će veštačka inteligencija samo podupreti i unaprediti ceo razvoj na način da ćemo implementirati ‘pametnu’ automatizaciju po meri svake organizacije.“

Nedavno je na internom projektu treniranja modela za jedan programski jezik Radovan imao vrlo upečatljivo iskustvo, podeljeno i pomalo zastrašujuće. Izazova je mnogo – od pametne upotrebe novih znanja, preko zakonske regulative i legalnih aspekata, pa do edukacije kako stručnjaka tako i ljudi koji laički gledaju na to.

Prvi hype talas, sa ChatGPT-jem i drugim ‘demonima’, doneo je mnogo mistifikacije i apstrakcije oko veštačke inteligencije. Mnogi mediji su AI predstavili kao jedno veliko crveno dugme koje pritisneš i sve se samo automatizuje.

„Istina je poprilično daleko od toga, pa se mi u IT industriji uglavnom i dalje bavimo kvalitetom podataka, njihovom zaštitom, čišćenjem, treningom i pametnom upotrebom i pouzdanošću sistema. Točak napretka se do sada nikada nije zaustavio, pa je fokus verovatno potrebno prebaciti na edukaciju ljudi, kao i na, ukoliko je uopšte moguće, jaku regulativu da ne bi sve otišlo van kontrole“, zaključio je Radovan, Staff Data inženjer u kompaniji GitLab, strastveni zaljubljenik u podatke koji se raduje da podeli svoje dugogodišnje iskustvo sa širom publikom.

Očekujemo vas u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u petak, 29. septembra, gde ćete pored korisnih sesija Kevlina i Radovana, imati priliku da čujete i druge inspirativne govornike iz zemlje i inostranstva.

Registracije za #9Inspiration konferenciju, koju organizuje kompanija Levi9 IT, su moguće preko sajta, ali i aplikacija za Android i iOS. Ovaj događaj  i ove godine, pored inspiracije i povezivanja lokalne IT zajednice, ispred sebe ima plemeniti cilj. Ulaznice su dostupne tek nakon direktne donacije NURDOR-u, za izgradnju Roditeljske kuće u Beogradu koja će služiti kao baza deci i njihovim porodicama na putu do ozdravljenja.

Oceni tekst

5
5 glasova
Da ti ništa ne promakne

Ako želiš da ti stvarno ništa ne promakne, prijavi se jer šaljemo newsletter svake dve nedelje.

0 komentara

Druga dešavanja

Sva dešavanja