image-slide2
Dešavanja

Ada Lovelace dan

Petak, 16.10.2015 u 17:30

Inicijativa Rails Girls Beograd će po prvi put u Srbiji, ali i regionu, obeležiti Ada Lovelace dan u okviru kojeg će predstaviti žene koje su ostvarile izvanredne rezultate u nauci i IT-u kod nas. Ada Lovelace dan biće održan u Novoj Iskri (Gavrila Principa 43, Beograd), 16. oktobra u 17:30.

Srpski ogranak ove globalne zajednice, koja upoznaje devojke i žene sa osnovama web programiranja kroz serije radionica na kojima ih upoznaju sa programskim jezikom Ruby, ove godine obeležava 200. godina od rođenja Ade Lovelace.

Ada Lovelace bila je najbliža saradnica matematičara i pronalazača Čarlsa Bebidža (Charles Babbage). Zajedničkim radom su osmislili prvu analitičku mašinu. Za razliku od Bebidža koji je bio usmeren na aritmetiku, Ejda je došla do zaključka da sve što može biti konvertovano u brojeve - muzika, alfabet ili slike, može biti kontrolisano pomoću algoritama. S obzirom da je napisala algoritam za izračunavanje Bernulijevih brojeva, Ejda se smatra prvom programerkom u istoriji.

Program će biti posvećen predstavljanju žena koje su aktivne u polju nauke (matematika, IT, inženjerstvo, fizika, hemija, arhitektura…) sa ciljem da govore o svojim trenutnim dostignućima, preprekama, razvojnom putu, i da na taj način inspirišu zajednicu i možda nekome postanu uzor.

Na predavanju će se predstaviti Dragana Zmijanac iz Startita, dr Jovana Petrović iz Instituta za nuklearne nauke Vinča, dr Zorana Kurbalija Novičić sa Upsala Univerziteta u Švedskoj, dr Svetlana Jovanović Vučetić, sa Institut za nuklearne nauke Vinča, dr Ksenija Bunjak iz EAT- Eco art&Theory i dr Jelena Vasiljević, Institut Mihajlo Pupin/Računarski fakultet.

Rails Girls Beograd su deo globalne Rails Girls zajednice. Osnovna ideja ovog projekta je da se ženama približe informacione tehnologije, pružanjem osnovnih znanja koja će im omogućiti da bolje razumeju ovu oblast i pružiti im mogućnost za realizovanje sopstvenih ideja kroz edukativni program Ruby on Rails. U predhodnom periodu ova grupa je realizovala nekoliko radionica sa ciljem da utiču na problem nedovoljnog prisutstva žena u domaćem IT sektoru.


(budi prvi koji će oceniti sadržaj)

Preporuči događaj


Ostavi komentar

Copyright © 2020 :: Sva Prava Zadržana :: HelloWorld.rs. ::
Made with in Subotica.
Uspešno
Neuspešno urađena operacija