image-slide2
Dešavanja

Besplatan kurs programskog jezika R po drugi put u Startit Centru

Ponedeljak, 07.11.2016 u 18:00

Data Science Serbia i Startit po drugi put nude mogućnost za besplatno učenje osnova programskog jezika R, standarda savremene nauke o podacima.

Posle neverovatnog interesovanja za prvi kurs uvoda u R, gde je za 10 mesta bilo prijavljeno 260 kandidata, Data Science Serbia i Startit ponovo pokreću kurs, tokom koga će kvalifikovani i zainteresovani polaznici, studenti završnih godina studija i postidplomci, moći da savladaju osnove R, programskog jezika koji je i definitivno postao lingua franca savremene Data Science.

Što se tiče sadržaja kursa, on će prvim delom biti fokusiran na upoznavanje sa radom u RStudio, najpoznatijem IDE za razvoj u R, zatim tipovima podataka i klasama objekata u programskom jeziku R, kontroli toka i funkcijama. Kroz drugi deo kursa, polaznici će se upoznati sa modeliranjem podataka pomoću generalnog linearnog modela (analiza varijanse i t-testovi, korelacije, jednostavni i multipla regresioni linearni model).

Ukratko, cilj kursa je da se tokom prvog dela savladaju osnovne programiranja u R, da bi tokom drugog dela kursa moglo da se savlada modeliranje podataka u R na primeru nekih tehnika iz generalnog linearnog modela. Eksploratorne tehnike će takođe biti pokrivene u drugom delu kursa, a vizuelizacijom će se polaznici baviti postupno, tokom celog kursa.

Kurs drže Dr Goran S. Milovanović i Branko Kovač, iz Data Science Serbia. Goran je Data Scientist i kognitivni psiholog sa velikim iskustvom u nastavi i primeni analitike podataka, koautor i urednik više knjiga i naučnih radova, i koristi programski jezik R od back-end interfejsa sa postgreSQL bazama, preko kognitivnog izračunavanja algoritmima poput LDA u oblasti distribucione semantike, do izgradnje RStudio Shiny web-aplikacija na front-endu (primere Goranove analitičke R aplikacije u produkciji možete videti ovde).

Branko je jedan od osnivača Data Science Srbija i Data Scientist zaposlen u fintech startupu TradeCore. Svoje iskustvo u korišćenju programskog jezika R sticao je baveći se analitikom različitih finansijskih podataka iz javno dostupnih izvora. Na Elektrotehničkom fakultetu je završio osnovne studije iz oblasti softverskog inženjerstva, a trenutno se na master studijama bavi izučavanjem različitih metoda mašinskog učenja i neuronskih mreža.

Program kursa

Nastavni materijali i program kursa su već testirani na prethodnom, takođe besplatnom, Uvodu u R održanom u Startitu, kao i profesionalno, održavanjem kursa na engleskom jeziku za polaznike iz privatnog i akademskog sektora u inostranstvu. Microsoft Development Center Serbia preporučuje (na linku, pod sekcijom Preparing for Data Science test) ovaj kurs za pripremu kandidata za testove za svoje Data Science pozicije.

Program kursa, po nedeljama, izgleda ovako:

 • 1. nedelja: Upoznavanje sa programskim jezikom R i RStudio razvojnim okruženjem
 • 2. nedelja: Strukture podataka u R
 • 3. nedelja. Kontrola toka i funkcije u R
 • 4. nedelja: Funkcije za rad sa stringovima u R
 • 5. nedelja: Priprema podataka u R (Data Wrangling)
 • 6. nedelja: Eksploratorna analiza podataka u R (EDA)
 • 7. nedelja: Funkcije verovatnoće i testiranje distribucija u R
 • 8. nedelja: Korelacije u R
 • 9. nedelja: Model jednostavne linearne regresije u R
 • 10. nedelja: Model multipla linearne regresije u R
 • 11. nedelja: Analiza varijanse i t-test u R

Uslovi za učešće na konkursu

 • da su trenutno nezaposleni
 • da su studenti završnih godina studija ili postdiplomci
 • da imaju interesovanja u oblasti matematičkog modeliranja u oblastima svojih studija ili interesovanja
 • da imaju sklonosti ka analitičkom mišljenju i matematičkoj formulaciji problema koje rešavaju
 • da su ozbiljni u nameri da nauče programski jezik R i primenjuju ga u daljem radu
 • da su u prilici da prisustvuju skoro baš svakom času koji se organizuje (tolerisaće se samo jedan izostanak tokom kursa)
 • da imaju makar osnovno predznanje programiranja u bilo kom programskom jeziku
 • da imaju osnovno znanje engleskog jezika
 • da mogu da odvoje 2 sata nedeljno za nastavu i 3-4 sata nedeljno za domaće zadatke i vežbe tokom trajanja kursa
 • da će uvažavati rad na času, predavače i druge polaznike
 • da će kao zalog priložiti 5.000 dinara; zalog se vraća svima koji prisustvuju svim terminima i koji rade domaće zadatke;

Ovde možemo dodati, da je zalog jedini način, koji su organizatori kursa prepoznali, kako bi osigurali primanje isključivo ozbiljnih polaznika. U slučaju da polaznik prekrši dogovor o redovnosti i posvećenosti, zalog neće biti vraćen, ali ni zadržan od strane organizacije. Sav nevraćen zalog biće uplaćen Domu za decu i omladinu Moša Pijade. Sva prava i obaveze organizatora i polaznika se definišu ugovorom.

Termini

Kurs se održava svakog ponedeljka u 18h. Svaki čas traje dva sata. Čitav kurs biće održan u prostorijama Startit centra, u Savskoj 5. Izabrani kandidati biće mejlom obavešteni o početku rada. Prva sesija kursa biće održana 7. novembra.

Prijava

Za učešće na kursu Uvod u programski jezik R za Data Science možete se prijaviti popunjavanjem online forme. Prijave su otvorene do 28. oktobra 2016.

Broj polaznika ograničen je na 15. Pored svih kandidata koji se budu sada prijavili, biće uzete u razmatranje i kandidati sa najboljim prijavama za prethodni kurs Uvod u R za Data Science koji, zbog ograničenih kapaciteta kursa, nisu bili primljeni.


(budi prvi koji će oceniti sadržaj)

Preporuči događaj


Ostavi komentar

Copyright © 2020 :: Sva Prava Zadržana :: HelloWorld.rs. ::
Made with in Subotica.
Uspešno
Neuspešno urađena operacija