Blockchain hakaton u Beogradu
Dešavanja

Blockchain hakaton u Beogradu

Petak, 25.08.2017

Krajem avgusta u Startit Centru Beograd organizovaće se prvi hakaton u Srbiji sa blockchainom kao glavom temom. Počev od petka 25. avgusta pa do nedelje 27. avgusta, učesnici će se takmičiti praveći proof-of-concept proizvode bazirane na blockchainu u roku od 48 sati.

Blockchain je tehnologija koja je sve popularnija pre svega zbog toga što su na njoj bazirane kripto valute poput bitkoina ili etereuma, ali i zbog svojstava koji ovu distribuiranu bazu podataka čine pogodnom za razne primere (logistička evidencija, digitalni identitet/bezbednost, pohranjivanje podataka, pametni ugovori itd).

Hakaton organizuje Startit uz podršku organizacija BlockemonDaFEDData Science SerbiaHeapSpaceJS Belgrade i PHP Srbija. Budući da veruju da će blockchain igrati masivnu ulogu u razvoju tehnologije i tehnoloških proizvoda u godinama koje dolaze, te da domaća IT zajednica nije dovoljno svesna i edukovana na ovu temu, odlučili su da naprave ovaj hakaton kako bi probali da reše te probleme.

Kome je namenjen ovaj hakaton?

Iako hakatoni kao format nisu bez svojih mana, veruju da će ovim izdanjem uspeti da za kratko vreme u velikoj meri približe ovu tehnologiju i njene prednosti celoj zajednici. Učesnici će učiti o blockchainu i realizovati kul ideje i promovisaće se timovi i rešenja nastala na događaju.

Blockchain hakaton će trajati 48 časova, što ga svrstava u one duže vrste hakatona, no naravno nije lako napraviti nešto smisleno u tako ograničenom periodu. Od učesnika će se očekivati (i bodovati) sledeće:

  • osmišljavanje proizvoda koji je koristan
  • koji koristi blockchain na smislen i inovativan način
  • prezentacija grubog, funkcionalnog proof-of-concept prototipa

Zbog ovog poslednjeg zahteva preporučuje se da timovi u svom sastavu imaju programere koji mogu brzo da razviju funkcionalne prototipe. Poznavanje i iskustvo sa blockchainom se preporučuje, ali nije obavezno — za one koji nemaju iskustvo sa razvojem blockchain rešenja biće kreirano niz sadržaja na tu temu do samog događaja kako bi se što bolje pripremili.

Ono što čini ovaj hakaton drugačijim od drugih je i to što neće imati nagradni fond, barem ne podrazumevano. Cilj hakatona je da se proširi vest o postojanju ove tehnologije i njenih prednosti i da se nauči nešto novo. Ukoliko se budu prikupile donacije za nagradni fond onda će se i kreirati, ali je glavna nagrada — čast. Svakako sve vlasništvo nad onim što kreirate na hakatonu zadržavate - vi.

U žiriju koji će odlučivati o najboljim rešenjima će učestvovati istaknuti kreatori proizvoda i/li blockchain entuzijasti Mališa Pušonja (Blockemon), Stefan Pajković (Tradecore) i Igor Bogićević (Seven Bridges).

Kako možete da se uključite?

Ukoliko ne želite da se prijavite na učešće u samom hakatonu, ali želite da se nekako uključite u njega, možete pomoći na više načina. Biće potrebni mentori sa iskustvom razvoja na blockchainu i mentori iz oblasti dizajna proizvoda, ali i volonteri za samu realizaciju.

Ako ste iz firme koja želi da se promoviše pred domaćom dev zajednicom možete sponzorisati hranu i/li piće, te uplatiti novčana sredstva za nagradni fond. U oba slučaja ćete biti pošteno i proporcijalno ispromovisani, i sva nagradna sredstva će ići direktno pobednicima takmičenja.

U oba slučaja, javite se na kontakt@startit.rs.

Prijava

Prijave za prvi blockchain hakaton u Srbiji su otvorene do srede, 16. avgusta 2017. godine. Učesnici se prijavljuju kao tim 2-4 učesnika. Broj timova je ograničen na 10 pri čemu su kriterijumi iskustvo u dizajnu i razvoju proizvoda i, u manjoj meri, iskustvo sa izradom rešenja baziranih na blockchainu. Izabrani timovi će biti obavešteni do petka, 18. avgusta.


(budi prvi koji će oceniti sadržaj)

Preporuči događaj


Ostavi komentar

Odgovori

Greška

Popuni sva obavezna polja!
Copyright © 2021 ·
Made with in Subotica.
Sadržaj sajta je u vlasništvu kompanije HelloWorld. Zabranjeno je njegovo preuzimanje bez dozvole.
Uspešno
Neuspešno urađena operacija
Prijavi se u svoj nalog
Zaboravljena šifra?

Nisi registrovani korisnik? Napravi nalog ili se prijavi putem društvenih mreža.Prijava putem društvenih mreža

Kontaktiraj nas

Potvrdi

Greška