Climathon 2019 Subotica — hakaton posvećen odlaganju i reciklaži otpada
Dešavanja

Climathon 2019 Subotica — hakaton posvećen odlaganju i reciklaži otpada

Petak, 25.10.2019 u 14h

Climathon će biti održan u Startit Centru Subotica Infostud Hubu 25. oktobra od 14 časova i trajaće 24 sata.

Climathon će okupiti lokalne i regionalne timove od tri ili četiri osobe, sa mentorima i ekspertima koji će im pomoći da razviju održivo rešenje gorućeg problema u gradu vezanog za WASTE MANAGEMENT odnosno:

KOMPOSTIRANJE, AKTIVACIJA GRAĐANA
KROZ LOKALNE ZAJEDNICE
NA OBODIMA GRADA I PRIMENA
IT TEHNOLOGIJA U OPTIMIZACIJI

Timovi mogu da imaju različite pristupe rešenju izazova od podizanja svesti i aktivacije društvene zajednice sa fokusom na inovativne firme, startape, studente, đake i njihove mentore.

Za osmišljavanje svojh rešenja timovi će imati na raspolaganju 24 sata, tokom kojih će uz podršku mentora moći da kreiraju inovativne, sprovodive i održive ideje.

U godini kada prvi kompletan Regionalni centar za upravljanje otpadom u Srbiji, koji se nalazi u subotičkom regionu, počinje sa radom, grad Subotica se suočava sa izazovima koje implementacija jednog ovako kompleksnog sistema nosi — uvođenje primarne i sekundarne selekcije, transport odvojenih frakcija do Regionalnog centra, opremanje centara za sakupljanje otpada koji se ne može odložiti u kontejnere (tzv. „reciklažnih dvorišta”), kompostiranje na centralnom kompostilištu i upravljanje sanitarnom deponijom.

Za uspešno ostvarenje ciljeva, potrebno je učešće šire zajednice, a inovativna i kreativna rešenja su dobrodošla kako bi sistem bio što optimalniji kako s ekonomskog aspekta, tako i s apsekta zaštite životne sredine.

O izazovu

Reduce (smanjenje nastanka otpada)

smanjenje upotrebe nepotrebne ambalaže, kesa i drugih proizvoda za jednokratnu upotrebu (nalaženje konkurentnih alternativa, uvođenje povratne ambalaže u trgovini i ugostiteljskim delatnostima, it. )

smanjenje nastanka kabastog i tekstilnog otpada (organizovana razmena nameštaja, odeće i obuće, organizovanje sistema za iznajmljivanje predmeta koji se ređe koriste)

smanjenje bacanja hrane (razmena, doniranje u humanitarne svrhe, korišćenje za ishranu životinja)

održivo upravljanje zelenim baštenskim otpadom i drugim biorazgradivim otpadom (korišćenje za ishranu životinja ili u druge svrhe, kompostiranje na mestu nastanka

Reuse (ponovna upotreba proizvoda)

održivo upravljanje otpadnim staklom (pronalaženje rešenja za ponovnu upotrebu ili komercijalnu primenu u druge svrhe)

inovativna rešenja za ponovnu upotrebu tekstila

Recycle

pronalaženje inovativnih rešenja za upravljanje posebnim tokovima otpada (električni i elektronski otpad, otpadno ulje, istrošene baterije i akumulatori) kroz povezivanje građana sa operaterima koji otkupljuju ove kategorije otpada

Climathon u Subotici je podržan od strane UNDP , Climate-KIC, kao i mnogih drugih velikih lokalnih i regionalnih kompanija.

Zahvaljujući našem lokalnom partneru, Gradu Subotici, ovaj Climathon će imati neograničenu pomoć u sakupljanju realnih podataka sa lokala o ovom problemu.

Pozivaju se svi inovatori, preduzetnici, aktivisti iz oblasti zaštite životne sredine, studenti i svi oni koji misle da se mogu suočiti sa dvadeset četvoročasovnim izazovom rada na inovativnom rešenju u cilju unapređenja ovog problema u Subotici.

Od učesnika se očekuje da ponesu svu tehniku i prateću opremu koja im je potrebna za rad. Startit Centar Subotica omogućava pristup infrastrukturi i elementarnoj opremi, kao i hranu i piće za sve učesnike tokom 24 sata događaja.

Prijavite svoj tim kako biste zajedno proširili svest o klimatskim promenama, naučili nešto novo, realizovali svoje ideje i zabavljali se. Vlasništvo nad onim što kreiraju tokom hakatona učesnici zadržavaju za sebe. Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem ovog linka.


(budi prvi koji će oceniti sadržaj)

Preporuči događaj


Ostavi komentar

Odgovori

Greška

Popuni sva obavezna polja!
Copyright © 2021 ·
Made with in Subotica.
Sadržaj sajta je u vlasništvu kompanije HelloWorld. Zabranjeno je njegovo preuzimanje bez dozvole.
Uspešno
Neuspešno urađena operacija
Prijavi se u svoj nalog
Zaboravljena šifra?

Nisi registrovani korisnik? Napravi nalog ili se prijavi putem društvenih mreža.Prijava putem društvenih mreža

Kontaktiraj nas

Potvrdi

Greška