Data Science meetup #2
Dešavanja

Data Science meetup #2

Ponedeljak, 23.04.2018 u 18h

Drugi po redu novosadski meetup Data Science Srbije će se održati u ponedeljak, 23. aprila od 18 časova.

Prvo predavanje nosi naziv Big Data in Finance: Trends, Benefits and Pitfalls, a predavač je dr Miloš BožovićSa napretkom metoda obrade i analize velikih količina podataka, kao i pratećim primenama tehnika mašinskog učenja, unapređene su mnoge oblasti nauke i poslovanja. Posebno je zanimljiva primena ovih metoda u onim oblastima koje tradicionalno nisu potpadale pod "egzaktnu" nauku ili inžinjering, ali imaju dodira sa velikim brojem podataka na mikro-nivou.

Finansijski sektor je jedan od najupečatljivijih primera izvora takve vrste podataka. Nakon kataklizmičkih promena izazvanih svetskom ekonomskom krizom, pojavio se trend drugačijeg načina struktuiranja finansijskih usluga, posebno onih koji su do tada uglavnom pokrivale banke.

Na meetupu će se analizirati glavni pravci razvoja fintech industrije, kao i evolucije finansijskih usluga i sredstava plaćanja nakon 2008. godine. Razmotriće se prednosti inovacija koje su na tržište donele fintech kompanije i kriptovalute sa tehničkog, ekonomskog i regulatornog aspekta, ali i ukazati na neke potencijalne opasnosti nekritičkog praćenja ovog trenda od strane inovatora, investitora, pa i samih finansijskih institucija.

Drugo predavanje održaće Željana Šarić na temu Detekcije klaseva na termalnim i RGB slikama pšenice korišćenjem konvolucionih neuronskih mreža. U okviru predavanja biće predstavljeno kako se može baviti segmentacijom klaseva i njihovom detekcijom s ciljem kasnijeg automatskog prebrojavanja i povezivanja sa mapama prinosa i georeferenciranim podacima da bi se izvršila konačna procena prinosa.

Trenutno se ovaj proces izvršava ručnim prebrojavanjem u okviru jednog kvadratnog metra. Algoritam o kom će biti reči je kreiran u Pythonu koristeći Theano i Lasagne biblioteke. Baza podataka je prikupljana na terenu FLIR termalnom kamerom pod uglom od oko 30 stepeni da bi se zahvatila površina od približno jednog metra kvadratnog.

Prisustvo je besplatno, ali je prijava obavezna putem ovog linka.


(budi prvi koji će oceniti sadržaj)

Preporuči događaj


Ostavi komentar

Odgovori

Greška

Popuni sva obavezna polja!
Copyright © 2021 ·
Made with in Subotica.
Sadržaj sajta je u vlasništvu kompanije HelloWorld. Zabranjeno je njegovo preuzimanje bez dozvole.
Uspešno
Neuspešno urađena operacija
Prijavi se u svoj nalog
Zaboravljena šifra?

Nisi registrovani korisnik? Napravi nalog ili se prijavi putem društvenih mreža.Prijava putem društvenih mreža

Kontaktiraj nas

Potvrdi

Greška