Kurs programiranja za decu
Dešavanja

Kurs programiranja za decu

Ponedeljak, 30.10.2017

Prvi besplatan kurs programiranja za decu realizovaće se od 30. oktobra do 1. novembra u Startit Centru Subotica.

 Kurs pravljenja igara u Scratchu je namenjen učenicima osnovnih i srednjih škola (9-16 godina).

Scratch je programski jezik, kao i zajednica korisnika. U njemu deca od 9 do 16 godina (ali i odrasli) mogu da stvaraju interaktivne medijske sadržaje kao što su priče, crtaći, igre. Korisnici sadržaje mogu da dele, da sarađuju na stvaranju novih, čime se omogućava da se deca neprestano kreativno izražavaju, uče kako da sistemski misle i primenjuju osnovna znanja iz računarstva.

Ovaj kurs je zamišljen kao postupno uvođenje dece u Scratch bez obzira na prethodno računarsko predznanje. Tokom tri dana savladavaju se elementi ovog programskog jezika, čime se deca osposobljavaju da tumače Scratch i koriste ga da stvaraju svoje programe, animacije, igre… Cilj programa je da svako dete do kraja radionice uspe da uz pomoć predavača, ali i druge dece, sastavi svoju igru.

 1. dan — Upoznavanje sa grupom i sa Scratchom, te načinom na koji se koristi.
 2. dan — Kreiranje i kontrolisanje elementa i načini na koji se stvara program i ispravljaju greške. Ubacivanje zvuka i dijaloga, te stvaranje scena.
 3. dan — Učenje o animacijama, od ubacivanja grafičkih elemenata do njihovog pokretanja i kretanja po ekranu. Načini na koji se svi prethodni elementi sklapaju u interaktivnu celinu, uključujući način da se prati stanje igre (početak, brojanje poena, kraj).

U skladu sa školskim smenama, odredili smo dva termina u kojima možete upisati svoje dete:

 • ponedeljak/utorak/sreda od 9 do 12 časova
 • ponedeljak/utorak/sreda od 15 do 18 časova

Predavač je Ranko Trifković koji se nakon karijere u novinarstvu pridružio Supersonic Parachutetimu i počeo putovanje ka razvoju igara, najpre kao pisac za igre, zatim gejm dizajner i producent. Uporedo sa time je pravio i svoje eksperimentalne igre, okupljao indie-scenu i bavio se aktivizmom u vezi sa stvaranjem igara. Iskustvo u pedagogiji je stekao tokom 15 godina rada u pozorištu kroz mnoštvo radionica sa decom i odraslima. Prateći razvoj svoje dece kroz školu Scratcha u dečjem kulturnom centru Agora u Segedinu, odlučio je da prilagodi zvanični školski kurikulum MIT-a petodnevnim radionicama.

Uslovi za upis

 • dete mora da donese svoj računar,
 • mora biti u mogućnosti da prisustvuje svakom času kursa,
 • mora dobro da poznaje rad sa browserom na računaru — ako znaju da koriste mejl ili Facebook znaće i da rade sa nama (dakle, ne na smartfonu ili tabletu, već desktop/laptop računaru),
 • pristojno ponašanje i neometanje nastave je nužan preduslov,
 • mesta se dodeljuju onima koji se prvi prijave,
 • prijave se primaju dok ima slobodnog mesta, najkasnije tri dana pred početak kursa,
 • roditelji rezervišu mesto klincima davanjem depozita od 2.000 dinara koji se vraća nakon kursa ukoliko je dete prisustvovalo svim časovima; u suprotnom, depozit se u vaše ime donira u dobrotvorne svrhe.

Mesta se popunjavaju po principu „ko prvi mestu, njemu mesto”, a par dana pred početak kursa bićete obavešteni na mail da li je vaše dete primljeno na kurs. Dete možete da prijavite ovde


(budi prvi koji će oceniti sadržaj)

Preporuči događaj


Ostavi komentar

Odgovori

Greška

Popuni sva obavezna polja!
Copyright © 2021 ·
Made with in Subotica.
Sadržaj sajta je u vlasništvu kompanije HelloWorld. Zabranjeno je njegovo preuzimanje bez dozvole.
Uspešno
Neuspešno urađena operacija
Prijavi se u svoj nalog
Zaboravljena šifra?

Nisi registrovani korisnik? Napravi nalog ili se prijavi putem društvenih mreža.Prijava putem društvenih mreža

Kontaktiraj nas

Potvrdi

Greška