image-slide2
Dešavanja

R u analitici semantičkog veba: slučaj Wikidata

Sreda, 11.09.2019 u 18:00

Novi R-Ladies meetup se ovaj put bazira na temu korišćenja R jezika u analitici semantičkog veba kroz praktičan primer — Wikidata. Ovaj meetup će se održati u sredu, 11. septembra u Startit Centru Beograd, sa početkom od 18:00 časova.

Tatjana Kecojević, će ovom prilikom govoriti o semantičkom veb sistemu Wikidata, koji pruža podršku za struktuirane podatke slobodnoj enciklopediji Wikipedia i drugim projektima Wikimedia fondacije, uz nekoliko Big Data analitičkih sistema razvijenih u R-u za praćenje semantičke strukture Wikidata.

Pored Tatjane, na meetupu će izlagati i dr Goran S. Milovanović, koji od 2017. radi kao Data Scientist za projekte Wikidata i Wiktionary sa Wikimedia Deutschland, gde koristi R u analizi nekih od najvećih i najsloženijih skupova otvorenih podataka danas uopšte dostupnih. Goran je programer od 80-ih godina i 8-bitnih mašina sa 64K RAM memorije. Njegov put u Data Science započeo je proučavanjem probabilističkih modela ljudskih kognitivnih funkcija (kategorizacija i učenje koncepata, semantička memorija, kauzalna indukcija, odlučivanje u uslovima rizika i neizvesnosti) i modeliranjem podataka dobijenih bihejvioralnim eksperimenatima. Danas radi u programskim jezicima R i Python, uz podršku raznih drugih tehnologija i standarda (Apache Hadoop, Apache Spark, SPARQL, SQL, XML, JSON i drugih).

Za ovaj besplatan događaj možete da se prijavite putem sledećeg linka.


(budi prvi koji će oceniti sadržaj)

Preporuči događaj


Ostavi komentar

Copyright © 2020 :: Sva Prava Zadržana :: HelloWorld.rs. ::
Made with in Subotica.
Uspešno
Neuspešno urađena operacija