SCS Essentials: Linux #4
Dešavanja

SCS Essentials: Linux #4

Ponedeljak, 11.05.2020 u 18h

Osnove u novom SCS Essentials: Linux online kursu 11. maja od 18 časova. Nakon prethodnog Git kursa, Jelena i Bogdan ponovo žele da podele još po neku sitnicu o osnovnim alatima.

Cilj im je da svima koji se dvoume da li da probaju Linux pomognu u prvim koracima, razumevanju i usvajanju osnova na kojim Unix i FOSS počivaju i da u radu sa konzolom i ovim okruženjem shvate da to nije tako strašno.

Kompleten kurs je zamišljen kao osposobljavanje za rad u komandnoj liniji i ekvivalentan je L1 tečajevima. Očekivano trajanje kursa je između 3 i 5 termina od po oko 2 sata u zavisnosti od interesovanja i tempa grupe. Kurs neće pokrivati izbor i instalaciju distribucije, pre svega zbog neslaganja predavača o ovoj temi. Jelena je fan CentOS-a, a Bogdan starog dobrog Debian-a. Jelena će preuzeti ulogu predavača, dok će Bogdan ovaj put više pružati podršku iz senke kernel-a.

Kurs je moguće pratiti koristeći:
• Virtual Private Server doroslovac.rs. Ovo je ujedno i najbezbolniji (preporučeni) način. Za pristup, to jest generisanje kredencijala, potrebno je popuniti formu https://forms.gle/KMKuovUFghHSzmDy9. Kredencijali za pristup će vam biti poslati na mejl adresu koju navedete u formi.
• Linux distribuciju po izboru (početnicima preporuka Ubuntu) na lokalnoj fizičkoj ili virtuelnoj mašini
• Windows okruženje sa instaliranim Git bash, MinGW ili Linux Subsystem-om
• Mac, to jest OSX okruženje

Napomene:
• Snimak kursa neće biti naknadno dostupan
• Potrebno je da pre početka kursa obezbedite okruženje za rad
• Ukoliko planirate da koristite Virtual Private Server doroslovac.rs potrebno je da dobijene kredencijale proverite koristeći neki od terminala (Win CMD, Bash, MinGW...). Bitno je napomenuti da VPN, Firewall i neki Antivirus software-i mogu blokirati ssh saobraćaj.

Plan četvrtog predavanja:
• TBD

Sve informacije o ovom online događaju i prijava dostupne su ovde.

SCC Essentials je serija besplatnih događaja, radionica, kurseva i meetup-a u organizaciji Software Crafting Serbia (SCS) zajednice na temu osnovnih alata i koncepata, koji su svakodnevno prisutni u razvoju software-a, a neretko zaboravljeni i stavljeni u drugi plan. Linux i git su samo neki od primera kako ovladavanje i razumevanje ovih alata može da poveća produktivnost i olakša svakodnevnicu.


(1 osoba je glasala, prosečna ocena: 1)

Preporuči događaj


Ostavi komentar

Odgovori

Greška

Popuni sva obavezna polja!
Copyright © 2021 ·
Made with in Subotica.
Sadržaj sajta je u vlasništvu kompanije HelloWorld. Zabranjeno je njegovo preuzimanje bez dozvole.
Uspešno
Neuspešno urađena operacija
Prijavi se u svoj nalog
Zaboravljena šifra?

Nisi registrovani korisnik? Napravi nalog ili se prijavi putem društvenih mreža.Prijava putem društvenih mreža
Facebook LinkedIn Google

Kontaktiraj nas

Potvrdi

Greška