Takmičenje namenjeno ženama programerima
Dešavanja

Takmičenje namenjeno ženama programerima

Subota, 12.12.2020 u 12h

U Beogradu, 12. decembra od 12 časova održaće se Takmičenje namenjeno ženama proramerima u okviru nedelje obrazovanja iz računarskih nauka.

Inspiracija za programiranje: Takmičenje namenjeno ženama programerima održava se u okviru Nedelje obrazovanja iz računarskih nauka

· Procene su da IT sektor u Srbiji ima 15 do 20 odsto žena programera

· Takmičenje žena programera će biti organizovano sa ciljem da podstakne žene da se bave programiranjem i da osnaži njihovu poziciju u IT industriji

· Za učešće se mogu prijaviti sve žene zainteresovane za programiranje, nezavisno od znanja i programerskog iskustva

Najskorija istraživanja organizacije Girl Scouts pokazuju da, u uzrastu do 17 godina, ne postoji razlika u interesovanjima i sposobnostima, ali da se percepcija kasnije menja.

„Analiza Girl Scouts je pokazala da se dečaci i devojčice u istoj meri interesuju za tehnologiju, a da su devojčice u tom periodu inovativnije od dečaka. Više od 45 odsto njih izjavilo je da je uz pomoć interneta napravilo nešto novo, dok je to učinilo 38 odsto dečaka. Ipak, isto istraživanje je pokazalo da su dečaci samouvereniji i to se kasnije odražava prilikom odabira zanimanja. Svesni smo da je to situacija koju bi trebalo postepeno rešavati, a naše takmičenje je tek mali doprinos. Želimo da podstaknemo što više žena da se oprobaju u programiranju ”, istakla je Katarina Simić, učesnica prvog ženskog hakatona, a sada softverski inženjer u Namicsu.

Katarina Simić dodaje da, prema poslednjim podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u srpskoj IT industriji radi između 15 i 20 odsto žena: „Slična situacija je u čitavoj Evropi, ali i velikim svetskim kompanijama”, napominje Simić i objašnjava: „Pitanje odnosa muškaraca i žena prestalo je da bude puka trka za statistikom. Dokazano je da mešoviti timovi imaju boju komunikaciju, da drugačije donose odluke i da su inovativniji. Namics je to uvideo i na sopstvenom primeru. Naime, u beogradskoj kancelariji radi skoro 50 odsto žena.”

Zbog situacije sa korona virusom takmičenje „Online. Female. Code. Hackathon. 2020. Namics.” biće održano onlajn. Učesnice će mogu prijaviti kao pojedinci ili timovi od tri člana, a u radu će im pomagati mentori - softverske inženjerke iz Namicsa.

„Takmičarke će imati 10 sati da razviju prototip rešenja i za to će moći da koriste internet i programski jezik po svojoj želji. Zadatak konkursa biće poznat dan ranije, a po završetku hakatona sva predložena rešenja ostaće u vlasništvu njihovih kreatorki. Za krajnje rešenje je važno je da bude upotrebljivo u stvarnom okruženju, da bude autentično u odnosu na postojeće ideje i da sadrži makar neki deo softverskog koda”, ističe Katarina Simić Prijave za takmičenje u programiranju pod sloganom otvorene su do 6. decembra u ponoć, a formular za prijave i sve informacije o hakatonu dostupne su na https://namics.com/en/topics-trends/event/2020/code-hackathon-female-2020-namics.


(1 osoba je glasala, prosečna ocena: 5)

Preporuči događaj


Ostavi komentar

Odgovori

Greška

Popuni sva obavezna polja!
Copyright © 2021 ·
Made with in Subotica.
Sadržaj sajta je u vlasništvu kompanije HelloWorld. Zabranjeno je njegovo preuzimanje bez dozvole.
Uspešno
Neuspešno urađena operacija
Prijavi se u svoj nalog
Zaboravljena šifra?

Nisi registrovani korisnik? Napravi nalog ili se prijavi putem društvenih mreža.Prijava putem društvenih mreža

Kontaktiraj nas

Potvrdi

Greška