Treće JavaScript okupljanje u Novom Sadu
Dešavanja

Treće JavaScript okupljanje u Novom Sadu

Sreda, 28.11.2018 u 18h

Treće JavaScript okupljanje biće održano u sredu, 28. novembra u Novom Sadu od 18 časova

WebAssembly za početnike

Web danas pruža mnogo veće mogućnosti nego pre 20 godina, ali jedini potpuno podržan programski jezik za web je do nedavno bio "samo" JavaScript. Nažalost, JavaScript nije idealno rešenje za sve probleme, pogotovo one koji zahtevaju visoke performanse. WebAssembly (https://webassembly.org/) sada omogućava izvršavanje koda napisanog u drugim programskim jezicima (C, C++, Rust, Elixir, Go itd) direktno u browserima. Prva implementacija je urađena prošle godine i već postoje uzbudljivi primeri iz prakse koji ga koriste.

Milica Mihajlija je web developer iz Beograda i trenutno radi za Google na edukativnim sadržajima o optimizaciji performansi web aplikacija.

Na ovom predavanju saznaćete šta je zapravo WebAssembly, zašto nam treba i kako nam može pomoći u nekom sledećem projektu, čak iako nastavimo da pišemo samo JavaScript.

Sve što niste znali o JavaScript-u

Kratko putovanje kroz deset haiku priča o evoluciji JavaScripta. Videćemo kako smo počeli od “dodavanja malo dinamike u stranicu”, do čudnog programskog jezika koji pokriva sve zone primene. JavaScript je svuda, od web stranice, preko web aplikacije, do mobilne i desktop aplikacije i svih mogućih automatizacija između. Na ovom putovanju ćemo se podsetiti raznih biblioteka i framework-a od Mocha i LiveScript-a, preko jQuery, Underscore, Backbone, Angular, React do Vue i dalje.

Mladen Đurić (@MacMladen) bio je full stack pre nego što je to postalo in, jer tada drugačije nije moglo. Sada je samo frontender koji radi backend i održava server. Sertifikovani Drupal developer - frontend specialist, vodi školu Koder gde između ostalog, drži i JavaScript kurs.

Prvo predavanje mogu slušati JavaScript početnici jer je u pitanju blag uvod u WebAssembly. Drugo predavanje je namenjeno svima (početni, srednji i napredni nivo) koji se bave JavaScriptom jer će biti smernica i hintova za svakog .

Link na kom će biti live stream dostupan je ovde. 


(3 osobe su glasale, prosečna ocena: 3)

Preporuči događaj


Ostavi komentar

Odgovori

Greška

Popuni sva obavezna polja!
Copyright © 2020 :: Sva Prava Zadržana :: HelloWorld.rs. ::
Made with in Subotica.
Uspešno
Neuspešno urađena operacija
Prijavi se u svoj nalog
Zaboravljena šifra?

Nisi registrovani korisnik? Napravi nalog ili se prijavi putem društvenih mreža.Prijava putem društvenih mreža
Facebook LinkedIn Google

Kontaktiraj nas

Potvrdi

Greška