O kompaniji
7
Iskustva
2
Plate
1
Poslovi
DualSOFT logo

DualSOFT

4
13.09.2023.

Srećan Dan programera

Marija Milić - Employer Branding Associate

Dan programera obeležava se 256. dana u godini. - izabran je jer označava količinu vrednosti koje se mogu predstaviti 8- bitnim bajtom (najmanjom jedinicom za predstavljanje podataka na računaru ) uz najveći stepen dvojke koji je manji od 365. 💡

Već treću deceniju usmereni smo na to da našim klijentima pružimo rešenja koja su jedinstvena na tržištu, pomoću znanja i iskustva u korišćenju savremenih tehnologija. 

Danas smo posebno ponosni na naš tim koji svakodnevno razvija softver koji pokreće Igaming industriju. 🚀


Zanimljive činjenice o programerima 🔎

  • Prvi kompjuterski programer bila je žena - Ada Lovelace. Godine 1843. Opisala je algoritam za izračunavanje Bernulijevih brojeva. Kao prvi algoritam napisan za korišćenje na računaru, mnogi je smatraju prvim programerom.
  • Prvi programski jezik na svetu zvao se FORTRAN (akronim za Formula Translation), nastao je 1956. Tim koji ga je kreirao, predvođen Džonom Bekusom, počeo je da radi na njemu 1954. godine.
  • Bilo je potrebno manje koda za slanje čoveka na Mesec nego za pokretanje smart telefona.
  • Prva kompjuterska igrica nije donela nikakav profit. Danas, prema istraživanjima iz 2022. god, prihod industrije igara iznosio je 196 milijardi dolara.
  • Kompjuterski “bug“ dobio je ime po pravoj bubi. Ovu “grešku” je pronašla Grejs Hoper. Usled kvara na računaru na kom je radila, pronašla je pravog moljca u sistemu.

Galerija