O kompaniji
1
Iskustva
3
Plate
Poslovi
HIP - Petrohemija a.d. logo

HIP - Petrohemija a.d.

Oceni kompaniju

O nama

HIP-Petrohemija a.d. Pančevo je najveći proizvođač petrohemijskih proizvoda u Republici Srbiji i značajna kompanija hemijske industrije Jugoistočne Evrope.

Sedište kompanije je u Pančevu, a proizvodna postrojenja zauzimaju 241 hektar u industrijskoj zoni Pančeva, u Elemiru kod Zrenjanina i Crepaji kod Pančeva.
 
U integrisanom petrohemijskom kompleksu HIP-Petrohemije je trenutno moguća proizvodnja više od šest stotina hiljada tona petrohemikalija godišnje.

Sve započinje proizvodnim procesom u Pančevu koji obuhvata sedam proizvodnih i uslužnih postrojenja, sa laboratorijom i potrebnim pratećim službama. Ovde se odvija proizvodnja etilena sa koproizvodima i polietilena HIPTEN® i HIPLEX®. U Pančevu je smeštena i fabrika za proizvodnju polietilenskih cevi i fitinga.

U Elemiru kod Zrenjanina, u Fabrici sintetičkog kaučuka se kao sirovina koristi koproizvod iz Pančeva - C4-frakcija. Njenom preradom nastaje monomer 1,3-butadien, a zatim polimer - sintetički stiren-butadienski kaučuk HIPREN®. Na ovoj lokaciji se proizvodi i metil-tercijarni-butil-etar (MTBE), aditiv za motorni benzin. Za MTBE proizvodnju se kao sirovina koristi rafinat 1, ostatak posle prerade C4-frakcije.

U Crepaji kod Pančeva se nalazi pogon za proizvodnju polietilenskih kompaunda, gde se kao sirovina koristi polietilen visoke gustine proizveden u fabrici u Pančevu.

Polimerni proizvodi HIPTEN®, HIPLEX® i HIPREN® su namenjeni prerađivačima plastike i gume i ugrađeni su u veliki broj predmeta svakodnevnog života, čineći ga kvalitetnijim, sigurnijim i udobnijim.

Bazni proizvodi koji se ne prerade u HIP-Petrohemiji (propilen, pirolitičko ulje, pirolitički benzin) su polazna osnova za brojne druge namene u hemijskoj i prerađivačkoj industriji.

Poslovanje HIP-Petrohemije obuhvata period duži od četiri decenije. Sa takvim iskustvom u primeni savremenih tehnologija i uz neprekidno unapređenje procesa i proizvoda, stečene su čvrste pozicije na domaćem i inostranom tržištu.

HIP-Petrohemija više od 80% svojih prihoda ostvaruje izvozom, pri čemu su glavna tržišta susedne i zemlje Evropske Unije.

Podeli utiske o kompaniji na osnovu informacija iz profila.

survey-banner-icon

APR

Broj zaposlenih

Profit i prihod