O kompaniji
2
Iskustva
1
Plate
Poslovi
HyperEther logo

HyperEther

3

Iskustva

3 100%

Menadžment kompanije

3

Beneficije

1

Balans karijera-privatni život

5

Timska atmosfera

5

Zadovoljstvo projektima

4

Mogućnost napredovanja

3
Intervju
24.03.2023
Negativno iskustvo

QA Engineer

Bez ponude za posao

Intervju lak

Online intervju

Trajalo je 1 nedelju

Kako je izgledao proces

Par dana nakon slanja prijave, dobio sam poziv od osobe iz HR odeljenja na kom smo se dogovorili da se sastanak odrzi online te nedelje. Intervju je izgledao kao i vecina prvih intervjua gde smo prosli kroz moj CV i prodiskutovali o samoj kompaniji i poziciji. Tokom razgovora je naglaseno barem dva puta da ce mi ishod intervjua biti javljen bez obzira na to da li je on pozivitan ili negativan. Nakon sto su prosle dve nedelje od tog intervjua, na moju veliku zalost i razocarenje, to se nije desilo do danasnjeg dana. Zamolio bih sve osobe koje ovo citaju, a bave se istim poslom kao pomenuta osoba, da imaju barem toliko dostojanstva i poslovne kulture da ispune receno i jave ishode intervjua svojim kandidatima!
Korisno? 0
Iskustvo
21.12.2022
3 Preporučuje

Software Engineer

Trenutno zaposlen/a na neodređeno 1-2 godine

Pozitivno

Sjajna kompanija za ulazak u IT, pružaju priliku da se preko prakse dodje do zaposlenja. Dobra firma za sticanje znanja i iskustva, ali posle 2-3 godine slaba je mogućnost za napredak. Radi se u najmodernijim tehnologijama (React, React Native, NodeJS, Java/Kotlin, Swift, Flutter), ima dosta projekata i postoji mogućnost za napredak na svaka 3 meseca. Dobije se solidan laptop od kompanije i može se tražiti šta god je potrebno od opreme (tastatura, miš, torba, usb hub), i ukoliko nisu bezobrazni zahtevi, ispuniće bez ijednog pitanja. Od benefita jedino ima privatno zdravstvsno osiguranje i već pomenuto nabavljanje opreme. Do nedavno je bio benefit i rad od kuće, ali je zbog nedavnog preseljenja u nov office taj benefit uklonjen (može se raditi 1-2 dana od kuće)

Zamerke

Plate ispod IT proseka u Novom Sadu i generalno u Srbiji, u poslednje vreme se trude da to poprave, ali trebaju puno više da rade na tom polju. Pojedini zaposleni rade sat-dva dnevno u proseku i plaćeni su isto onoliko kao osobe koje rade i 8h dnevno samo zato što su isto vreme u kompaniji, ne gleda se koliko doprinose firmi. Previše juniora, nema se kome obratiti za pomoć/usmerenje. Seniori su samo po godinama rada seniori, po znanju neki seniori su ravni juniorima. Nema benefita, i ono što je bilo dobro je uklonjeno. Ne dobijaju se NIKAKVI bonusi i nikakvi pokloni, niti neki novogodišnji bonus, niti poklon za rodjendan ili neki drugi praznik, za jednu/dve/tri godine u firmi, ništa. Previše vlasnika, za bilo kakvo pitanje ili zahtev je neophodno da se svi vlasnici slože. Deluje da je firma magnet za slabo plaćene projekte, zbog čega su i plate manje. Prekovremeno nije pravedno plaćeno.

Tehnologije

JavaScript Java NodeJS Swift ReactJS MongoDB Kotlin React Native
Korisno? 3