O kompaniji
23
Iskustva
13
Plate
Poslovi
INGSOFTWARE logo

INGSOFTWARE

4.6
09.03.2023.

Kako smo slučajno otkrili da su društvene igre odlične za onboarding

Jelena Cukavac - Cuka, Frontend Developer (Ingsoftware)

Nije tajna da u Ingu prosto obožavamo društvene igre, ali one su za nas mnogo više od hobija - to je sastavni deo Inga, jer su naši artisti za neke od njih radili ilustracije i art, između ostalog za Blue Orange Games (humble brag). Ne smemo zaboraviti ni na čoveka koji nas je sve zarazio ovim ludilom, našeg CTO-a Stojketa, koji je ponosni vlasnik privatne zbirke koja se sastoji od preko 150 igara, a mi ga u stopu pratimo jer imamo zavidnu kolekciju istih u našem Fun Room-u, koju permanentno dopunjavamo tako da se čini da ćemo uskoro morati da pazarimo nove police. Osim što je zabavno i što nam bilduje moždane vijuge i ubrzava reflekse, igranje društvenih igara ima još jedan neočekivani benefit - pomaže novim koleginicama i kolegama da se u opuštenoj atmosferi upoznaju sa ostatkom Ingovaca i tako se sa mnogo manje stresa uklope u novu firmu i novo radno okruženje.

Od introverta do ambasadora - moja priča

Prvi dan u novoj firmi većini nas izgleda prilično zastrašujuće - tu su neka poslovna očekivanja koja sami sebi nametnemo, ali tu je i ona bojazan od uklapanja u novu sredinu. Nije ova faza laka ni za ekstroverte, ali introverti ovaj pritisak dodatno osećaju. Igranje board game-a zvučalo je kao najbezbolniji način da lagano upoznam nove kolege, i tako je nekako sve počelo…

Skoro svaki radni dan za vreme pauze igrala se po partija-dve neke igre, a sredina radne nedelje se čeka s nestrpljenjem jer je kod nas svaka sreda Vesela, što znači da nam pauza traje čak sat i po vremena! Tada je moguće igranje i kompleksnijih igrica koje zahtevaju malo više minuta, ili nekoliko partija jedne za koju smo se baš zagrejali. Kad kažem zagrejali, mislim na par nas koji bismo mogli sate i sate bez problema, svakodnevno, da igramo bez prestanka.  Ali nekima je povremeno bilo potrebno malo više nagovaranja i ubeđivanja, pa je tako grupa na Slack-u uvek služila za dogovaranje, a ponekad bih odabrala jednu igru i sa njom krenula u šetnju kroz firmu i kao pravi trgovački putnik objašnjavala ljudima da je baš to ono što žele sa svojom pauzom da urade. I evo niko se pokajao nije.

Kako bismo nadoknadili propuštene sate igranja, nakon pandemije je sasvim prirodno došla ideja da se bar jednom u toku nedelje ponovo svi nađemo i zaigramo. I tako je stvoren “Game night™ utorak. Niško Utočište tada se puni Ingovcima koji traže zabavu uz video igre, zajedničko gledanje utakmica, stoni fudbal, pikado ili igranje društvenih igara.

Ali ne igramo se samo u Utočištu. Svaki Team Building Stojke, Mare i ja, kao Board Game Ambasadori u Ingu, zaduženi smo za punjenje par kofera pažljivo odabranim društvenim igrama koje s nestrpljenjem otpakujemo čim se dokopamo hotelskog lobija.

Odakle početi - starter pack igara za svaku priliku

Evo i mog izbora omiljenih društvenih igara, koje su nama sigurica i šta jedva izdvojih, a poput Pavićevog Hazarskog rečnika - birajte priliku ili igru koja vas interesuje, ili čitajte sve redom:

1. Icebreakers (za zagrevanje)

I dok se Happy Salmon igra celim telom (to je igra za instant podizanje atmosfere, brza, sa kratkim i jednostavnim pravilima, koja je odlična za sam početak večeri, da se društvo opusti, nasmeje i zagreje za sve što sledi, jer  će na kraju svi biti zadihani od trčanja i glasnog smeha), igrice poput "Who did it" i "Ghost blitz" zahtevaju "samo" brze prste. Sve što je potrebno je da pronađete pojam koji se traži i budete brži od ostalih. Zvuči jednostavno, zar ne?

2. Kratke i jednostavne igre

Nemate puno vremena? Goofy igrica, jedna od mojih najdražih, bez previše razmišljanja, zabavna i apsolutno za svakog - "Paku paku"! Ok, naravno da je bitno da vi ne izgubite, ali ovde je takođe vrlo jasno da nameštate i posmatrate da li će neko drugi da izgubi.

A ako ste ipak za nešto malo ozbiljnije - za vas su onda taverne. Nije što je naša, nego je "Kameloot" stvarno baš dobra kraća igra. Da, da, naš Ingenious studios je radio art, a mi je svi vrlo rado igramo. Podela kreće na dve taverne, inicijalno, ali u toku igre često dolazi do prebacivanja iz jedne u drugu; sami igrači biraju u kojoj bi se radije provodili, ali mogu i druge da pozovu kod sebe ili izbace iz svoje taverne. Prave se savezi, koji se već u sledećem potezu poništavaju. Bitno je da skupite što više zlatnika, a na vama je da nađete način kako to da postignete.

3. Igre za velike grupe

Za veliko društvo ima pravih poslastica. Da li volite da se igrate tajnih uloga, pogađate asocijacije ili ste adrenalinski tip? Neki primeri igara sa tajnim ulogama su "Avalon", "Secret Hitler" i "Bang". Kod nas u firmi je samo pitanje trenutka kada je koja aktuelna, ali uvek se igra bar jedna od njih. Klasična podela na dobre i loše, laganje, poker face, ubeđivanje i napadanje. U zavisnosti od igrača, može da dođe do velikih eskalacija, žara, pa i vike. Ne preporučuje se povučenima, jer je komunikacija od presudnog značaja.

Sa druge strane, "Codenames pictures" je verovatno igrica koju najčešće igramo i koju bukvalno svi obožavamo. Podela u dva tima, iz kog je uvek jedan aktivan igrač koji zadaje pojmove, dok svi ostali pokušavaju da odgonetnu na šta je tačno mislio. Apsolutni must have. Nećete pogrešiti koji god da je broj i tip igrača.

A za adrenalinske zavisnike tu je "Pairs". Brzopotezna kartična igra gde na kraju ostaje jedan gubitnik. Ing preporuka - pre svake partije smislite neku zabavnu kaznu za tog "srećnika" Igra se svodi na čisto okušavanje sreće, sa eventualno mrvicom razmišljanja i taktike. Možda traje kratko, ali se zato kazne prepričavaju godinama.

4. Za strastvene kartaroše

Kad smo kod kartica... Totalni hit su "Skull king", "6 nimmt" i "Fuji flush". Dovoljna je bila jedna partija "Skull king"-a i već sledećeg dana je desetak kolega naručilo svoj primerak špila. Poput novogodišnjih odluka koje na početku godine imaju puno smisla, nakon par dana malo manje, onda se postepeno rešavamo najrigoroznijih rezolucija, da bismo ih na kraju sve zaboravili, e tako kreće i prvih par rundi ove igrice kada smo puni entuzijazma i ubeđeni da sve možemo. Kako runde odmiču, ukoliko nam je išlo dobro mislimo da možemo još bolje i podižemo ulog, ali ako nam sreća nije naklonjena glavna taktika prelazi u maksimalno rizikovanje i sabotiranje najboljeg, logično.

"6 nimmt" ili "Uzmi 6." je igra velike sreće, ne na sreću, nego igra iskrene radosti kada se vaša kartica "izvuče" ili kada nečija to ne uspe. Naravno, i ovde je krajnja pobeda bitna, ali igrica donosi mini ličnu pobedu svaki put kada shvatite da je bila dobra odluka što ste odigrali baš tu kartu koja je završila na poslednjem mestu u redu i time zatvorila taj red, dok će sledeća morati da ga "čisti" i "obogati" sebe svim negativnim poenima.

Ako ste ipak prevelika dobrica i ne uživate u tuđoj nesreći, koliko god ona smešna bila, možete da odigrate "Fuji Flush" i udružite se sa nekim kako biste zajedno izbacili bar jednu karticu. Naravno, već u sledećem krugu je moguće da ćete igrati baš protiv te osobe, ali prijateljstva su ionako precenjena.

5. Kad baš imate vremena

Ukoliko radije birate neke malo zahtevnije igre, evo par predloga.

Istorija, drevne civilizacije, okupljanje vojske i izgradnja divnih građevina. "7 wonders" vam nudi povratak u prošlost. Igra od 3-7 igrača u kojoj svako dobija svoje parče istorije i mogućnost da je prekroji po svom nahođenju. Ratujete protiv svojih suseda, ali su vam oni jedini od pomoći kada vam je potreban neki resurs kojim biste unapredili svoj grad. Balansirate sa izborima, pratite šta rade komšije i trudite se da vaš grad na kraju pobedi.

"Libertalia" je prošle godine dobila novo izdanje. Koncept igre je ostao dosta sličan, a dodato je par novih pravila i redizajn komponenti. Kapetani brodova se i dalje međusobno napadaju, pljačkaju ostrva iz dana u dan, dok se bore za popularnost i što višu poziciju. Iako je prvi pokušaj potreban kako bi se malo upoznali sa različitim karakterima i sa celim procesom, definitivno će nakon toga biti lakše, a nijedna partija neće biti ista i samo ćete iskusnije raspoređivati svoje poteze. Jednom kada se isproba, svako joj se rado vraća.

I za kraj - "Not alone". Nešto komplikovanije, bar za jednog igrača. Asimetrična igra u kojoj taj jedan igrač igra protiv svih ostalih. On je čudovište koje pokušava da ulovi bar jednog uljeza koji se usled intergalaktičke ekspedicije nakon brodoloma našao na njegovoj planeti Artemiji. Posao čudovišta nije lak, i iako u početku deluje da nemamo mnogo opcija, potrebno je dobro izanalizirati i predvideti koji će potez povući svi ostali koji se tu slobodno šetaju. Izazov uljeza je da u pravom trenutku odigraju pravi potez, treba rizikovati, ali ne previše. Igra sadrži dosta promenljivih, malo je reći da je zanimljiva, neobična je i jednostavno će vas oduševiti.

Umesto zaključka

Dobra, a ujedno i loša vest je što postoji toliko igara da je bukvalno nemoguće sve ih isprobati.

Ukoliko niste do sada, dajte šansu nekoj od ovih sa spiska, i verujem da se nećete pokajati. A onda, sa nestrpljenjem očekujemo i utiske kako ste prošli. Koji su vaši favoriti? Šta biste sa spiska možda izbacili, a šta smo propustili da pomenemo? Da li ste već počeli da pravite svoju kolekciju?

Ako vam i dalje nije najjasnije odakle da krenete - počnite sa poklonom! Nakon svih praznika, kada su nam novčanici svima pomalo prazni, pravo je vreme za jedan simboličan giveaway . A šta drugo nego naš dragi "Kameloot"! Prva 3 komentara dobijaju po jedan primerak, samo ostavite svoju email adresu za kontakt.

Galerija