O kompaniji
23
Iskustva
13
Plate
Poslovi
INGSOFTWARE logo

INGSOFTWARE

4.6
13.09.2023.

Zapošljavanje developera bez testa i klasičnih intervjua: Kako i zašto pokušavamo da obrnemo igricu

Kristina Nikičević, Recruitment Manager (Ingsoftware)

Većina IT kompanija ima manje ili više sličan način selekcije kandidata za developerske pozicije, koji uglavnom podrazumeva nekoliko koraka odnosno krugova intervjua + obavezan tehnički zadatak odnosno test koji kandidati treba da urade u određenom roku. Ovakav proces često je na meti kritika, pogotovo od strane kandidata, jer, iako ima smisla da tehničko znanje kandidata treba na neki način proveriti, taj konkretan deo celog procesa i kandidatima i poslodavcima često oduzima mnogo vremena, a vreme nam je svima danas oskudan resurs.

Šta je tačno podrazumevao tehnički zadatak odnosno test dosad? To je onaj take-home assignment u koji kandidati obično ulažu dosta svog slobodnog vremena, što ponekad zna da bude izvor frustracije. Da bismo izbegli tu negativnu nuspojavu, a ujedno i i optimizovali proces selekcije u Ingu kako bi bio skalabilniji (u slučaju kada imamo velik broj kandidata), i kako bismo skratili vreme potrebno za jednu regrutaciju, i nama (regruterima i ljudima iz firme koji učestvuju u proceni tech skilova kandidata), ali i samim kandidatima, odlučili smo da revidiramo čitav proces.

Rezultat ove revizije bilo je, na prvom mestu, žrtvovanje tehničkog zadatka odnosno testa, jer smo želeli da budemo inovativni i probamo malo drugačiji pristup, vođeni stavom da je važno naći osobu koja ima inženjersko razmišljanje i metodičan pristup rešavanju problema, uz naravno jaku volju za učenjem i usavršavanjem, što sve u kombinaciji vremenom vodi i do kuckanja kvalitetnog koda. 

Iz procesa selekcije smo zasad izbacili i psihološko testiranje, ali ga možda u nekom momentu i vratimo, ukoliko nađemo kvalitetan, brz i pouzdan test ličnosti koji će takođe biti i automatizovan (opet da ni nama ni kandidatima ne bi oduzimao previše vremena). Da nas ne shvatite pogrešno, uklapanje novozaposlenih u našu kompanijsku kulturu nam je izuzetno važno, ali istovremeno smo svesni da čuveni izraz cultural fit ne znači zapošljavanje kandidata "na kalup", već odabir pojedinaca koji se međusobno dopunjavaju i uče jedni od drugih upravo iz razloga što nisu svi “kao iz modle”.

KAKO SADA IZGLEDA PROCES ZAPOŠLJAVANJA U INGU?

KORAK BROJ 1 - STRESS-FREE ĆASKANJE S REGRUTEROM

Prvi korak je upoznavanje kandidata s kompanijom (i obrnuto)  kroz razgovor sa regruterom u trajanju od 30-45 minuta. Namerno ne koristimo reč “intervju” jer ovo je zapravo inicijalno upoznavanje i ne želimo da rešetamo kandidate pitanjima niti da im držimo monolog o nama, već da im damo najosnovnije informacije o kompaniji i pružimo priliku da predstave svoje radno iskustvo, interesovanja, kao i očekivanja. Taj nam je deo posebno važan jer, ukoliko kandidatu neki segment naših benefita ne odgovara, nije fer da jedni drugima dalje gubimo vreme.

KORAK BROJ 2 - LET’S TALK ABOUT CODE

Drugi korak je lighweight tech diskusija s developerom (između ovog i prethodnog koraka obično prođe između 3 i 10 dana, zavisno od raspoloživosti ljudi koji učestvuju u ovom koraku i broja kandidata za poziciju, kao i od raspoloživosti samih kandidata). Ovaj korak može da traje i do sat i po vremena, a sastoji se iz tri celine:

  • bliže upoznavanje kandidata, njegovih aspiracija za napredak u karijeri, kao i potencijala za dalji razvoj
  • postavljanje praktičnih pitanja u skladu sa znanjem i iskustvom kandidata, i
  • tehnička improvizacija problema koja nam pomaže da shvatimo kako kandidat razmišlja i rešava probleme

Opet namerno nismo hteli da koristimo termin “intervju” jer se ni u ovoj fazi ne postavljamo kao strogi “ispitivači”, već s kandidatima vodimo jednu, pre svega neformalnu diskusiju koja više liči na razmenu iskustva između ravnopravnih kolega, nego na klasično odgovaranje na pitanja.

KORAK BROJ 3 - VREME JE ZA ODLUKU

Treći finalni korak je odluka (između ovog i prethodnog koraka obično prođe između 2 - 10 dana, u zavisnosti od broja i kvaliteta kandidata, kao i od toga koliko nam je regrutacija prioritetna). Ukoliko je odluka pozitivna, kandidatu se komunicira i ponuda zaposlenja. Naravno, i svim kandidatima koji nisu odabrani se takva odluka komunicira emailom ili telefonom.

Nije na odmet i da naglasimo da, kao remote first firma, sve ove korake radimo online.

UMESTO ZAKLJUČKA

Nakon što smo nedavno počeli da primenjujemo ovakav proces, i dalje smo u pilot fazi što znači da ga još uvek testiramo na nekoliko ključnih developerskih pozicija koje su nam trenutno aktuelne, kako bismo procenili njegovu svrsishodnost i eventualno uveli neke dodatne izmene. Ali fingers crossed, od kandidata smo već dobili neke lepe reakcije i nadamo se da ćemo uskoro ovu promenu i zvanično uvesti kao standardnu praksu u Ingu.

A ako te interesuje kako tačno ovaj proces izgleda, poseti naš profil ili web sajt i prijavi se za neku od otvorenih pozicija!

Galerija