O kompaniji
99
Iskustva
29
Plate
35
Poslovi
Luxoft logo

Luxoft

4.8
08.03.2023.

Luxoft se nalazi na prestižnoj svetskoj listi najboljih kompanija za žene – a evo i zašto!

Helloworld

Sandra, Daria i Mariana podelile su svoja iskustva rada u Luxoftu, i ispričale nam kako je tekao njihov karijerni put i usavršavanje u globalnoj IT kompaniji, koja ovog meseca obeležava godišnjicu poslovanja u Srbiji.

Sandra Vitas zaposlila se u beogradskoj Luxoft kancelariji u julu prošle godine na poziciji Scrum Master u Automotive sektoru na projektu za razvoj autonomne vožnje, a na poziciju Projektni menadžer u timu za konfiguracijski menadžment napredovala je za samo nekoliko meseci.

„Timski rad i dobra radna atmosfera su ostavili najveći utisak na mene u startu. Nakon nekoliko meseci smo uspešno završili projekat sa visokom ocenom od strane klijenta. Bila sam u potrazi sa novim projektom, i nakon nekoliko intervjua sam dobila novu ulogu. Vrlo mi prija novo okruženje, kao i mogućnost daljeg razvoja i usavršavanja u okviru automobilske industrije.” kaže Sandra.

Ona je samo jedna od mnogih zaposlenih u Luxoftu koji su za razvoj i usmeravanje svoje karijere u željenom pravcu koristili internal mobility, jedan od omiljenih benefita Luxoftera širom sveta, u 29 zemalja u kojima kompanija posluje.

„Internal mobility (IM) pruža svakom zaposlenom uvid u otvorene pozicije na drugim projektima, i uz pomoć kolega iz IM tima, u skladu sa vašim profilom, veštinama, znanjima i interesovanjem nudi razne mogućnosti. Tako sam imala priliku da steknem nova poznanstva, dobijem mnogo korisnih informacija šta se to sve razvija u okviru kompanije i pronađem za sebe najzanimljiviji projekt, nakon što je moj prvi projekt završen.” kaže Sandra i dodaje da je zahvaljujući treninzima i obukama koje Luxoft organizuje besplatno za svoje zaposlene, dobila priliku za obuku za SAFE sertifikaciju kao i sertifikat od strane ScaledAgile institucije.

„Obuka mi je bila vrlo korisna jer na novom projektu radimo po SAFE frameworku a to je nešto sa čime nisam imala susreta u dosadašnjoj karijeri.”

Mariana Mirošničenko je na poziciji Head of Internal Mobility, i upavo njen tim pružio je Sandri, ali i ostalim Luxofterima koji su to želeli, podršku u profesionalnom razvoju u smislu mogućnosti za promenu pozicije, sektora ili promene lokacije – preseljenja u neku drugu zemlju u kojoj Luxoft posluje

„Moj posao je, između ostalog, da razvijam i unapređujem kako brzinu tako i kvalitet internal mobility procesa, i rad mobility menadžera koji postoje na svakoj Luxoft lokaciji” kaže Mariana, koja je svoju karijeru u Luxoftu započela 2010. kao Junior Researcher u Recruitment sektoru, a za 10 meseci unapređena je u regrutera.

„Kao regruter sam radila 4 godine, razvijala svoje veštine, a sledeća pozicija mi je bila Internal Mobility menadžer. Moj karijerni put je jako dobar kao primer izgradnje karijere od nule u jednoj kompaniji. Imala sam sjajne menadžere i inspirativne lidere od kojih sam puno naučila. Pružale su mi se sjajne prilike a uz sve to sam uvek imala odličan work-life balans. To je bilo posebno važno nakon porodiljskog odsustva, koje uopšte nije usporilo moju karijeru, štaviše – nakon povratka sam napredovala i postala regionalni Internal Mobility menadžer, a zatim je usledila i Head pozicija na kojoj sam danas.” Mariana kaže da se u slobodno vreme bavi najrazličitijim hobijima, fotografijom, videografijom, dekoracijom kuće, trenutno uči da svira klavir i pomalo vežba francuski.

Luxoft se krajem prošle godine našao na prestižnoj svetskoj listi “Best Companies for Women” na platformi Comparably - vodećoj globalnoj platformi za rangiranje korporativne kulture i brenda poslodavaca, i to isključivo na osnovu hiljada komentara žena koje su anonimno ocenjivale svoje kompanije i uslove rada i napretka u njima.

To nije prvo Luxoftovo priznanje iz te sfere, jer kompanija već godinama osvaja brojne prestižne svetske nagrade iz oblasti inkluzije, a nosi i nekoliko priznanja koje dodeljuje WomenTech Network.

Po Sandrinom mišljenju, Luxoft te nagrade zaslužuje: „Jedna od stvari koju sam odmah primetila je da u Luxoftu ima puno žena. Zajedničko im je to što su to žene spremne da pomognu, znaju šta im je posao i kako da dođu do cilja. Nisu sputane da ispune svoj potencijal niti osuđene da budu u senci, već naprotiv - postoji jednakost, žene su vrlo cenjene, i njihov glas i mišljenje se vrednuje i uvažava. Meni je lično to jako bitno i smatram da je to dobar osnov za ostanak i dalji razvoj u kompaniji” zaključuje Sandra, i dodaje da joj rad u Luxoftu omogućava dobar work-life balans, a svaki slobodan trenutak koristi za putovanja.

Da je Luxoft odlično radno okruženje za žene, smatra i Daria Odintsova, Software Developer u Luxoft Automotive sektoru: ”Luxoft komunicira sa svim svojim zaposlenima na profesionalnom nivou i uz poštovanje. Rezultat toga je da ima puno žena na liderskim pozicijama, i mislim da je ovo sjajno mesto za žene da razviju svoj pun potencijal” Smatra Daria.

Ona je pre svega stručnjakinja za C++ ali njena pozicija zahteva i znanja iz Python-a i određeno CI/CD iskustvo. Karijeru u Luxoftu započela je pre godinu dana, takođe na projektu iz automobilske industrije. Kaže da je bila jako inspirisana idejom autonomne vožnje, a to je glavni fokus Luxoft Automotive sektora.

„Kada je moj prvi projekt završen, želela sam da odaberem sledeći zanimljiv projekat. Nisam gubila vreme, odmah sam se prijavila za Luxoft C++ Academy kao i za nekoliko kurseva koje kompanija organizuje. LuxTalent kursevi i trenizi puno su mi pomogli da dodatno usavršim i tehničke veštine ali i soft skills.” naglašava Daria i dodaje da ju je internal mobility tim vodio i usmeravao kroz sve procese i predočavao brojne mogućnosti za razvoj: „IM tim mi je pružio maksimalnu podršku na svakom koraku i puno me motivisao. Pronašla sam svoj novi automotive projekt na kome koristimo nove tehnologije i standarde, i mislim da je ovo sjajan korak u daljem razvoju moje karijere.”

U Luxoft kancelariju u Airport City-ju Daria uvek dolazi biciklom, a u slobodno vreme praktikuje i duže biciklističke ture, jer joj, kako kaže, daju slobodu kretanja i putovanja.

Ukoliko su vas priče ovih super-žena zainteresovale za rad u Luxoftu, profil kompanije i otvorene pozicije možete pogledati ovde.

Galerija