06.03.2015. ·
1 min

Bolji razvoj za iOS

Bolji razvoj za iOS

Apple je rešio da malo obraduje developere - u februaru je uveo više novosti vezanih za razvoj iOS aplikacija.

Dozvoljena veličina aplikacija

Možda najbitnija promena, naročito za one koji razvijaju zahtevnije aplikacije (čitaj, igre) tiče se ukupne dozvoljene veličine. Od 2008. godine postoji ograničenje od 2 GB. Ako je nekada to imalo smisla, danas ga ima sve manje pa je Apple ograničenje duplirao. Iako su dovitljivi programeri pronašli načine da izbegnu ograničenje, bolje je ne igrati se sa pravilima što sa 4 GB na raspolaganju ne bi trebalo da se više dešava.

Ono što nije promenjeno jeste ograničenje od 100 MB za download putem mobilne mreže. Sve aplikacije veće od toga će moći i dalje da se preuzimaju samo putem Wi-Fi veze.

Unapređenje TestFlight platforme

Druga bitna novost tiče se testiranja aplikacija i igara. Apple je unapredio mogućnosti TestFlight platforme kako bi olakšao upravljanje grupama beta testera. Izmena praktično vraća “distribucione liste” koje su postojale pre nego što je Apple kupio TestFlight u februaru prošle godine, ali je proširuje. Tako je sada moguće da developeri različitim grupama beta testera daju drugačije zadatke, kako bi se paralelno isprobavali različiti elementi aplikacije.

Pored toga, stižu i izmene programskog jezika Swift, kao i Xcode 6.3 beta. Swift u verziji 1.2 donosi unapređenja koja se tiču performansi (brži izvršni fajlovi), stabilnost i kreiranja boljeg ugođaja za programere, što se prvenstveno odnosi na uvođenje inkrementalnih buildova i bolju dijagnostiku kompajliranja.

I sam jezik je unapređen da bi se lakše garantovalo bezbedno i predvidljivo ponašanje aplikacija, kao i radi unapređenja integracija sa Objective-C jezikom.

Oceni tekst

4
4 glasa
Marko Herman Marko Herman

Zaljubljenik u IT od malih nogu koji duže od 15 godina piše o različitim temama, od igara i gedžeta, do poslovnih softverskih rešenja. Stručnjak za digitalni i content marketing. Slobodno vreme provodi na biciklu.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima