09.02.2023. ·
2 min

ChatGPT je prošao intervju za “Level 3” programera za Google, da je čovek zarađivao bi 183.000 dolara godišnje

HelloWorld
0
ChatGPT je prošao intervju za “Level 3” programera za Google, da je čovek zarađivao bi 183.000 dolara godišnje

“Neverovatno, ChatGPT bi dobio posao L3 programera”, piše u Google dokumentu, ali sam ChatGPT kaže da ne može da dostigne tu ljudsku kreativnost i veštine rešavanja problema

Google je “nahranio” ChatGPT pitanjima koja postavlja potencijalnim programerima na intervjuu i, na osnovu odgovora ove veštačke inteligencije, utvrdio je da bi bio angažovan za programersku poziciju trećeg nivoa, prema internom dokumentu.

Eksperiment je urađen u okviru Google-ovog nedavnog testiranja više AI alata, koje razmatra da doda u svoje servise. Sposobnost ChatGPT-a da prikaže koncizan i precizan odgovor mogla bi da uštedi vreme korisnicima koji obično troše vreme gledajući više linkova na Google-u da bi pronašli te iste informacije.

“Neverovatno, ChatGPT bi dobio posao L3 programera”, piše u Google dokumentu. Iako se treći nivo smatra početnim nivoom u inženjerskom timu u Google-u, prosečna plata za ovu poziciju je oko 183.000 dolara godišnje.

Google-ov intervju za poziciju softverskog inženjera se uglavnom oslanja na tehnička pitanja, koja je ChatGPT prošao.

Iako intervju uključuje i nekoliko pitanja otvorenog tipa (npr. “pričaj mi o situaciji kada si…”), Facebook, Amazon i drugi se takođe oslanjaju na ovakva pitanja, posebno za liderske uloge, što može biti prepreka za “zapošljavanje” ChatGPT-a.

Ali, sama činjenica da ChatGPT može da prođe ovaj deo intervjua pokrenulo je pitanja o sposobnosti platforme da transformiše ne samo Google, već i same inženjerske poslove. Da li se to već dešava, hoće li se dogoditi za pet ili dvadeset godina?

Pitali smo i sami ChatGPT da li će zameniti programere, a njegov odgovor je bio prilično jasan.

“Ne, ChatGPT neće zameniti programere. ChatGPT je alat koji se koristi za automatizaciju tekstualne komunikacije i odgovaranja na pitanja, ali ne može da zameni kreativnost, logičko razmišljanje i stručnost programera u razvoju softvera. Programeri su neophodni za kreiranje, testiranje i održavanje programskog koda, dok je ChatGPT dizajniran da pomaže u brzini i efikasnosti procesa obrade teksta”, odgovorila nam je ova veštačka inteligencija.

Pitali smo da li će i za dvadeset godina biti takva situacija na šta je odgovorio da ne može sa sigurnošću da tvrdi, ali je ponovio da nikada neće potpuno zameniti programere, već će im služiti kao alat za pomoć.

Oceni tekst

5
10 glasova

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga