23.06.2021. ·
4 min

DRAGAN TOMIĆ iz MICROSOFTA: Za kandidate su najrelevantniji iskustvo i utisci samih zaposlenih

HelloWorld
1
DRAGAN TOMIĆ iz MICROSOFTA: Za kandidate su najrelevantniji iskustvo i utisci samih zaposlenih

 „Svakodnevno radimo na tome da našim zaposlenima pružimo odlične uslove u smislu plate, beneficija i uzbudljivih projekata, kao i sjajnih prilika za napredak i učenje od najboljih eksperata u svojim domenima. Smatramo da su za kandidate najrelevantniji iskustvo i utisci samih zaposlenih, koji čine Microsoft (Microsoft Razvojni Centar Srbija) onim što jeste“.

Prema mišljenju Dragana Tomića, direktora Microsoft razvojnog centra u Srbiji, upravo su to ključni razlozi koji su mogli da opredele kandidate u odabiru ove kompanije za najpoželjnijeg poslodavca u zemlji, zbog čega je Microsoft osvojio prvo mesto u istraživanju VRH IT Poslodavac za 2021. godinu.

Šta vam znači priznanje koje ste dobili i to što ste ostali među najpoželjnijim IT poslodavcima po izboru kandidata?

- Svakodnevno radimo na tome da našim zaposlenima pružimo najbolje uslove, a ovo priznanje predstavlja potvrdu njihovog zadovoljstva. Kako je prethodna godina bila izazovna za sve kompanije, ove godine ovo priznanje znači još više. To što su kandidati upravo ti koji su nas prepoznali kao najpoželjnijeg IT poslodavca je definitivno podstrek da nastavimo i dalje da unapređujemo iskustvo naših zaposlenih.

Navedite bar dve konkretne aktivnosti iz prethodnog perioda za koje mislite da su presudno uticale na zadovoljstvo vaših zaposlenih i kreiranje slike jednog od najpoželjnijih IT poslodavca u javnosti.

- Prethodni period je bio izazovan za sve, a zaposleni su uvek na prvom mestu, i sve naše aktivnosti su za cilj imale da im olakšaju nove životne i radne okolnosti. Jedan od izazova sa kojim smo se susreli je bio osećaj pripadnosti timu i kompaniji. Organizovali smo razne aktivnosti kako bismo konektovali zaposlene – od raznih online takmičenja, igrica i kvizova, preko MDCS Beyond Work sesija, na kojim stručnjaci iz različitih sfera govore o svojim iskustvima, do online kompanijskog dana, koji je organizovan u formi Late Night Show emisiječ. Sve ove aktivnosti smo se trudili da uradimo na drugačiji i kreativan način, prilagođen online iskustvu

Još jedan od izazova sa kojim smo se susreli je bilo smanjeno uzimanje godišnjih odmora, zbog nemogućnosti putovanja, pa smo obezbedili dodatne dane odmora za zaposlene.

Ipak, teško je definisati dve presudne aktivnosti. Nisu svakom zaposlenom iste stvari važne. Zato redovno opipavamo puls u kompaniji i na osnovu rezultata definišemo šta je ono na šta treba da se fokusiramo. 

Kako kandidati koji razmišljaju o vama mogu da se informišu, a da dobiju prave, što autentičnije informacije?

- Sve informacije se mogu pronaći na našem website-u, a sve novosti, obaveštenja o najnovijim otvorenim pozicijama, kao i priče naših zaposlenih se nalaze i na našim društvenim mrežama.

Na koji način dajete informaciju o ishodu konkursa i kako izgleda vaš proces selekcije?

- Nakon pregledanja rezimea, prva faza procesa selekcije je online coding test. Zadaci u ovom testu pokrivaju osnove kodiranja, algoritme i strukturu podataka. Drugu fazu predstavljaju četiri tehnička intervjua, sa softverskim inženjerima i inženjerkama iz različitih timova u MDCS-u. Sva četiri intervjua se dešavaju u istom danu, u trajanju od 40-50 min. Kandidati na ovim intervjuima razgovaraju sa svojim kolegama iz struke, sa kojima će na kraju krajeva i raditi. Intervjui pokrivaju tehničke i generalne kompetence – u oba slučaja se iste evaluiraju ili kroz direktne zadatke ili prolaskom kroz prethodna iskustva. Nakon intervjua svi kandidati mogu da očekuju povratnu informaciju o rezultatu intervjua. Ako je rezultat pozitivan, sa kandidatom razgovaramo o ponudi.

Šta biste poručili kandidatima koji konkurišu na otvorene pozicije u vašoj kompaniji?

- Da budu iskreni i opušteni, koliko god to zvučalo nezamislivo pri odlasku na intervju za posao. Cilj procesa intervjuisanja je da mi intervjuišemo njih, da saznamo njihove sjajne strane i da saznamo na čemu mogu još više da napreduju, ali i da oni intervjuišu nas. Za ovo je neophodno da budu što smireniji i opušteniji, kako bi mogli sebe da prikažu u najboljem svetlu. Mi i na poslu stvaramo takvu atmosferu i uslove, da oni mogu da rade najbolje moguće - tako treba da bude i na intervjuima.

Vi ste jedan od najpoželjniji poslodavaca među IT-jevcima. Kako onda privlačite druge profile kandidata (marketing, sales, product itd)?

- Naš neinženjerski tim pokriva širok spektar rola i veoma je dinamičan. Kada radite za kompaniju kao što je Microsoft, sa preko 400 zaposlenih, sve ove pozicije nude veliki broj zanimljivih i izazovnih projekata, kao i mogućnosti za kreativnost. U MDCS-u su prilike za neinženjerske pozicije podjednako izazovne i uzbudljive kao i za inženjerske pozicije

Oceni tekst

5
182 glasa

1 komentar

Jovana Jovana 25.06.2021.
0
0

Lepo je čuti da strane korporacije ovako lepo tretiraju i vide svoje (potencijalne) zaposlene. Verujem da novac ovde nije presudan faktor već mindset višeg menadžmenta. Od njega zavisi i kultura i zadovoljstvo zaposlenih.Gledam sad oglase za posao na sajtu: https://www.microsoft.com/en-rs/mdcs/workwithus"Work with us", a ne "Work for us".Nadam se da je zaista tako i u stvarnosti.Previše je kompanija u IT industriji koje ne shvataju da ljudi rade sa njima, a ne za njih.MDCS - sve pohvale iz priloženog, možda konkurišem kod vas, i nadam se, potvrdim rezultate istraživanja :)

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga