07.02.2024. ·
4 min

Da li GPT „ubija“ Stack Overflow?

HelloWorld
1
Da li GPT „ubija“ Stack Overflow?

Stack Overflow je zajednica koja je za kratko vreme stekla ogromnu popularnost među programerima, međutim, čini se da ta popularnost sada još brže „nestaje“. Pokušaćemo da pronađemo odgovor na pitanje da li je to zaista tako i u kojoj meri, i da li uopšte, Chat GPT ima veze sa tim.

Činjenice su sledeće: 2020. godine, na Stack Overflow platformi postavljeno je 1,904,694 pitanja, a u godini za nama, taj broj iznosio je 633,163 pitanja. Dakle, beležimo pad od 66 procenata, koji je nemoguće sakriti.

Kao što znamo, 2023. godina prošla je u znaku Chat GPT-a, koji je postao najbrže rastuća „potrošačka softverska aplikacija“ u istoriji i već u januaru je imao preko 100 miliona korisnika. Ako bismo gledali samo brojke i dati vremenski trenutak, jasno se nameće zaključak ko je koga „ubio“, međutim, nije sve u brojevima, ima nečega i u konceptu rada.

Stack Overflow je nastao 2008. godine, a 2022. godine je imao preko 20 miliona registrovanih korisnika, više od 24 miliona postavljenih pitanja i preko 35 miliona objavljenih odgovora! Zamišljen je kao platforma na kojoj bi korisnici mogli da postave kvalitetno pitanje i da dobiju adekvatan odgovor. Znanje i doprinos zajednici se nagrađuju reputacionim poenima i bedževima, pa otključavate neke nove privilegije koje vam mogu dati i mogućnost da, na primer, editujete tuđe postove.

Stack Overflow je koncipiran kao baza znanja, a ne forum i to je veoma važno da se razume! Nešto slično kao Wikipedia, samo na bazi pitanja i odgovora. Ogroman broj pitanja je već postavljen, pa su i korisnici složni u oceni da, u današnje vreme, retko postavljaju pitanja, već se obično oslanjaju na odgovor koji već postoji. Takođe, treba istaći da je u poslednje vreme došlo do blagog „zastoja“ u pojavi novih jezika i frejmvorka, a oni su ti koji donose i veliki broj pitanja. Ovakav koncept platforme može da opravda dramatičan pad postavljenih pitanja, ali treba naglasiti i to da su nezadovoljni korisnici počeli da se javljaju i pre nego što smo upoznali generativnu veštačku inteligenciju.

Komentari da je zajednica toksična preplavili su internet i pre pojave Chat GPT-a i to je, zapravo, glavni problem ove zajednice. Tih 20 miliona korisnika su, praktično, postali njihovi saradnici i urednici sadržaja, a oni dolaze iz različitih kultura, različitog su uzrasta, obrazovanja, vaspitanja… Sasvim je bilo legitimno da Stack Overflow postavi stroga pravila ponašanja u okviru zajednice, jer drugačije ne bi zadržali pouzdanost.

U međuvremenu, stasale su nove generacije programera koji sve žele sad i odmah, te nemaju vremena, niti strpljenja, da gledaju tutorijale tipa „kako postaviti pitanje na Stack Overflow“. Njima treba rešenje problema odmah. Oni i ako pokušaju da postave pitanje, uglavnom budu odbijeni i Stack Overflow za njih automatski postaje „toksična priča“. Ako im i pored svih manjkavosti pitanje bude objavljeno, „stariji“ članovi se svojski potrude da ih odgovorima „ubiju u pojam“ i tako opravdaju svoju toksičnu reputaciju. Treba biti realan pa reći da nije uvek problem u zajednici, vrlo često je problem u korisniku koji želi nešto da pita, ali mu nedostaje vreme i / ili znanje, kako bi na adekvatan način objasnio ono što ga muči. Ovde čak ima dosta prostora da se govori i o sukobu generacija i shvatanju života i programiranja generalno.

Sa druge strane, imamo Chat GPT sa kojim ste u „jedan na jedan“ situaciji, pa je samim tim eliminisan strah od postavljanja „glupog pitanja“, što je veoma važno, posebno za mlađe, neiskusne programere. Odgovor na svoje pitanje dobijate odmah i dokle god ne radite sa stvarima koje su tek objavljene, pa se ne nalaze u GPT bazi, brzina pristupa informacijama i odgovorima je trenutna. GPT nije u rangu izuzetnog programera, ali jeste u rangu prosečnog i bez ikakve dileme će napredovati u budućnosti.

Stack Overflow svakako neće nestati preko noći, ali ne treba da očekujemo porast broja korisnika, a o broju postavljenih pitanja da ne govorimo. Kvalitet njihovog sadržaja nikada nije bio sporan i oni će imati svoju vernu publiku i dalje, ali o nekoj „trci“ sa Chat GPT ili GitHub Copilot, suludo je i razmišljati.

Zaključak je da Chat GPT nije suštinski „krivac“ za pad popularnosti Stack Overflow-a; oni sami su krivi, jer nisu imali dovoljno „sluha“ za budućnost, te su zadržali zastareli koncept u kome brzina protoka informacija nema prioritet. Komercijalna upotreba generativne veštačke inteligencije samo je ubrzala nešto što bi se svakako desilo, pre ili kasnije.

Oceni tekst

5
12 glasova

1 komentar

Saša Gašparović Saša Gašparović 09.02.2024.
5
0

Mogli bi da iskoriste chatGPT za generisanje nekog bazicnog odgovora, a posle iskusni mogu da dopune svojim odgovorima i primedbama

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga