30.12.2022. ·
4 min

Da li je danas isplativije (i koliko) raditi kao frilenser ili kao regularno zaposlen?

HelloWorld
2
Da li je danas isplativije (i koliko) raditi kao frilenser ili kao regularno zaposlen?

Zahvaljujući internetu došlo je do prave ekspanzije frilens poslova i do velike podele na regularno zaposlene i one koji obavljaju samostalne delatnosti. Umesto od 9 do 5 u kancelariji, sve više ljudi radi od kuće ili projekte, do kojih sami dolaze, završavaju iz kafića ili nekog od co-working prostora.  

Istraživali smo koje su prednosti i mane frilens načina rada i da li je pogodnije i isplativije raditi kao frilenser u poređenju sa regularnim zaposlenjem. 

Prednosti frilens rada 

Frilenser (freelancer, eng.) kao termin zapravo datira još iz 17. veka. Označavao je profesionalnog vojnika-slobodnjaka koji bi se borio za onoga ko ponudi najveću sumu novca. Ovaj anglicizam se i kod nas odomaćio naročito u poslednje vreme, a odnosi se pretežno na samostalni rad preko interneta. Najveća prednost frilens rada svakako je ta što možete da radite sa bilo kog mesta na svetu na kojem se trenutno nalazite i radno vreme određujete sami. Osim toga, ne postoji dress code, možete da radite u pidžami ili trenerici. Takođe, sami birate koje poslove ćete da prihvatite, a na kojim projektima ne želite da radite. Ako vašem bioritmu više odgovara da radite noću i volite dugo da spavate, frilens pozicije su idealne za vas. 

Kao frilenser, u mogućnosti ste da jednog meseca radite manje ukoliko vam je potreban predah ili pak da budete na nekoliko projekata paralelno ukoliko želite da zaradite veću sumu novca, a da vas niko u tome ne ograničava. Niko vam ne diktira tempo, a poznato je da frilenseri koji rade i putuju (tzv. digitalni nomadi) poslove završavaju iz kamp prikolice u šumi, na planini ili obali mora. No, da li je sve tako idealno u frilens svetu? Da li je bolje biti frilenser ili regularno zaposlen? 

Koji su nedostaci frilens rada? 

Šta je to što firme nude stalno zaposlenima, a čega u frilens sferi nema? Sigurnost, radni staž, bolovanje, trudničko i porodiljsko odsustvo, kao i zdravstveno osiguranje stavke su koje kod nezavisnih radnika izostaju. Uz to, nema putnih troškova, regresa, ni godišnjih odmora. Frilenseri se stoga okreću samostalnom uplaćivanju privatnog osiguranja koje koliko-toliko služi kao garant. Osim toga, kada ste frilenser, sami morate da tražite klijente i održavate sa njima dobre poslovne odnose. Još jedna mana je i otuđenje s obzirom da nemate kolege s kojima biste mogli popričati i otići na pivo posle posla. 

Frilenseri su dužni da plate poreze i doprinose, u suprotnom država ih može teretiti, pa čak i retroaktivno. Kao frilenser koji zarađuje od honorarnih i povremenih poslova, legalno se možete registrovati kao preduzetnik, preduzetnik paušalac ili kao DOO. Država na taj način ima uvid u vaš ostvareni prihod. 

Šta je to što najviše muči frilensere u Srbiji? Oporezivanja i nedefinisan zakonski status definitivno su najveća boljka ovakvog načina rada, a platforme na kojima frilens radnici nalaze poslove često ne mogu da pruže garanciju kada je ugovorena isplata u pitanju. Takve platforme (poput UpWork-a) u Srbiji se ne posmatraju kao poslodavci, tako da prava frilens radnika na internetu nisu zagarantovana. Osim toga i platforme i servisi za online plaćanja uzimaju procenat. 

Koji frilens poslovi su najbolje plaćeni? 

Posao programera svakako je broj jedan na tržištu rada kada je potražnja i visina zarade u pitanju. S obzirom da se ova oblast stalno menja i usavršava, potrebno je pratiti trendove i konstantno sticati nova znanja i veštine. Satnica za frilens developere kreće se od 25 do 300$ u zavisnosti od stručnosti, roka i zahtevnosti projekta. 

Grafički dizajneri poslove uglavnom nalaze preko platformi 99designs, Creative Market i Envato. Ove godine je zabeleženo da se njihova satnica kreće od 23 do 30 američkih dolara. 

Pozicija marketing eksperta je širok pojam jer obuhvata razne oblasti digitalnog marketinga. Oni koji kreiraju content zarađuju u proseku od 16 do 100 dolara na sat u zavisnosti od tipa sadržaja koji je potrebno napisati, dok SEO stručnjaci mogu zaraditi i do 150$ na sat. Treba naglasiti da su i Content writer i SEO expert veoma tražene profesije i da će njihove usluge biti sve potrebnije. 

Audio i video montažeri takođe lako nalaze poslove na platformama za frilensere, a svoj rad mogu naplatiti od 20 do 50$ na sat. 

Uslovi za freelance zaradu 

Biti “sam svoj gazda” zahteva posebnu dispilinu – koliko se potrudite, toliko ćete i zaraditi. Osim toga, morate biti konkurentni na tržištu i konstantno se usavršavati i raditi na sebi. Neki od dobrih preduslova za zaradu su:  

  • Sredite LinkedIn profil 
  • “Napunite” portfolio 
  • Usavršite znanje engleskog jezika 
  • Ukoliko pišete sadržaj za web, naučite da ga pišete u skladu sa SEO principima.  
  • Ako se bavite programiranjem, pratite najnovije alate i programske jezike, kao i agilne metodologije. 
  • Poradite na svojim pregovaračkim sposobnostima. 

Prihodi koje frilenseri ostvaruju mogu biti veći od onih koje ostvaruju radnici koji su regularno zaposleni u kompanijama, ali su istovremeno i nestabilni. U pitanju je još uvek izlet u nepoznato. Mnogi frilenseri tvrde da je zapravo najteže biti primećen među hiljadama drugih frilens radnika i dobiti prve projekte, a potom i pozitivne ocene na platformama za frilensere. Procenite sami da li je ovakav izazov i avantura za vas, ili vam više odgovara klasičan način rada. 

Oceni tekst

4
15 glasova

2 komentara

Necko Necko 08.01.2023.
3
0

Sve je to manje vise tacno, i jel isplativije raditi kao frilenser ili kao regularno zaposlen? Tekst se fokusira samo na frilensere. Zato cu ja kao bivsi zaposleni a sada frilenser iz svog ugla da dodam deo za stalno zaposlene.Tvrdnja da je su zaposleni sigurniji od frilensera je samo delimicno tacna. Vecina prgramera radi outsourcing tako da su sokro svi zaposleni zapravo kontraktori. U slucaju da nema projekta kao zaposleni, imace neki rok od 2 do 3 meseca da se nadje drugi projekat inace nece vise biti zaposleni. Za ugovorace to znaci da ce morati da se samofinansiraju taj period dok ne nadju drugi ugovor(zaposlenje). U prevodu ako nema posla za jedne nema ga ni za druge, s obzirom da je vecina IT-a i dalje u ekspanziji ovaj se faktor moze zanemariti. Sledeca stvar koja se tice finansija je jako prosta kao zaposleni i firmi morate platiti HR, IT, pravni tim, menadzere kojekakve, cistacicu, guz papir, i na sve to na vama neko jos i mora da zaradi. Matematika je otprilike 3 do 4 meseci rada kao kontraktor = godinu dana rada kao stalno zaposlen. S' obzirom da su ugovori na najmanje 6 meseci ako znate svoj poso na konju ste. To je sto se tice finansija. Sto se tice rada ako vam se ne svidi rad od kuce ili digitalno nomadstvo mozete iznajmiti habove, koji uzgtrd postaju sve popularnija opcija i pandam stalnom zaposlenju, i imacete kolege s kojima cete otici na pivo.Iz svega ovog zakljucujem da samo oni koji su slabo samomotivisani kao i oni sa slabijim iskustvom za godine rada su u problemu za rad kao ugovorci, svi ostali bi bez problema mogli da predju da rade u taj rezim. I naravno mogu se vratiti kod poslodavca ako im se ne dopada ta neizvestnost.

Саша Д. Саша Д. 23.01.2024.
0
0

Размишљала сам да почнем са радом преко интернета, али сам врло брзо одустала:1. Да би неко уопште схватио колики порез треба да плати, треба да буде дипломирани економиста! Ја то нисам.2. По једном примеру са интернета, ако неко заради 500 евра, остаје му само 55% од те суме - СВЕ ОСТАЛО УЗИМА ДРЖАВА! Испада да радим и мучим се за државу, а не себе. Разумем да порез треба да се плати, али је боље да је он НИЖИ и да га плаћа ВЕЋИ број људи. Овако ће људи само наћи неки начин да га избегну.3. Имам 58 година. До пензије треба да плаћам доприносе 15 година. Дакле - добићу пензију са 73 године. У овој ''дивној'', ''сјајној'' и психички ''врло здравој'' земљи једноставно НЕ МИСЛИМ да ћу дочекати свој 73. рођендан. И за кога онда ја плаћам ту пензију??? Мени требају паре САДА, а не за 15 година!4. Кладим се да госпођа која је за ''нови'' лого Поште (а само је заменила постојеће боје)добила 1,5 МИЛИОН ЕВРА НИЈЕ МОРАЛА ДА ПЛАТИ НИ ЈЕДАН ЈЕДИНИ ДИНАР за порез!

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima