16.01.2023. ·
3 min

DevOps – sve traženije zanimanje u IT svetu

HelloWorld
0
DevOps – sve traženije zanimanje u IT svetu

Gotovo svaka treća IT firma u našoj zemlji ima potrebu za DevOps kadrovima, pokazuje istraživanje koje je sprovelo više Regionalnih privrednih komora. Posle Web Development-a, ovo je najtraženija oblast u okviru koje IT kompanije traže stručne kadrove. Upravo zbog toga, ne čudi sve veća potražnja za DevOps edukacijom, jer je posao za stručnjake iz ove oblasti gotovo zagarantovan.

Šta je DevOps?

Najznačajnija reč u IT industriji u poslednjih nekoliko godina je svakako DevOps, iako ju je teško precizno definisati, smatra Bratislav Vukadinović, Technical Lead Cloud, DevOps and Infrastructure, Seavus i predavač u  Seavus IT edukativnom centru (SEDC).

- To je metodologija, koja uključuje različite pristupe, procese i alate koji omogućavaju da ‘kod’ aplikacije bude dostupan kao proizvod krajnjim korisnicima, dakle predstavlja jedan skup ekspertiza iz razlicitih oblasti. To je jedinstvo različitih tehnologija i alata uz pomoć kojih se radi CI/CD, kako bi se kreirali gomila infrastrukturnih servisa”.

Kako je ime nastalo kombinacijom dveju reči, Development i Operations, to već govori o složenosti pojma i veština koju znanje iz DevOps oblasti podrazumeva. DevOps je relativno nov, naročito na našem tržištu, zbog toga su i stručnjaci iz ove oblasti vrlo traženi.

Zašto je DevOps važan?

Zbog složenosti poslova u kompaniji tokom procesa kreiranja softverskog proizvoda, postoji potreba za stručnjakom koji će biti most između programera, sistemskih inženjera i operatera, koordinisati sve koji su uključeni u proces, kao i zadatke, proveravati performanse i biti odgovoran za automatizaciju procesa. I upravo tu na scenu stupa DevOps stručnjak.

- DevOps stručnjaci treba da budu u stanju da pišu skripte za automatizaciju određenih procesa, ali moraju imati i kvalitetnu komunikaciju sa klijentom, pratiti i razumeti sve njegove zahteve i na najefikasniji način plasirati krajnji proizvod klijentu na vreme, eliminisati nepotrebne korake, minimizirati troškove, izbeći moguće greške i slično -  poručuju iz Seavus IT edukativnog centra, koji trenutno upisuje nove polaznike Akademije za DevOps, a u toku su i praznični popusti koje treba iskoristiti. Prijava je vrlo jednostavna, potrebno je na sajtu SEDC-a, iz opadajućeg menija AKADEMIJE odabrati DevOps i prijaviti se.

Kome je namenjena DevOps akademija?

Da bi se došlo do zvanja DevOps inženjer, potrebno je prethodno, makar nekim delom, utabati put kroz IT svet. Ove obuke nisu namenjene početnicima, već onima koji su rešili da napreduju u IT industriji.

- Na DevOps akademiji pokrivamo sve teme vazane za složen DevOps sistem i zaranjamo duboko u većinu njih. Određeno IT znanje i iskustvo su neophodni za svakoga ko razmišlja da započne ovo putovanje sa nama. Nastavni plan i program uključuje učenje o mikroservisima sa Kubernetes-om, učenje kako se piše Infrastucture kao ‘kod’ (IaaC) u Terraformu, kreiranje kvalitetnih pipeline-ova za build i release pomoću Azure DevOps-a, učenje Cloud Computing-a u Azure-u i još mnogo toga - najavljuje Vukadinović.

Iz SEDC-a poručuju da DevOps stručnjak treba da ima suštinsko znanje o radu svih strana uključenih u kreiranje finalnog softverskog proizvoda. Profili koji su najčešće zainteresovani za sticanje znanja iz DevOps sfere su programeri ili sistem administratori/inženjeri, koji žele da naprave sledeći korak u svojoj karijeri. Ali pored njih, DevOps je takođe namenjen svim pojedincima uključenim u IT operacije ili upravljanje IT uslugama.

Šta donosi znanje iz DevOps oblasti?

Kvalifikovanje za DevOps inženjera znači mogućnost da se lako dođe do dobrog posla, s obzirom na činjenicu da je jedno od najtražanijih IT zanimanja.

- I Globalne promene poslednjih godina doprinele su potpunoj otvorenosti tržišta rada u svim sektorima, a naročito u IT-ju. Potreba za DevOps-om je velika, pozivi za posao se dobijaju iz svih mogućih zemalja i sve IT firme konstantno zapošljavaju DevOps stručnjake - poručuje Bratislav Vukadinović.

Više informacija o DevOps akademiji pronađite na sajtu SEDC-a.

Oceni tekst

4
5 glasova

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima