17.05.2023. ·
3 min

Etičko Hakovanje, White Hat i Black Hat hakeri 

Etičko Hakovanje, White Hat i Black Hat hakeri 

Etičko hakovanje odnosi se na legalno i dobroćudno prodiranje u računarske sisteme kako bi se testirala njihova bezbednost i eventualno otkrile ranjivosti. Etički hakeri, poznati kao "white hat" hakeri, koriste svoje veštine u skladu sa zakonom i sa dozvolom vlasnika sistema. Čak i ukoliko nemaju dozvolu vlasnika sistema, a pronađu potencijalnu pretnju po bezbednost unutar aplikacije, najčešće pokušavaju da stupe u kontakt sa vlasnikom sistema i pružaju informacije o propustu na koji su naišli. 

Oni rade na prevenciji i otkrivanju neovlašćenog pristupa informacijama, zaštiti podataka i održavanju bezbednosti informacionih sistema. Nasuprot njima, "black hat" hakeri koriste svoje veštine za nelegalne i zlonamerne svrhe, kao što su krađa podataka, finansijske prevare ili nanošenje štete organizacijama. 

White Hat (Etički) hakeri

White Hat hakeri su stručnjaci za informacionu bezbednost koji koriste svoje znanje i veštine kako bi pomogli organizacijama u zaštiti svojih informacionih sistema. Oni sarađuju sa vlasnicima sistema kako bi pronašli i otklonili ranjivosti, pre nego što to učine zlonamerni napadači. Etički hakeri često koriste metode i alate slične onima koje koriste "black hat" hakeri, ali njihov cilj je poboljšanje bezbednosti, a ne eksploatacija ranjivosti.  

Organizacije širom sveta angažuju white hat hakere kako bi testiralei svoje sisteme i aplikacije i, kako bi se osiguralei da su njihovi podaci i korisnici zaštićeni. Etičko hakovanje obuhvata različite aspekte kao što su: 

  1. Testiranje proboja (penetration testing): Ovo podrazumeva simulaciju napada na računarske sisteme kako bi se identifikovale ranjivosti i preporučile odgovarajuće mere zaštite. 
  2. Revizija bezbednosti: Etički hakeri procenjuju politike i procedure organizacija kako bi osigurali da su one u skladu sa standardima industrije i zakonodavstvom. 
  3. Obuka i svest o bezbednosti: Etički hakeri često obučavaju zaposlene u organizacijama kako bi ih naučili da prepoznaju i izbegnu potencijalne pretnje, kao što su phishing napadi. 

Black Hat (Neetički) hakeri

Black Hat hakeri su pojedinci koji se bave neovlašćenim prodiranjem u računarske sisteme i mreže, sa ciljem krađe, sabotaže ili iznuđivanja. Oni koriste svoje veštine za ličnu korist, bez obzira na štetu koju mogu naneti drugima. Black hat hakeri često koriste sofisticirane alate i tehniku kako bi ostali neotkriveni i ostvarili svoje zlonamerne ciljeve. Neki od najčešćih ciljeva black hat hakera uključuju:  

  1. Krađa podataka: Black hat hakeri često ciljaju organizacije kako bi ukrali osetljive informacije, kao što su finansijski podaci, lični identifikacioni podaci ili korporativne tajne. 
  2. Finansijske prevare: Nelegalno pristupanje bankovnim računima, kreditnim karticama ili drugim finansijskim instrumentima kako bi se preusmerila sredstva ili izvršile neovlašćene transakcije. 
  3. Ransomware: Ovo je zlonamerna vrsta softvera koji šifruje podatke žrtve i zahteva otkupninu kako bi se podaci oslobodili. Black hat hakeri često koriste ransomware kako bi iznudili novac od pojedinaca ili organizacija. Jedan od primera ransomware napada je bio napad na Republički Geodetski Zavod sredinom prošle godine.  
  4. Distribuirani napadi odbijanja usluge (DDoS): Ovi napadi se koriste za preopterećenje mrežnih resursa ili usluga, što može dovesti do pada sistema ili mreže. Cilj ovih napada može biti nanošenje štete konkurenciji, iznuđivanje ili aktivizam. 

Etičko hakovanje kao profesija 

Dok se etičko hakovanje uvek ne smatra "glamuroznom" karijerom, ono nudi mnoge mogućnosti za stručnjake iz oblasti informacione bezbednosti. Etički hakeri mogu raditi kao konsultanti, zaposleni u korporacijama ili čak kao članovi vladinih agencija. Industrija informacione bezbednosti brzo raste, a potražnja za etičkim hakerima se povećava kako se organizacije sve više oslanjaju na tehnologiju i internet. 

Edukacija i sertifikacija

Postoji nekoliko sertifikata i obuka koje etički hakeri mogu steći kako bi unapredili svoje veštine i dokazali svoju stručnost. Jedan od najpoznatijih sertifikata je Certified Ethical Hacker (CEH), koji pruža obuku i znanje o različitim tehnikama hakovanja i alatima. Osim toga, postoje i drugi sertifikati kao što su CompTIA Security+, Offensive Security Certified Professional (OSCP) i GIAC Penetration Tester (GPEN). 

Oceni tekst

5
15 glasova
Nikola Garabandić, DressCode Nikola Garabandić, DressCode

Od malena opsednut IT-em i svim što ima veze sa njim. Pored aktivnog pisanja postova za DressCode, profesionalno se bavi Game Developmentom u Unity-u kao i učenju drugih da koriste ovaj Game Engine. Jedini je sertifikovani Unity Instruktor u Srbiji.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga