09.10.2023. ·
2 min

Geoprostorna AI budućnost: Zajednička inicijativa NASA-e, IBM-a i Hugging Face-a

HelloWorld
0
Geoprostorna AI budućnost: Zajednička inicijativa NASA-e, IBM-a i Hugging Face-a

Kada NASA, IBM i Hugging Face odluče da rade zajedno, rezultati mogu biti jedino monumentalni. Ove tri organizacije stvorile su otvoreni izvorni model za geoprostornu veštačku inteligenciju koji može biti revolucionarni resurs. Ova inicijativa može zvučati komplikovano, ali suština je jednostavna: geoprostorni podaci i inteligencija Sjedinjenih Američkih Država postaju dostupni svima.

Zašto je ovo velika stvar?

Prva i najvažnija prednost ove inovacije je demokratizacija geoprostornih podataka. Dosad su ovi podaci bili dostupni samo velikim organizacijama koje su mogle da obavljaju skupe analize. Ovaj otvoreni izvorni model menja to, omogućavajući svima da integrišu geoprostornu inteligenciju u svoje aplikacije. Podaci o lokaciji i otvorene mape postaju resurs koji može značajno da utiče na realne aplikacije u raznim sektorima kao što su planiranje resursa, optimizacija poslovanja, poljoprivreda i slično.

Drugo, konverzacijski interfejsi na geoprostornom modelu otvaraju novu dimenziju podataka. Geoprostorna inteligencija dobija dodatnu vrednost koja ide dalje od prostog prikaza informacija. Na primer, ovaj model će moći da se primeni u cilju povećanja prinosa u poljoprivredi ili optimizaciji logističkih operacija u realnom vremenu.

Treće, ovo je signal drugim vlasnicima velikih baza podataka i znanja da i oni mogu svoje resurse da učine dostupnim. Očekuje se da će se pojaviti prvo desetine, pa stotine, a na kraju i hiljade specijalizovanih modela veštačke inteligencije. Iako će većina ostati usluge koje se naplaćuju, ovakvi otvoreni modeli postavljaju novi standard u industriji.

Budućnost genAI aplikacija

Ne može se očekivati da će tehnološki direktori oslanjati samo na jedan jezični model kompanija kao što su Microsoft ili Google. Većina specifične vrednosti leži u ovim domenskim genAI inteligencijama. Stvarne aplikacije će se kreirati orkestriranjem potrebnih inteligencija, uključujući modele zasnovane na znanju i modele mašinskog učenja.

Ova zajednička inicijativa NASA-e, IBM-a i Hugging Face-a ne samo da predstavlja tehnološki napredak, već i menja način na koji razmišljamo o deljenju i primeni podataka i veštačke inteligencije. Koristi će biti višestruke i dugoročne, kako za stručne zajednice, tako i za šire društvo.

Oceni tekst

5
2 glasa

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga