04.03.2024. ·
2 min

HelloWorld održao vebinar: "AI u IoT okruženju: Šta nas očekuje u budućnosti?"

HelloWorld
0
HelloWorld održao vebinar: "AI u IoT okruženju: Šta nas očekuje u budućnosti?"

U organizaciji sajta HelloWorld.rs održan je još jedan koristan vebinar, ovaj put na temu "AI u IoT okruženju: Šta nas očekuje u budućnosti?" u četvrtak, 29. februara od 18 časova putem Zoom platforme.

Moderator na događaju bio je Miloš Stojanović iz BadinSofta, koji je imao priliku da razgovara sa učesnicima:

- Aleksandrom Zagorcem, Group Leader at Industrial IoT Department  iz kompanije RT-RK
- Najdanom Vukovićem, Artificial Intelligence and Machine Learning Tech Leadom iz kompanije Robert Bosch
- Srđanom Krčom, CEO iz kompanije DunavNet

U okviru vebinara, diskutovalo se o osnovama veštačke inteligencije i Internet stvari, sa fokusom kako ova dva ključna koncepta oblikuju našu budućnost. Pretresla su se pitanja kao što su povezanost između AI i IoT, upotreba podataka u IoT okruženju, Big Data i upravljanje ogromnim količinama informacija..

„Mnogo lepih stvari se može uraditi sa veštačkom inteligencijom, čak mnogo više nego sa IoT. Kada govorimo o sitnim podacima IoT je nešto što će vam skupiti podatke na relativno jednostavan način, da ih čuvate, prikažete kao i da izvedete sitne zaključke, međutim ukoliko sa podacima želimo da radimo na kompleksniji način, onda moramo koristiti veštaku inteligenciju“ rekao je Srđan Krčo, direktor DunavNet-a.

Na njegovu priču nadovezao se Aleksandar Zagorac koji je otkrio kada je nastala sprega između AI i IoT-a: „Daljim razvojem cloud tehnologija i određivanjem skladišta za podatke, omogućeno je čuvanje ogromne količine podataka, a upravo za modele bazirane na veštačkoj inteligenciji nam je potrebna velika količina podataka, tu je nastala ta sprega između AI i IoT-a.

Na Miloševo pitanje šta su prednosti veštačke inteligencija Zagorac je odgovorio: „Optimizacija rada i sistema, npr. u nekom smart home rešenju, optimizacija potrošnje energije. Generalno prednost je olakšanje života ljudi“.

Da AI i IoT ne mogu jedno bez drugog naglasio je i  Najdan Vuković iz Bosch-a: „AI je bitan deo IoT i definitivno jedan bez drugog ne mogu. Bosch kao globalna kompanija ima najveću Oracle instancu na svetu i ova baza ima neverovatno količinu podataka, sve to treba obraditi i iskoristiti.“

Panelisti su, takođe, podelili priče iz prakse o primeni AI i IoT tehnologija u stvarnom svetu i kompanijama za koje rade.

Svi prisutni imali su priliku da postave pitanja na vebinaru i aktivno učestvuju u razgovoru. Za one koji to nisu stigli i žele da čuju naše paneliste, omogućili smo da na ovom linku pogledaju ceo vebinar.

Oceni tekst

5
2 glasa

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga