12.12.2023. ·
2 min

HelloWorld.rs i Geekstone organizovali događaj: Godinu dana Generative AI revolucije - pregled stanja i buduće granice 

HelloWorld
0
HelloWorld.rs i Geekstone organizovali događaj: Godinu dana Generative AI revolucije - pregled stanja i buduće granice 

Sajt HelloWorld.rs i neprofitna organizacija Geekstone organizovali su događaj pod nazivom "Godinu dana Generative AI revolucije - gde smo i koje su granice?" koji je privukao pažnju stručnjaka iz oblasti veštačke inteligencije (AI). Događaj je održan 7. decembra u Brkinoj Marini u Novom Sadu i bio je prilika za razmatranje trenutnog stanja i budućnosti generativne veštačke inteligencije.

Moderator događaja Milan Deket, Partner & Tech Lead u Vega IT, vodio je razgovor sa sjajnim panelistima:

  • Zoranom Horvatom, IT konsultantom
  • Lukom Trikićem, Co-Founder & Product Manager u Connect The Dot
  • Srdjanom Mijuškovićem, Senior Product Manager u Inspira Grupi i
  • Markom Jovanovićem, Data Scientist & Data Engineer u Vega IT, koji je bio predstavnik PI.AI Chatbota.

Glavna tema panela bila je razvoj generativne veštačke inteligencije i njen uticaj na način na koji pišemo softver. Učesnici su istakli ključne tačke razvoja AI-a, uključujući revolucionarni GitHub Copilot, koji je početkom 2021. godine postao sposoban da dovršava linije koda i koji je brzo postao standardni alat u industriji. Takođe su se osvrnuli na pojavu prvog Chat GPT modela u novembru 2022. godine i razvoj GPT-4 u martu 2023. godine, koji ne samo da piše kod, već i razmišlja o dizajnu softvera.

U diskusiji je istaknut značaj generativne veštačke inteligencije u razvoju softvera i predstavljeni su  najnoviji trendovi u oblasti AI-a. Takođe su razmatrane buduće granice ove tehnologije i njen potencijalni uticaj na industriju.

Jedno od glavnih pitanja na događaju je bilo da li će veštačka inteligencija zameniti IT-ce, a svi panelisti su imali jasne odgovore.

Luka Trikić je istakao da IT stručnjaci imaju potencijalnu korist od ovih alata u svakodnevnom radu. Takođe, naglašava da veštačka inteligencija neće zameniti IT-jevce, a njegova glavna poruka je bla kratka: “učite AI”.

Srđan Mijušković predstavnik Inspira grupe, složio se sa Lukom i dodao da veštačka inteligencija treba da zameni administrativne i ponavljajuće poslove i da je to način na koji nam ovi alati mogu pomoći da budemo produktivniji i efikasniji u obavljanju posla.

Zoran Horvat se osvrnuo na uticaj AI-a na pisanje koda i  istakao da je potreban određen nivo opreznosti jer AI može da korisnike  navuče „na tanak led“. AI alati se mogu pozivati na naučne, istraživačke radove i izvore koje nakon provere ni ne postoje, odnosno izmišljeni su od strane AI alata. Bez obzira na to Zoran ističe da uz adekvatnu primenu, AI alati mogu na zavidnom nivou da odgovore na jasne i ključne promptove.

Oceni tekst

0

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga