20.11.2019. ·
3 min

IT-evci izabrali VRH poslodavce

HelloWorld
0
IT-evci izabrali VRH poslodavce

Tokom septembra i oktobra meseca 2019. sajt Poslovi Infostud i naš sajt su sproveli veliko talentX istraživanje atraktivnosti poslodavaca na IT tržištu radne snage. Istraživanje je rađeno u skladu sa svetskim trendom merenja atraktivnosti poslodavaca, a predstavlja prvo veliko istraživanje poslodavaca te vrste u Srbiji.

Svrha istraživanja je da identifikuje najatraktivnije IT poslodavce po mišljenu ispitanika, kao i da se utvrde elementi brenda poslodavca koje ih čine atraktivnim kako bismo bolje razumeli šta doprinosi pozitivnom iskustvu kandidata u procesu selekcije.

Prema mišljenju 3122 ispitanika, prva tri mesta na listi najatraktivnijih poslodavaca su zauzeli:

  1. Microsoft
  2. Nordeus
  3. Ubisoft

U top 10 poslodavaca su se plasirali i (po abecednom redu): Comtrade, Continental, Levi9, Robert Bosch, Schneider Electric, SevenBridges i Vega IT Sourcing.

Ovom prilikom, 19. novembra u Kombank dvorani u Beogradu je upriličena dodela plaketa prvoplasiranim poslodavcima. Nagrade su primili predstavnici kompanija Tadej Kurepa ispred Microsofta, Zoja Stojković ispred Nordeusa i Milica Lazić ispred Ubisofta.

Tokom održanog događaja, predstavnicima IT sektora su ujedno i predstavljeni rezultati istraživanja koji su većinski bazirani na percepciji kandidata sa tržišta rada, a ne samo zaposlenih koji rade u tim kompanijama.

Kada govorimo o tome šta čini atraktivnog poslodavca i šta kandidate navodi da apliciraju za rad kod njih, istraživanje je pokazalo sledeće:

Finansijska stabilnost kompanije je i dalje značajan aspekt koji utiče na atraktivnost poslodavca, te kandidati daju prednost kompanijama koje imaju dugoročnu perspektivu i dobre poslovne rezultate.

Kompanije koje žele da budu atraktivne, posebnu pažnju treba da obrate na način na koji se zaposleni osećaju u radnom okruženju jer je 76% ispitanika odabralo prijateljsko i prijatno radno okruženje kao bitan faktor prilikom odabira poslodavca.

Kada govorimo o ulozi lidera u atraktivnim kompanijama, oni treba da cene sposobnosti i znanja kod svojih saradnika sa jedne strane, i da podržavaju razvoj svojih saradnika. Zaposleni u IT industriji su svesni da njihova karijera zavisi od usvajanja novih veština i znanja koje donose nove tehnlogije, i samim tim žele da rade za lidere koji će kreirati okruženje u kom oni mogu da se razvijaju.

 Sa druge strane, ispitanici smatraju da atraktivni poslodavci treba da im pruže mogućnost sticanja dodatnih znanja u okviru profesije, a sve u cilju sticanja znanja i veština koje će im omogućiti da imaju uspešnu karijeru i održe zapošljivost.

Trend koji pokazuju da zaposleni veoma cene poslodavce koji im omogućavaju da imaju balans između privatnog i poslovnog života koji je primetan u svetu, sve više dolazi do izražaja kod nas. 69% ispitanika je odabralo dobar balans između privatnog i poslovnog života kao najznačajniju odliku posla idealnog poslodavca.

 

Ispitanici su poslali jasnu poruku poslodavcima koji žele da budu atraktivni: „Posvetite pažnju definisanju jasnog i transparentnog sistema nagrađivanja koji će nam omogućiti da budemo fer nagrađeni u skladu sa ostvarenim rezultatima“.

Kada govorimo o načinu ostavljanja dobrog utiska na kandidate u procesu selekcije, davanje povratne informacije je i dalje imperativ. Ispitanici su bili složni da bi želeli da im predstavnici poslodavca objasne razloge zašto nisu prošli proces selekcije, kako bi se bolje pripremili za sledeću priliku.

Oceni tekst

4
25 glasova

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga