23.02.2015. ·
3 min

Kad boje "ožive" u krajičku oka

Kad boje "ožive" u krajičku oka

Predstavljamo IPS tehnologiju, trenutno najoptimalniju generaciju LCD panela za ekrane televizora, monitora i smartfona

Kad boje "ožive" u krajičku oka...

Svakodnevno se suočavamo sa brojnim tehnologijama u elektronskim uređajima, pritom izgovaramo brojne skraćenice a da uglavnom ne znamo šta one znače i šta nam donose. Znamo samo da su trenutno popularni full HD ekrani televizora, monitora i smartfona, uglavnom se odlučujemo za LCD (Liquid-Crystal Display), ali postoje i brojne pod grupe koje utiču na kvalitet slike i cenu. Tržišni kolač trenutno mahom dele TN (Twisted Nematic) i IPS (In Plane Switching) tehnologija, gde je ova druga znatno kvalitetnija i za nešto više novca donosi bolji užitak.

Na prvi pogled i laiku je jasno da IPS pruža najbolje boje i zadovoljavajući kontrast, a samim tim i najbolju sliku. Ali šta je to što IPS tehnologiji daje prednost u odnosu na jeftiniji TN? Kao što znamo, LCD ekrani nemaju samostalno osvetljenje kao nekadašnji CRT (Cathode Ray Tube) već poseduju pozadinsko osvetljenje, a IPS tehnologija je nadomestila glavni propust TN - nedovoljne ugolove gledanja i nizak kvalitet boja. One su najprirodnije, "življe" i nema lošeg efekta koji recimo TN paneli pokušavaju da nadomeste kroz povećani kontrast i osvetljenost. S druge strane, IPS je u početku imao mnogo sporiji odziv od TN, što mu je bila velika mana, ali je pronađeno rešenje u vidu Super-IPS. Drastično je smanjeno vreme odziva piksela, uglovi gledanja su ostali isti kao kod IPS, a snižena je i cena. Takođe, poboljšan je kontrast jer je jačina crne boje do sada bila velika boljka ekrana i monitora. Doduše, to je i dalje lošije od VA ekrana (Vertical Alignment), ali kompromis je morao da postoji zarad ugla gledanja.

Druga razlika je u tome što je jeftinije TN rešenje donosilo dobru sliku, ali je problem postajao sve veći kako su ekrani rasli, a ticao se ugla gledanja. Naime, ako se malo iskosite u odnosu na televizor ili monitor slika se zamućuje i postaje nejasna. Tu je na scenu stupila IPS tehnologija nastala još davne 1996. godine, sa velikim zaokretom 2009. kada su stvorene matrice za proizvodnju ovih panela, pa je samim tim cena pala a uređaji su postali dostupniji. Ugao gledanja je stigao do gotovo 180 stepeni i to zahvaljujući položaju kristala koji su iz vertikalnog poretka "složeni" u horizontalan pa je slika dobila na širini. Pritom kada je ekran ugašen, a IPS panel ne propušta pozadinsko osvetljenje, piksel ostaje crn odnosno aktivan je kada je monitor uključen a pasivan kada ne dobija struju. Slično se dešava i kada određeni piksel "umre". On kod IPS jednostavno ne prima svetlost i ostaje crn, što je manje primetno nego da ostane da radi "pogrešno".

Zato je generalni zaključak ovog kratkog upoznavanja sa IPS tehnologijom da je ona pravo rešenje za sve kojima je potrebna savršena slika najčistijih boja, ali i veći ugao gledanja. S druge strane, IPS tehnologija i monitori imaju nešto veću cenu, neznatno sporiji odziv i manji kontrast od prethodnih generacija LCD panela, ali generalno gledano to je zanemarljivo u osnosu na sve što se dobija.

Oceni tekst

5
2 glasa
Radovan Bibić Radovan Bibić

je u novinarstvu skoro deceniju. Tokom studija novinarstva počeo je da radi u listu Danas u beogradskoj rubrici, potom u hronici i sportu, da bi se posle određenog vremena stacionirao u IT sektoru kao novinar-urednik. Prati savremene trendove u ovoj oblasti u nastojanju da uvek bude dobro obavešten i ta saznanja nesebično podeli sa svojim čitaocima. U slobodno vreme prati sport, provodeći dane sa dragim osobama i prijateljima.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima