12.04.2023. ·
3 min

Kako efikasno planirati sprint

HelloWorld
1
Kako efikasno planirati sprint

Kada imate tim ljudi koji rade na više projekata, planiranje i praćenje zadataka može biti izazov.

Kako da osigurate da svaki projekat ima svoj skup zadataka i da tim ima sve što je potrebno da obavi te zadatke? Da stvari budu još teže, projekti ne prate uvek isti proces od jednog sprinta do drugog. Svakom projektu će možda biti potrebno malo drugačije planiranje ili alati za praćenje.

Šta je planiranje sprinta?

Sprint je vremenski period tokom kojeg se tim obavezuje na niz rezultata (ili ishoda) tako da organizacija može da dobije opipljive rezultate. Sprint obično traje između dve nedelje i jednog meseca. Sprint se može zamisliti kao jedan veliki projekat sastavljen od niza manjih zadataka koje je potrebno izvršiti da bi se postigao konačni cilj.

Zašto je planiranje sprinta važno?

Planiranje sprinta je važno iz tri razloga:

● Pomaže vam da predvidite svoje zadatke i posvetite se rokovima.

● Pomaže vam da odredite prioritet svojih zadataka prema njihovom nivou važnosti.

● Pomaže vam da na vreme identifikujete rizike i izazove i pronađete načine da ih prevaziđete.

Kako održati efikasan sastanak planiranja sprinta?

Postoji nekoliko saveta i trikova koje treba imati na umu kada planirate sledeći sprint. Ovo će vam pomoći da vodite efikasan sastanak za planiranje sprinta i osigurate da su članovi vašeg tima na istoj strani tokom sprinta.

● Budite jasni u vezi sa ciljevima i ishodima sprinta. Pobrinite se da je cilj jasan timu kako bi sam tim znao šta treba da postigne.

● Budite organizovani i pratite svoje zadatke. Pobrinite se da imate jasno razumevanje zadataka koje treba obaviti tokom sprinta.

● Budite pripremljeni i zamolite i članove tima da budu pripremljeni.

● Održavajte redovne sastanke za planiranje sprinta. Obavezno razgovarajte o svom sledećem sprintu na kraju svakog sprinta.

● Budite odgovorni. Pobrinite se da svaki član tima bude odgovoran za svoje zadatke i da prati ako zaostaje.

● Uspostavite komunikacioni kanal. Pobrinite se da svi mogu lako i efikasno da komuniciraju i postavljaju pitanja jedni drugima.

● Pratite svoj napredak. Pobrinite se da redovno procenjujete svoj napredak i vidite da li je vaš sprint na pravom putu.

Strategije za efikasno planiranje sprinta

Postoji nekoliko strategija koje možete primeniti kako biste osigurali da vaš sledeći sastanak planiranja sprinta prođe što je bolje moguće.

● Počnite na vreme. Pobrinite se da počnete da planirate svoj sledeći sprint čim se prethodni završi.

● Odredite prioritete i podelite zadatke na delove. Pobrinite se da date prioritet važnijim zadacima i po potrebi ih podelite na manje delove.

● Probijte led. Pobrinite se da članovi tima mogu unapred da probiju led jedni sa drugima.

● Potražite pomoć. Ako imate problema, potražite pomoć.

Najvažnija stvar kada je u pitanju planiranje sprinta je da članovi vašeg tima budu na istoj strani. Ako svi znaju šta treba da rade i kako mogu da podrže jedni druge, ceo proces će biti mnogo lakši i efikasniji.

Imajte na umu da čak i ako znate šta bi trebalo da radite i kako možete podržati članove svog tima, i dalje morate da dobijete podršku od svih. Tek tada ćete moći da kažete da svi igrate za isti tim.

Oceni tekst

5
2 glasa

1 komentar

Mile Petrovic Mile Petrovic 15.04.2023.
2
2

Loše preveden tekst.

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga