20.07.2022. ·
2 min

Kako izgleda product kompanija u kojoj zaposleni imaju potpunu autonomiju? Saznali smo 29. juna iz prve ruke

HelloWorld
0
Kako izgleda product kompanija u kojoj zaposleni imaju potpunu autonomiju? Saznali smo 29. juna iz prve ruke

Smallpdf je product kompanija koja se od 2013. kada je i osnovana, finansira samo od svog proizvoda. Danas ima više od 135 zaposlenih na tri lokacije: u Cirihu, Barseloni i Beogradu. Kako izgleda graditi tim koji ima potpunu autonomiju nad svojim projektima, kako izgleda firma bez mikro menadžmenta, ali i koje su to greške i uspesi koji su oblikovali razvoj ove kompanije, ispričali su jedan od osnivača, Mathis Buechi i CEO, Dennis Just.

Njih dvojica, bili su govornici na događaju koji 29. juna organizovala kompanija Smallpdf u Barrel House prostoru na Dorćolu. Budući da je Mathis ujedno i osnivač kompanije Taxfix koja je tokom maja proglašena jednorogom u Švajcarskoj, njihovo iskustvo dovoljno govori o kredibilitetu koji imaju.

Većina učesnika je imala slične komentare. Uglavnom se slušaocima dopalo to što je priča bila iskrena i što se transparentno pričalo o greškama, pogrešnim investicijama i potrošenom vremenu na projektima koji nisu doneli rezultate. Dakle, ne postoji savršen model i najbolje što možemo učiniti jeste da iz svojih grešaka učimo i trudimo se da ih ne ponavljamo.

Druga lekcija vezana je i za jednu od vrednosti Smallpdf kompanije kao poslodavca, a to je ownership, odnosno poverenje u zaposlene da će preuzeti odgovornost za projekte na kojima rade. Za uzvrat, kompanija im daje potpunu autonomiju nad organizovanjem radnog vremena, zadataka, pa čak i kalendara, ali i dana odmora koji su od nedavno neograničeni.

Treće zapažanje koje su Dennis i Mathis izneli govori o product zajednici u Srbiji. Naime, njihovo iskustvo pokazuje da je naše tržište bogato sjajnim talentima i ozbiljnim stručnjacima, ali da se i dalje vodi “isporukom”, a daleko manje inovacijama. Otud i ideja da se uloži znanje i vreme kako bi se domaća startup zajednica edukovala o načinima osnivanja, vođenja i skaliranja biznisa.


Ako niste bili u prilici da posetite događaj, snimak cele diskusije možete pogledati na YouTube kanalu Smallpdf-a. Dodatno, ako ste zainteresovani za pozicije u ovoj kompaniji i želite da nastavite svoj karijerni put radeći na proizvodu koji koristi više od 50 miliona ljudi globalno, pogledajte otvorene pozicije na ovom linku.

Oceni tekst

5
4 glasa
Da ti ništa ne promakne

Ako želiš da ti stvarno ništa ne promakne, prijavi se jer šaljemo newsletter svake dve nedelje.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga