04.10.2023. ·
2 min

Kako veštačka inteligencija oblikuje budućnost: Stručnjaci iz Microsofta pružili značajne uvide

HelloWorld
0
Kako veštačka inteligencija oblikuje budućnost: Stručnjaci iz Microsofta pružili značajne uvide

S obzirom na sve veći uticaj veštačke inteligencije (AI) u modernom svetu, bilo je neophodno osvetliti kako ova tehnologija menja IT industriju. U tu svrhu sajt HelloWorld.rs organizovao je panel pod nazivom "Veštačka Inteligencija i budućnost zapošljavanja" koji je održan 3. oktobra u Impact Hubu u Beogradu na kojem su govorili stručnjaci iz kompanije Microsoft.

Uglješa Erić, Senior Product Manager u Microsoftu, govorio je o tome šta se dešava “iza kulisa” u sistemima veštačke inteligencije i sve većoj ulozi AI sistema na radnom mestu. Istakao je da AI nije samo alat koja može da pomogne kompanijama da unaprede određene procese, već predstavlja i revoluciju koja će doneti nove poslovne mogućnosti. Fokusirajući se na promene koje AI donosi, Erić je naglasio da će veštačka inteligencija u budućnosti postati deo svakodnevnog života, ne samo u poslovnom okruženju već i u obrazovanju i svakodnevnim aktivnostima.

Tamara Stanković, koja se bavi primenjenom naukom u okviru Microsofta, dala je praktičan uvid u to kako AI utiče na njene svakodnevne radne zadatke. Iako priznaje da se osnovna struktura njenog posla nije drastično promenila s pojavom tehnologija poput ChatGPT-a, ona je naglasila brzu adaptaciju i potrebu za stalnim učenjem novih pristupa kako bi se AI tehnologija etički implementirala, uz puno poštovanje privatnosti korisnika.

Nikola Dimitrijević, koji obavlja funkciju Senior Engineering Managera, podvukao je da veštačka inteligencija može imati značajan uticaj na produktivnost i efikasnost programerskog rada. On je istakao potencijal AI-a u analizi koda, optimizaciji radnih procesa i detektovanju potencijalnih problema u ranim fazama razvoja.

Panel je uspešno moderisala Anamarija Petrović, koja je stručnjacima postavljala intrigantna pitanja, pokrivajući tako teme etičke dileme, viziju AI u narednim godinama, kao i potrebne veštine koje će IT stručnjaci morati da razvijaju kako bi bili u korak sa ovom dinamičnom tehnologijom.
Zaključak ovog panela jeste da veštačka inteligencija donosi kako izazove, tako i prilike. Dok postoje etičke i tehničke prepreke koje treba prevazići, stručnjaci su optimistični u pogledu budućnosti i smatraju da će AI doneti revoluciju u načinu na koji radimo, učimo i komuniciramo.

Oceni tekst

4
6 glasova

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga