06.08.2021. ·
5 min

Moderne tehnologije na koje treba obratiti pažnju 

HelloWorld
0
Moderne tehnologije na koje treba obratiti pažnju 

Bez obzira na stanje na globalnom tržištu danas, moderne tehnologije nastavljaju da se razvijaju. Svedoci smo neverovatnih inovacija koje imaju za cilj da reše naše probleme i olakšaju nam i unaprede živote. Inovacije podrazumevaju sve od sistema koji mogu da predvide rizik od izbijanja epidemija ili pandemija, do dronova koji mogu da isporuče gotovo sve što vam je potrebno do vaših vrata. 

Šta to znači za programersku zajednicu u Srbiji, tj. kako znati na koje to moderne tehnologije treba da se fokusiramo?

Moderna tehnologija vs. moderni alati  

IT industrija neretko koristi sintagmu moderna tehnologija kada govori o programskim jezicima i platformama. S druge strane, tehnologija u širem smislu obuhvata tehnološke koncepte i implementaciju istih.  

Svi oni koji "govore IT" će se lako sporazumeti u svakoj komunikaciji. Za potrebe ovog teksta, moderni alati će se odnositi na programske jezike, a moderne tehnologije na koncepte kao što su 5G, Blockchain, IoT i AI, na primer, koji koriste te moderne alate. 

Nadamo se da imamo konsenzus. 

Razlog za brigu? 

Da li programeri iz Srbije treba da budu zabrinuti oko korišćenja modernih tehnologija? 

Kratak odgovor: Nimalo

Znali ste to, je l tako? Korišćenje modernih tehnologija i alata je stvar znanja. A složićete se da je znanje resurs koji imamo. Nećemo sada preterano da se hvalimo, ali nećemo ni biti lažno skromni.  

U Srbiji postoji veliki broj talentovanih i izuzetno vrednih programera i programerki koji su svesni da je za napredak u ovoj industriji neophodno stalno ulaganje u nova znanja.  

Zapravo, ovde se više radi o "problemu" s kojim se programeri suočavaju, a to je da su klijenti ti koji diktiraju koji će se moderni alati i tehnologije koristiti. Ovo je i razlog zbog kog se pojedine firme u Srbiji bave širokim spektrom projekata, te se programeri često u skladu s tim opredeljuju da se usavršavaju u pravcu traženih tehnologija. Što nas dovodi do glavnog pitanja. 

Koje su to moderne tehnologije u fokusu? 

Ovo su samo neke od tehnologija koje su se izdvojile, a sama lista može da predstavlja i neku vrstu generalnih smernica za usvajanje onih alata koji mogu da podrže razvoj ovih naprednih tehnologija. Takođe, ponude za posao programera u Srbiji mogu da vam daju odličan nagoveštaj o tehnologijama u fokusu. 

Po abecednom redu, tu spadaju: 

5G 

Sa povećanjem video konferencija i poziva, remote poslova i generalno digitalne komunikacije i razmene, neophodno je uspostaviti pouzdanu i sigurnu mrežu, vezu i protok. Mnoge tehnološke kompanije su odavno predstavile mobilne telefone koji podržavaju 5G mrežu, dok kompanije kao što su Verizon, T-Mobile, Apple, Nokia i Qualcomm uveliko rade na kreiranju 5G aplikacija, za šta su potrebne programerske veštine za razvoj mobilnih aplikacija, ali i poznavanje tehnologija poput IoT, AR i VR. 

Augmentovana i virtuelna realnost (AR i VR) 

Ovde spadaju AR i VR tehnologije koje zajedno sa drugim tehnologijama mogu da se primene u, na primer, gejming industriji, obrazovanju i medicini. Da biste radili na projektima koji uključuju ovu tehnologiju, potrebno je da ste razumete u razvoj softvera, AR/VR održavanje i podršku, dizajn, grafiku i hardversko inženjerstvo. 

Automatizacija (Automation) 

Od samovoznih vozila do dronova za isporuku paketa, automatizacija procesa je nešto čemu veliki broj različitih industrija teži. Ako biste da radite na takvim projektima, biće vam potrebne napredne programerske veštine, veštine kreiranja scenarija, razumevanje alata za testiranje, softvera za upravljanje konfiguracijama, itd. 

Blokčejn (Blockchain) 

Ova tehnologija nudi mnogo više od upotrebe samo u oblasti kripto valuta. Da biste se koristili blokčejn tehnologiju, biće potrebno veliko iskustvo i poznavanje različitih programskih jezika, poznavanje osnova objektno orijentisanog programiranja (Object Oriented Programming, OOP), ravnih i relacionih baza podataka, strukture podataka, razvoja web aplikacija, networking-a i ostalog. 

Internet stvari (Internet of Things, IoT) 

Sve više uređaja koristi AI zbog povećanog zahteva za daljinskim pristupom. Oni koje zanima IoT, treba da vladaju tehnologijama poput veštačke inteligencije i mašinskog učenja, kao i da poseduju znanja o informacionoj bezbednosti, networking-u, hardverskom povezivanju, alatima za poslovnu inteligenciju i UX/UI dizajnu. 

Kao usluga (As-a-service) 

Cloud pruža rastući broj usluga koje čine tehnologiju poput veštačke inteligencije dostupnom rastućem broju kompanija uz relativno male investicije. Cloud računarstvo je u sve većem fokusu jer korisnicima pruža priliku da rade na svojim proizvodima bez potrebe za upravljanjem i održavanjem servera. Bilo da se radi o IaaS, PaaS, ili SaaS tržištu, razumevanje različitih cloud računarskih platformi, programskih jezika i baze podataka između ostalog, može vam pomoći u ovoj oblasti.  

Sajber bezbednost (Cyber security) 

Sajber bezbednost je u fokusu svih organizacija, bez obzira na njihovu veličinu i industriju kojoj pripadaju. Da biste radili u ovoj oblasti, potrebno je da se za početak razumete u cloud bezbednost, analizu zlonamernih programa (malware) i posedujete napredne veštine programiranja i kodiranja. 

Veštačka inteligencija (Artificial intelligence, AI) 

Jedna od najvećih tehnoloških evolucija dešava se upravo u sferi veštačke inteligencije (Artificial Intelligence, AI). Algoritmi mašinskog učenja (Machine learning, ML) postaju sve sofisticiraniji, a AI rešenja nalaze primenu posebno u oblastima kao što su medicina. Da biste se bavili ovom tehnologijom, neophodno je poznavanje programskih jezika, ML-a, Big Data, statistike, Deep Learning Networks (DLN), Natural Language Processing (NLP), linearne algebre, verovatnoće, i tako dalje. 

 

Programerska zajednica u Srbiji je u koraku sa modernim tehnologijama jer je za usvajanje i implementaciju istih potrebno znanje, što je nešto čim sigurno raspolažemo. Potrebu za usvajanjem određenih tehnologija diktiraju klijenti i tržište, te je, kao i uvek, na nama da osluškujemo i ulažemo u sopstveni razvoj. 

 

Oceni tekst

4
75 glasova

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima