O kompaniji
185
Iskustva
101
Plate
Poslovi
Levi9 Technology Services logo

Levi9 Technology Services

4.3
06.04.2021.

Najbolji način da startuješ svoju karijeru: Levi9 JavaScript MasterClass

Helloworld

Studiranje i šta posle?

Pre otprilike 5 godina upisao si fakultet.

Imao si najduže i poslednje bezbrižno leto, a onda negde oko početka oktobra su počela predavanja, a za njima i vežbe. Neka su bila dosadna, neka zanimljiva, sa nekih se bežalo, neka su se jedva dočekivala.

Vežbe su opet druga priča: ako pričamo o fizici i merenju dužine sklonfera pomoću zastarelog galaslajzera počev u 6:45 ujutru, onda se razumemo... ali, ako je u pitanju zadatak da se nešto osmisli i isprogramira, pa još ako je semestarski projekat, pa još ako si u timu sa ljudima u koje veruješ i sa kojima inače visiš na studenjaku - e, onda je to sasvim druga priča.

Fast forward: apsolvent si, ili još gore, upravo si završio fakultet. Sad treba graditi karijeru i unovčiti najperspektivnije zanimanje u Srbiji. Ali, jedan internet meme kao da je napravljen samo za tebe

Jeste, bio si na nekoliko praksi tokom studiranja. Oni su ti dali mentora, ali zadatak, trpeli ste se međusobno 3 do 4 nedelje. Ponudili su ti posao, ali hteo si da završiš fakultet, ili prosto nisi još znao da li je baš ta Java ono sa čim želiš da započneš karijeru. A sada te još cima i ova pandemija i nije ti lako da sve to prihvatiš...

Desilo ti se na fakultetu da pipneš Angular na jednom projektu. Leglo ti je baš kada su vam pričali da postoje i baze koje nisu SQL tipa. Imaš osećaj za HCI, a i sa CSS-om si uspeo jednom da izađeš na kraj. Počeo da isprobavaš u slobodno vreme i React ti je nekako legao. TypeScript ti je omiljen, jer ko još programira JS bez TS u 2021. godini.

Vidiš polako da je taj JavaScript, taj kontraverzni jezik koji se povlači po internetima u raznim kontekstima, veoma moćan alat za najrazličitije primene, a ti želiš u karijeri da znaš da odlično rukuješ alatom koji ima najrazličitije primene.

Kompanija Levi9

Sigurno si čuo za nas: 5 dana na Javi, Code9, Tech9, stalno smo na Kontehu, imamo prakse, stipendije, držimo meetup-e... U Novom Sadu imamo dve fensi zgrade tamo na kraju one ulice gde je galama vikendom.

Poznato je da smo kompanija gde je fokus na personalnom razvoju, transparentnosti i fleksibilnosti, a na svim istraživanjima među našim zaposlenima u poslednjih 5 godina kao top vrednost ove kompanije izdvaja se to da su kolege fantastične i da je milina raditi u našim timovima.

JavaScript MasterClass u Levi9

Već smo zaključili gore da je JS tvoja nova simpatija i osećaš da bi tuda zakoračio u svet profesionalnog software inženjerstva. Zanima te naravno sve, čuo si da je fullstack sada popularna reč i da se to mora metnuti u CV.

JavaScript MasterClass je jedinstven način na koji kompanija Levi9 uvodi nove kolege u JavaScript svet! Program se sastoji iz 3 meseca plaćene obuke - učenje kroz samostalni i mentorski rad, ali i kroz saradnju, diskusiju i druženje sa drugim polaznicima. Pokrivamo teme kao što su HTML i CSS, osnovni i napredni JS, nakon toga pravimo backend u Nodejs, a klijent je SPA u Reactu ili Angularu.

Plaćeno?

Tako je.

Zaposlenje na ovo mesto je naravno plaćeno i jednoko je u pravima kao i svako drugo. Jednako je i u obavezama, uz jedno dodatnu: očekujemo da ćeš raditi sa nama dugi niz godina, ali najmanje jednu godinu nakon tromesečne obuke. Ukoliko želiš da odeš iz kompanije, postoji ugovorom definisana naknada koju moraš platiti (a to je otprilike jednako sa one 3 plate koje si dobio za vreme obuke u bruto iznosu).

Kako sve to počinje?

Konkurs traje oko mesec dana u kom skupljamo prijave preko našeg sajta i portala gde je oglas objavljen. Od prijava koje zadovoljavaju required deo iz oglasa organizujemo testiranje u grupama. Kandidati koji prođu test se pozivaju na HR intervju, a nakon toga na tehnički intervju.

Intervjui ne traju previše dugo, sa jednom lepom praksom - dobićeš tačne odgovore na sva pitanja sa testa ili sa intervjua koja nisi znao, jer mnogima od vas je ovo prvi razgovor za posao! Želimo da on prođe sa što manje stresa i da ostane u lepom sećanju.

Možeš naslutiti da je organizacija jednog ovakvog događaja prilično iscrpljujuća, tako da te molimo da budeš strpljiv i sačekaš na naš odgovor oko selekcije malo duže nego što bi to bio slučaj sa regularnim otvorenim pozicijma.

Prva nedelja je najgora

Ali zapravo nije!

HR vam pripremi lepu dobrodošlicu. Departman menadžeri vas obaspu nekim informacijma koje ne zapamtite. Nađemo vam lepu kancelariju, smestimo vas jedne pored drugih, računari i monitori spremni, nalozi spremni, štrebanje može da počne. Kao LAN party!

To je tako bilo pre, a nadam se da će biti i u budućnosti.

Ali sada, tokom pandemije, sve je naravno onlajn. Zamolićemo te da pre početka ove prve nedelje dođeš do naših IT kolega i pokupiš opremu, a sve ostale kontakte ćemo obaviti preko žice.

Uvek možeš odabrati da radiš iz kancelarije uz poštovanje mera, ali trenutno je na snazi preporuka rada od kuće.

HTML i CSS

Pravićemo sajtić na osnovu dostpunog dizajna, gledaćemo da bude lep na laptopu, tabletu i mobilnom. Svako od vas će ga napraviti na svoj način i eto prve prilike da diskutujemo o rešenjima. Nećemo se previše zadržavati na ovoj temi jer su HTML i CSS sastavni delovi svega šta budemo radili kasnije.

JS

Zbog ovoga smo svi ovde, jelte? Naš cilj je da se naslonimo na sve ono što si učio od prve pa sve do poslednje godina fakulteta, ali kroz JavaScript način. Težimo da pravilno poslažemo kockice u glavi, da istreniramo način razmišljanja, da napravimo razliku između JS i ostalih jezika.

Da ne ubacujem sad ovde neku lejm poslovicu o tome kako su čvrste osnove bitne i bla... ali poenta je da nećemo odmah da radimo projekat, Node, React i ostale lepote. Zapravo hoćemo - nakon 6 nedelja.

Želimo da ti zaista budu jasni termini ajax, json, aync/await, promise, this, object, function, array, value, reference, callback, arguments, rest, spread, context, closure, scope... i mnooogi drugi. Smatramo da je "JavaScript framework" samo još jedan od načina na koji pišemo kod i da poznavanje jednog ne isključuje ostale iz priče. Znači, od velike je važnosti odlično i in-depth poznavanje osnova od kojih sve počinje.

U toku ovog perioda promeniće se dve ture mentora. Upoznaćeš baš dosta kolega i doteraćeš do skoro polovine programa. Najbolje tek počinje.

Code monkey needs?

Node

Krećemo projekat!

Specifikacija je tu, dizajn je tu, a napadamo ga sa backenda. Prvo učimo o specifičnosti JS u Node izvedbi, a onda krećeš da implementiraš po specifikaciji projektnog zadatka. Biće to jedan Express projekat sa Mongo bazom. Logovanje, tipovi korisnika, prava pristupa, pisanje, čitanje, filtriranje, konvertovanje i sve ostale radosne radnje koje se daju sresti na ovakvim zadacima.

I dalje se radi indivitualno (svako ima svoj projekat), ali ovde, pa do kraja programa, posebno ohrabrujemo saradnju između polaznika, kao i propitivanje i diskusiju sa mentorima.

React ili Angular...

Negde gore napisah da je framework samo jedan način pisanja i razmišljanja, i da ohrabrujemo da se osećaš kao JavaScript developer, a ne kao framework developer. Ali, činjenica je da se većinom SPA pišu u nekom frameworku.

Stoga pred tebe stavljamo izbor: da li želiš frontend deo zadatka da napišeš u Reactu ili Angularu.

Ne favorizujemo nijedan od ova dva. No, volimo da posmatramo razlike i kako, uglavnom, Angular ekipa završi zadatak ranije, a React ekipa ima pregršt pitanja i zanimljivih ideja.

Ne zaboravi: backend za zadatak je tvoj, a to znači da su tvoji i bugovi koje ćeš morati da rešavaš kada nakačiš frontend i vidiš kako se sve lepo raspada. Ne odustaj 🙂 podrška kolega i mentora je uvek tu.

... ili možda opet Node?

Već si siguran da želiš da započneš JS karijeru kao backend developer? Ok... preskočićemo frontend, znamo da je ta odluka zato što ne razumeš CSS 😂 Nastavićemo da radimo Node još nekoliko nedelja i još dublje ćemo ući u brušenje veština u ovom uglu JS sveta: serverless, microservices, cloud, može?

Primetio si da je poslednji segment programa nešto kao "izborni predmet" na fakultetu. Nastojimo da ispunimo želje svih: u prethodne 4 generacije u Novom Sadu samo jednog kolegu smo zamolili da se ide ka potrebama projekta koji ga je čekao, suprotno od njegove želje. Svakako je "izborni predmet" samo početak, prvi projekat... a već sledeći je možda neka totalno drugačija i divlja JS tehnologija koja će ti postati novi favorit.

Kako ćemo izvesti sve ovo?

Uz snagu interneta, veštih mentora, ostalih kolega i kroz Levi9 Academy. Tako je, naša kompanija ima svoju platformu za učenje preko koje ćemo proći JS MasterClass, ali i sva naredna raznorazna učenja!

Sav sadržaj je dostupan stalno, na svim uređajima i u neograničenim količinama. Oslanjamo se na Udemy for business, ali imamo i pozamašnu količinu autorskog materijala: naši snimljeni meetup-i, treninzi, tutorijali i sklopljeni "learning path"-ovi koji te vode "from zero to hero" što bi rekli u žargonu. I ne samo programiranje - menadžment, psiholgija, sport?

Epilog

JS MasterClass je mnogo više od super-kvalitetnog JS treninga. Zamisli, ti 3 meseca lagano, bez stresa, neprimetno radiš na: radnim navikama, komunikaciji, diskusiji, pomaganju drugima, postavljanju pitanja i na spoznaji da neznanje nije sramota, nego izazov.

Zapamti, kretanjem na ovaj program, posao si već dobio.

Nema takmičenja sa kolegama, ne biramo najboljeg i nema otpadanja u nižu ligu. Posle 3 meseca imamo slavlje za sve, tortu, krindži univerzitetske kapice i želju da niko nama poznat ne vidi tu zajedničku završnu fotku gde niko ne ispadne dobro.

Piše Igor Dedić,

JavaScript Tech Lead u Levi9

Poseti profil kompanije.

Galerija