10.08.2023. ·
4 min

Najvažnije stvari koje morate da znate o ulaganju u kriptovalute

HelloWorld
4
Najvažnije stvari koje morate da znate o ulaganju u kriptovalute

Šta treba da znaš o kriptovalutama

U osnovi, kriptovaluta je digitalni token koji se upisuje u blockchain, softversku finansijsku knjigu koju niko ne kontroliše. Sve je dizajnirano kako bi digitalni tokeni bili što bezbedniji, barem u teoriji. Najpoznatije kriptovalute su Bitcoin i Ethereum, ali u opticaju je preko 18.000 tokena kojima se trguje pod različitim nazivima.

Tržište kripto valuta je u julu ponovo doseglo ukupnu vrednost tržišta od 1 triliona dolara. I dok samo tržište izgleda zdravije u poređenju sa proteklim nedeljama, i dalje je prilično daleko od vrednosti koju je imalo u novembru 2022. godine koja je iznosila 3 triliona dolara.

Nestalnost koju kriptovalute iskazuju navode nas na sasvim logično pitanje – da li je u ekonomiji sa visokom inflacijom i recesijom i dalje isplativo ulagati u njh?

Nakon što su kriptovalute dosegle vrtoglave vrednosti u 2021. godini, došao je veoma primetan pad koji analitičari trenutno nazivaju „kripto zimom“.

Gubitak od 2 triliona dolara bukvalno je izbrisao profit mnogih investitora, ali i poljuljao nekada stabilne digitalne valute. Agresivni dobici i gubici nisu ništa novo u svetu kriptovaluta, a mnogi skeptici već godinama smatraju da je u pitanju najobičniji balon koji svakog trenutka može da pukne.

Sa druge strane, investitori ovo tržište vide kao korak napred, u svet novog pristupa novcu, koji će demokratizovati finansije i pojačati snagu metaversea.

Uprkos velikim fluktuacijama u vrednosti i manjka regulacije, mnogi kriptovalute vide kao sledeće finansijsko prostranstvo... Dok stručnjaci savetuju investitore da ne ulažu više od onoga što su spremni da izgube jer tržište kriptovaluta nudi malo zaštite, a mnogo fluktuacija.

Ako razmišljate o ulaganju u kriptovalute, trebalo bi da dobro porazmislite o sledećim stvarima:

Koji su rizici ulaganja u kriptovalute?

Pre inicijalnog ulaganja, najvažnije je znati da na tržištu gotovo da nema nikakve zaštite investitora. U mnogim zemljama investitori prepušteni sami sebi bez ikakvih institucionalizovanih mehanizama zaštite.

Pošto je u pitanju digitalna valuta, problem je i to što je veoma podložna potresima i hajpu.

Nikako ne bi trebalo smetnuti s uma različite prevare koje vrebaju investitore, poput takozvane „pump and dump“ šeme u okviru koje prevaranti ohrabruju ljude na kupovinu određenog tokena kako bi mu digli vrednost. Kada do toga dođe, oni prodaju sve svoje tokene i time obaraju vrednost za sve ostale. Ovakve prevare su samo u 2021. godini dosegle vrednost od 2.8 milijardi dolara.

Uprkos brojnim rizicima, samo jedna kompanija za sada nudi kripto osiguranje, i to je Breach Insurance iz SAD. Druge kompanije nude zaštitu od krađe tako što korisnike obaveštavaju o svim sumnjivim radnjama koje se tiču računa investitora.

Kako početi sa investiranjem u kriptovalute?

Ukoliko te zanima investiranje u kriptovalute u trenutku kada je njihova vrednost pala, odmah treba pomenuti da ne postoje garancije da će se tržište ikada vratiti na ono kako je nekada bilo. To svakako ne znači da nećeš moći da ostvariš zaradu sa trenutnom postavkom stvari.

Ako i dalje to želiš, najlakše je da to uradiš korišćenjem dolara i nekih od popularnih menjačnica kao što su Coinbase, Binance ili Crypto.com. Postoji i nekoliko aplikacija uz pomoć kojih možeš da kupuješ i prodaješ kriptovalute (Venmo, PayPal i Cash App), ali njihova funkcionalnost je ograničenija i naplaćuju veće provizije.

Bez obzira na to za koju menjačnicu se odlučiš, na samom početku ćeš morati da pružiš neke osetljive lične i finansijske informacije.

Kada aktiviraš svoj račun, lako možeš da prebaciš novac iz banke na njega. Minimalna količina novca za investiranje je 2 dolara (Coinbase) ili 15 dolara (Binance).

Koliko novca uložiti?

Tržište kriptovaluta je dinamično i promenljivo. Teško je definisati koji bi to optimalni iznos bio za ulaganje.

Stručnjaci tvrde da su potrebne decenije kako bismo razumeli da li je neki resurs dobar za nečiji portfolio. Na primer, stručnjaci znaju da je prosečni povrat od ulaganja u deonice oko 6% veći od ulaganja u obveznice – i to samo zato što smo imali 60 do 100 godina da vidimo koliki je prosečni povrat ulaganja u ove resurse.

Glavni faktor koji utiče na odluku o ulaganju jeste količina novca koju je neko spreman da, u najgorem scenariju - izgubi.

Da li ćeš investirati u kriptovalute, ili ne, zavisi isključivo od tebe. Imaj na umu da ovo nije jedini put kojim možeš da započneš svoje investiciono putovanje. Ako se ipak odlučiš za kriptovalute, najvažnije je da na samom početku investiraš u dobar digitalni „novčanik“ koji će čuvati digitalnu valutu u koju izabereš da investiraš.

Oceni tekst

4
9 glasova

4 komentara

Ivan Ivan 11.08.2023.
8
1

Solidan tekst, samo kontaktirajte i neku firmu da vam objasni šta su kriptovalute pre pisanja nekih netačnih informacija. Bar u Subotici, u komšiluku vam je jedina firma u Srbiji za investiciono savetovanje koja se bavi kriptovalutama pa ste mogli imati par informacija. 

Dejan Mirkovic Dejan Mirkovic 17.08.2023.
1
1

I niste se bas proslavili... 

Bane Isa Bane Isa 21.08.2023.
2
0

Zaboravili ste da potpisete OpenAI kao autore ispod.

Zeljko Kerkez Zeljko Kerkez 20.04.2024.
0
0

 Svi znamo da je kod nas u Srbiji ekkonomska situcija teska skupoca velka mi koji zivimo od bedni plata i sastavljamo kraj sa krajem razmisljamo kako  i ja da dodemo do zarade da bi ziveli pristojan zivot dostojan coveka 21 veka digitalna svera novca kriptovaluta je odavno pocela  uvideo sam i sam koliko je to sigurna finansija bez sigurnog pokrica uloga i bez olakog rizika da izgubis ulog zato se netrebamo zalecati i debelo treba rzmisliti da li uloziti ili ne se tako lako brzo moze zaraditi svi bi bili bogati zna se ko tu najvise zaraduje oni koji manipulisu ljudima. Naj sigurnija ekonomska finansijska institucija u Drzavi je Banka koja garantuje siguran ulog bez rizika gubitka.       

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga