10.06.2022. ·
4 min

Najvažniji noviteti koje je Apple predstavio na svojoj konferenciji za developere

HelloWorld
0
Najvažniji noviteti koje je Apple predstavio na svojoj konferenciji za developere

Apple najčešće koristi svoju Worldwide Developers konferenciju kako bi svetu pokazao sve softverske novitete koje razvija za iPhone i iPad uređaje, kao i kompjutere i pametne satove – i koje ćemo uskoro moći da koristimo u njima.Međutim, ovaj put nam kompanija iz Kupertina nije predstavila preveliku viziju budućnosti, ali jeste neke korisne i prekopotrebne funkcije sa kojima kasni u poređenju sa konkurencijom.

Ovogodišnji događaj najvećim delom bio je fokusiran na apdejte za iOS 16, ali smo imali priliku da vidimo i dva unapređena MacBook uređaja, kao i softverske promene za Mac i Apple Watch.

MacBook računari sa novim čipom

Apple je na konferenciji za developere predstavio dva nova MacBook kompjutera sa potpuno novim čipom. Prvi uređaji koji će ga dobiti su najpopularniji Appleovi laptopovi – MacBook Air i 13-inčni MacBook Pro.

Unutar njih nalazi se novi M2 čip za koji kompanija tvrdi da je 18 odsto brži od prethodne generacije.

Kada je dizajn u pitanju, novi MacBook Air dolazi sa nešto spljoštenijim profilom debljine 1.27 centimetara, dok je ekran sada znatno širi i bliži ivicama sa dijagonalom od 13.6 inča.

Uslišene su i dve velike žalbe korisnika kada su u pitanju prethodne generacije, pa je rezolucija kamere sada 1080p i punjač je opremljen MagSafe tehnologijom kako bi mogao lakše da se ubacuje i izbacuje iz kućišta.

Iz Apple su izjavili i da će njegova cena iznositi 1.199 dolara.

Popularni 13-inčni MacBook Pro će takođe dobiti M2 čip, ali i nekoliko drugih unapređenja.

Ugrađena baterija bi sada trebalo da traje 2 sata duže i MacBook Pro sada podržava do 24GB radne memorije.

Iako ovaj model neće biti toliko utegnut kao Air verzija, dodatni RAM bi mogao da opravda cenu od 1.299 dolara.

Macovi dobijaju prebacivanje kamere

Predstojeći MacOS Ventura donosi krajnje zanimljivu funkciju svima koji previše vremena provode na video pozivima. Zahvaljujući novom softveru, sada će biti moguće započeti FaceTime poziv na iPhoneu i prosto ga prebaciti na Mac približavanjem telefona kompjuteru.

Novi softver bi trebalo da dozvoli i korišćenje iPhone kamere za FaceTime poziv na Macu kako bi se maksimalno iskoristile sve mogućnosti koje iPhone kamera nudi. Ovaj dodatak ujedno je i svojevrsno priznanje da su iPhone kamere znatno bolje od onih koje koriste Mac računari – i da će to sigurno biti još neko vreme.

Unapređene poruke i plaćanje za iPhone

Najvidljivija promena koja stiže na iPhone uređaje odnosi se na poruke, koje je sada moguće editovati, povući nakon slanja ili obeležiti kao nepročitane.

iOS 16 donosi i nove opcije za plaćanje u nadi da će ubrzati prelazak korisnika sa analognog na digitalni novčanik. Ovo i nije previše začuđujuće za kompaniju koja je već ušla u finansijske servise kao što je „kupi sada i plati kasnije“ ludilo.

Kada novi operativni sistem stigne, funkcija pod nazivom Apple Pay Later će kupcima dozvoliti da obavljaju kupovinu na rate bez kamate.

Povećana bezbednost

Nakon kritika na računa načina na koji AirTags i Find My mreža lokacija može da ugrozi žrtve uhođenja ili kućnog nasilja, Apple je predstavio novu Safety Check sekciju podešavanja.

Unutar nje možete da vidite sve dozvole koje imaju različite aplikacije i uređaji, ali i da ih lako uklonite.

Apple Watch dobija nove alate za san i praćenje rada srca

Tehnološki gigant već neko vreme opisuje svoj pametni sat kao zdravstvenu alatku, tako da nije veliko iznenađenje to što veliki deo noviteta služi da pomogne korisnicima da razumeju svoje telo malo bolje.

Kada WatchOS 9 stigne, najverovatnije krajem godine, Apple Watch vlasnici će moći da imaju još detaljniji uvid u kvalitet svog sna, ali i u rad srca, tačnije, vremenu koje je srce kucalo abnormalno.

Appleovi satovi već godinama mogu da detektuju ove iregularne otkucaje srca, ali modeli sa novim softverom će moći još detaljnije da prate istoriju i tako doktorima daju dragocene podatke.

Xcode Cloud sada je dostupan svim Apple developerima

Xcode Cloud servis predstavlja kontinuiranu integraciju i isporuku sadržaja unutar Xcode aplikacije. Apple tvrdi da je servis kreiran da ubrza razvoj i isporuku kvalitetnih aplikacija spajanjem alata baziranih na cloudu koji developerima pomažu da prave aplikacije, vrše paralelne automatizovane testove, isporučuju aplikacije testerima i upravljaju povratnim informacijama korisnika.

Xcode Cloud dostupan je unutar Xcode 13.4.1 verzije u Xcode verziji 14 beta, a takođe je ugrađen u App Store connect i radi uz TestFlight.

Početkom leta, developeri će moći da se pretplate na jedan od 4 mesečna plana za Xcode Cloud, u zavisnosti od broja kompjuterskih sati koji su im potrebni.

Cena kreće od 14.99 dolara za 25 mesečnih sati, ali kompanija je izjavila da će svi članovi Developer Programa dobiti ovu pretplatu potpuno besplatno do kraja 2023. godine.

Iako sve ono što je Apple predstavio na ovogodišnjem događaju ne može da se podvede pod revolucionarno, korisnici njegovih uređaja i servisa će ih svakako pozdraviti kao korak u pravom smeru i bez ikakve sumnje koristiti – u iščekivanju noviteta koji će doneti pravi pomak u načinu na koji koristimo tehnologiju...

Oceni tekst

5
1 glas

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima