03.04.2015. ·
3 min

Nesvakidašnji IT poslovi

Nesvakidašnji IT poslovi

Odličan ste programer i već godinama radite u IT struci, ali ste rešili da usavršite svoja znanja i probate nešto novo. Puno je poslova iz vaše branše koji u svetu "cvetaju" a kod nas se o njima tek ponešto zna, pogotovo van profesionalnih krugova.


Predstavljamo ukratko IT poslove koji su u svetu traženi i dobro plaćeni, a za koje našim programerima gotovo da neće biti potrebno dodatno usavršavanje kako bi krenuli za novim izazovom i većim zaradama.

Politički analitičar

Policy AnalystNa prvi pogled deluje da ovaj posao nema puno veze sa IT svetom, ali zapravo spaja dva nepresušna izvora zanimanja - politiku i profesionalnu upotrebu računara. Programeri često vole da rade "ispod radara", a ovde će imati priliku za to jer politički analitičari kroz IT poslove nisu deo zvaničnog sistema. Programerskim veštinama, programima i "prečicama" na koje ste navikli možete pomoći svom timu da analizira prethodne korake i isplanira buduće delovanje. Možda ne zvuči previše zanimljivo, ali otvara vrata potpuno novog sveta i nudi visoku platu koja u razvijenim zemljama ide od 63.000 do čak 122.000 dolara godišnje.

Kompjuterska forenzika

Kompjutersa forenzikaZa običnog posmatrača vi pritisnete nekoliko dugmića na računaru i rešite ubistvo, kao što se prikazuje u televizijskim serijama. Za vrhunskog IT stručnjaka kompjuterska forenzika je mnogo više. Kao programer vi ćete imati priliku da razvijate posebne alate koji će pomagati u brzoj i temeljnoj analizi fizičkih dokaza, ali i onih u virtuelnom svetu. Pritom je svako istraživanje tuđeg računara izazov za sebe, a može potrajati mesecima. Svojim programima i alatima imaćete priliku da vratite "obrisane" podatke, da enkripujete zaštićene fajlove, ili da analizirate oblasti u bazama podataka za koje su drugi mislili da su nevidljive. Naravno, osim u razotkrivanju drugih, vaš posao je i da sačuvate svoj sistem od upada. Sve to može vam doneti godišnju zaradu od 44.000 do 126.000 dolara.

Vojni IT analitičar

Vojni IT analiticarVojni analitičari su oduvek imali posla i bili su dobro plaće za "držanje rata u malom prstu". Kako tehnologija napreduje, njihov posao se usavršio i došao do nivoa kada je potrebnije poznavati IT svet nego kako puška funkcioniše. Tu na scenu stupaju programeri. Rat se može voditi i za tastaturom, pa vojni IT analitičari moraju da kreiraju softvere i hardvere koji će obezbediti vojnu mrežu i bazu podataka kako ne bi pala u pogrešne ruke. Međutim, vi ćete često morati i da napadate, odnosno da kreirate "oružje" za upad u tuđu "teritoriju" u virtuelnom svetu. Ovaj posao je takođe skriven od očiju javnosti, a u razvijenim zemljama donosi godišnje primanje od 74.000 do 117.000 dolara.

Dobronamerni haker

Hakere bije glas da samo provaljuju u tuđe sisteme i tako rade nelegalne poslove. Međutim, programeri i sistem administratori svoje veštine više upotrebljavaju na zaštitu od upada sa strane. Vaš zadatak je da otkrijete ranjivost sistema i napravite "zakrpe" i tako sprečite zlonamerne hakere da kradu podatke i novac. I vi ćete u tim prilikama videti skrivene podatke, ali ih nećete zloupotrebiti već proučiti kako biste ih na najbolji način sačuvali. Zato će vas zvati "beli šeširi" i bićete zaslužni za razotkrivanje "crnih kolega". Možda nećete zarađivati kao oni, ali će vaših od 41.000 do 114.000 dolara godišnje biti čisti.

Oceni tekst

4
8 glasova
Radovan Bibić Radovan Bibić

je u novinarstvu skoro deceniju. Tokom studija novinarstva počeo je da radi u listu Danas u beogradskoj rubrici, potom u hronici i sportu, da bi se posle određenog vremena stacionirao u IT sektoru kao novinar-urednik. Prati savremene trendove u ovoj oblasti u nastojanju da uvek bude dobro obavešten i ta saznanja nesebično podeli sa svojim čitaocima. U slobodno vreme prati sport, provodeći dane sa dragim osobama i prijateljima.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga