16.03.2022. ·
4 min

O izazovima, uspesima i naučenim lekcijama

O izazovima, uspesima i naučenim lekcijama

Povodom dana žena rešismo da dokažemo da je IT svet jedno magično mesto koje podržava ravnopravnost kroz niz razgovora sa uspešnim ženama koje u ovom okruženju rastu, oblikuju se i cvetaju, metaforički rečeno. Devojka sa kojom sam imala fantastičan razgovor je Senior technical project manager, Jelena Todorov Kalezić, koja veoma uspešno pliva u ovim vodama već deceniju i više. Hvala za odvojeno vreme, Jelena!

U kojoj kompaniji radiš i koja je tvoja pozicija?

Radim kao senior Senior technical project manager u kompaniji Syncit Group.

Koliko dugo se baviš project management-om?

Project management-om se bavim nešto više od jedanaest godina. 

Koji fakultet si završila i koliko ti je značilo to znanje u IT karijeri?

Završila sam Informacione tehnologije na Univerzitetu u Sofiji. Odabrala sam baš ovaj univerzitet jer kod nas na fakultetima tada nije bilo smerova koji su od prve godine usmereni na IT i jako mi se dopao njihov kurikulum: prvih par godina se radio programiranje, a kasnijih godina su nas usmeravali više ka IT project management-u. Obrazovanje mi je puno značilo u poslu jer sam stekla kompletno znanje, za razliku od sertifikacija koje većina ljudi uzima danas: programiranje mi je značilo u prepoznavanju koda, olakšavalo mi je razumevanje project development lifecycle-a, ali mi je mnogo značilo jer vidim da tehničke menadžere programeri gledaju drugačijim očima u odnosu na biznis menadžment, npr.. Doduše, meni je mnogo značilo i to što sam se na samom početku karijere bavila programiranjem, iako sam shvatila da to nije za mene, značilo mi je u poslu.

Možeš li da navedeš neke od izazova sa kojima si se susretala u toku svoje IT karijere?

Najveće izazove sam savladala na samom početku, kao junior: kad kreneš da radiš, uvidiš koliko zapravo ne znaš u praksi, i dok stekneš način razmišljanja tako da sve ide brže i lepše. Što se ostalog tiče, ne mogu da se požalim da sam imala bilo kakve izazove van samog sticanja znanja, uvek sam bila prihvaćena.

Odakle najčešće učiš i stičeš znanja vezana za posao?

Uglavnom koristim e-learning platforme (kao što su udemy, coursera, linkedin learning) i PMBOK (što savetujem svima koji žele da se bave project management-om, ovo je biblija za upravljanje projektima).

Kakav je odnos muškaraca i žena u kompaniji-timu u kojoj trenutno radiš?

U firmi nas ima oko 50, mislim da je od toga 25% žena ali (kao što se očekuje) devojke su uglavnom u HR-u, administraciji itd.

Koji su izazovi sa kojima se susrećeš kao žena u IT-ju?

Kao žena ne mogu da navedem da sam se susrela sa izazovima u IT-ju, svi izazovi sa kojima sam se susretala su isti za oba pola. Ono što bih naglasila je da ja volim svoj posao, i to mi je motivacija za konstantno usavršavanje, što može u globalu da bude izazov. Takođe, radila sam u mašinskoj industriji jedno vreme i tamo stvarno nisam imala dovoljno znanja oko mašina i tome slično, i naučila sam vrednu lekciju: važan je pristup. Kada otvoreno pristupiš ljudima, sa razumevanjem za njihove potrebe i oni se otvore i saradnja je jednostavnija.

Koje su prednosti sa kojima si se susrela kao žena u IT-ju?

Iskreno, ne vidim da sam ugrožena vrsta zato što sam žensko. Inicijalno, sama ne delim poslove na muške i ženske, smatram da je pol nebitan ako dobro radiš. Tretirana sam isto i ravnopravno kao i svi ostali, i svidja mi se takav tretman.

Šta bi navela kao veštine koje su ti značajno doprinele u karijeri?

Ima puno stvari koje mogu da navedem: analitičko, logičko i matematičko razmišljanje, pre svega, pored toga su sve meke veštine: orjentisanost ka detaljima, sposobnosti organizacije, empatija, asertivna komunikacija. Što se soft skill-ova tiče, nisam imala ceo paket, ali sam radila na njima i možda mi je najteže bilo da ne donosim ishitrene zaključke i odluke, i da komuniciram asertivno.

Koje bi savete dala mladim devojkama koje tek ulaze u IT svet?

Jedini savet koji bih dala je da veruju u sebe - bez obzira gde ste trenutno, verujte u sebe, znajte da možete, trudite se i budite svesne da ponekad mora da se izađe iz zone komfora. Ovo nije vezano samo za IT: Ja želim, ja mogu i uradiću je stav koji donosi uspeh. Takođe budite spremne da konstantno pratite nove tehnologije, učite i idete u korak sa svim novim dešavanjima: ova profesija zahteva stalno učenje i razvijanje.

Oceni tekst

5
7 glasova
Jovana Milosavljević Jovana Milosavljević

Sad sam senior developer, a nekada davno sam bila atraktivna plavuša koja se bavi marketingom :). I dalje se tešim da bar nisam oćelavela od čupanja kose od koda :) U slobodno vreme volim da čitam, pijem pivo, osvajam kafane i sanjam da ću kad porastem biti venture capitalist.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga