25.09.2019. ·
3 min

Od prakse do full time zaposlenja

Od prakse do full time zaposlenja

Prelazak iz studentskih bezbrižnih dana kada je najveća briga bila hoće li se ispit spremiti tokom jedne noći, u poslovni svet donosi velike promene. Dodatni začin je brzina kojom se kompletan IT svet menja, i time dobijamo idealan scenario da početnik (praktikant) iskoči iz šina već u prvoj krivini.

Svaki start je težak i konfuzan, međutim postoji penicilin. Pre nego što okvasiš noge u pomenutim vodama, treba da se obrati pažnja na određene stvari.

CV / Radna biografija

Pre nego što klikneš dugme send  i tvoje iskustvo otkucano na računaru odleprša u nečiji inboks, preispitaj se o svojim željama i ciljevima. Različiti interesi se kriju kod svakog od nas. Shodno tome, deifiniši šta konkretno želiš od potencijalno budućeg poslodavca. Neko želi da stekne što više kontakata i poznanstva, dok drugi hoće da saznaju pripadaju li uopšte tom svetu. Kakvi god bili tvoji motivi, razmisli šta te najviše “vozi“. Kompanije koje si izdvojio rangiraj prema najvažnijim paramterima za tebe, a zatim udri send.

Fokus

Stoni fudbal, pikado, lejzi begovi i ping pong neka te ne zavedu. Nisi tu zbog igranja. Go with the flow koriguj u learning flow, kroz interesantne projekte. Stičeš iskustvo i radne navike. Obogati svoje veštine radom, ne samo čitanjem i slušanjem. Hoćeš da budeš Softwear inženjer? Kodiraj!

Ulaganje u zaposlene je divna rabota. Ukoliko imaš prilike, nemoj da se ustručavaš. Nikad nećeš saznati koliko je široka lepeza znanja koje možeš da upiješ.

Pitanja, i još pitanja

Nosiš titulu paktikanta. Tvoj domaći zadatak je da učiš, svaki dan i konstantno. Stidljivosti nema mesta. Ovaj faktor može biti vitalan u daljim koracima.

Otkrij ljude koji rade projekte i stvari kojima se diviš, čije veštine želiš da imaš u malom prstu. Kolege izlaze u susret, oberučke prihvati savete jer poklonu se u zube ne gleda. Budi sunđer, ne Bob Kockalone.

Rizikuj

Strah od novina je poput okova. Tokom trajanja praske svako dobije priliku, možda dve da iznese mišljenje ili ideju za izradu finalnog projekta. Nemoj se ustručavati da tražiš dodatni alat da tvoje rešenje bude još bolje i efikasnije.

Ako veruješ u sopstveni koncept, red je da prezentuješ ostalim kolegama. Možda si upravo ti prava osoba za finalni proizvod.

Brendiraj samog sebe

Prvi utisak može da omane, ali je važno kako ćeš sebe definisati u radnom okruženju. Da li si lik, koji sedi tu i šablonski odrađuje posao dok čeka da kapne finansijska nadoknada na kraju meseca ili pak, imaš više ciljeve? Sve je na tebi. S kim god da se ukrstiš, uvek traži feedback. Sjajna stvar da uočiš gde su mane, a gde prednosti i snaga tvog načina rada.

Pozicioniraj se, tako da svi imaju u malom mozgu da si ti njihov čovek za kvalitetna, promišljenja i kul rešenja.

Kolegijalnost

Bezbroj puta si čuo da su odnosi unutra firme važni. O da, i te kako. Radna atmosfera među kolegama, predstavlja ključan faktora u poslu. Dobar kolektiv u stanju je da iznese i završi nestvaran posao, koliko god gigantskih razmera bio.

To se ne gradi kroz radne sate. Van kancelarija su prave prilike da se skapiraš s timom. Naravno, ne možeš biti sa svakim odličan i nemoj uzimati u razmatranje tu opciju.

Arhitekta svoje karijere

Surova istina glasi da niko, doslovce niko ne mari za tvoju karijeru osim tebe. Tvoji plesni koraci treba da bude šampionskog kova. Današnja vremena pružaju mogućnost da tvoja karijera ne bude monotona prava linija. Na putu ka cilju uvek je poželjno pokupiti nekog neplaniranog stopera, poput drugog jezika ili dizajna. Eto oruđa da stekneš prednost u odnosu na konkurenciju.

Dokle god niko nema hipoteku nad tvojom karijerom kakva god ona trenutno bila, ti si na pravom putu.

Oceni tekst

4
9 glasova
Nemanja Stojanović Nemanja Stojanović

Dugi niz godina proveo je u turizmu. Tada počinje polako da koketira sa marketingom, najviše u oblasti digitala. Ljubav prema pisanja nikad ga nije napustila gde god da je radio. Shodno tome, rešio je da napiše koje slovo za divan portal HelloWorld.rs. Poseduje i svoj sajt, gde razglaba i filozofira na razne teme.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga