18.03.2024. ·
3 min

Održan Dan internet domena Srbije 2024.

HelloWorld
0
Održan Dan internet domena Srbije 2024.

Tradicionalni Dan internet domena Srbije (DIDS 2024) održan je u beogradskom Domu omladine pod sloganom "Budućnost je sada".

Najjači utisak među posetiocima konferencije bio je taj da se pomenuti slogan pred njihovim očima pretvorio u niz konkretnih prikaza nove stvarnosti koja nam je stigla i koja fascinira, ali u isto vreme i izaziva razna pitanja, nedoumice i bojazni.

DIDS 2024 otvorili su Milan Dobrijević, državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija i Dejan Đukić, direktor Fondacije Registar nacionalnog internet donena Srbije (RNIDS) - organizatora konferencije, najavivši dalju posvećenost vlade i stručne javnosti Srbije razvoju informacionih tehnologija, sa posebnim akcentom na polje veštačke inteligencije (AI).

DIDS 2024 - Foto Vojislav Vujanić
DIDS 2024 - Foto Vojislav Vujanić

Ovogodišnji keynote govornik bila je dr Emili Roberts, ekspertkinja u oblasti AI i mašinskog učenja, koja se skupu obratila na temu borbe protiv sajber maltretiranja u eri dubokog lažiranja (“deepfake”).

Publici se, međutim, obratila osoba koja - ne postoji!

Emili Robrts bila je AI persona - nepostojeća ličnost kreirana pomoću veštačke inteligencije upravo za potrebe DIDS 2024.

Izgledajući u potpunosti kao stvarna žena koja se biranim rečima i odgovarajućim akcentom obraća gledaocima u sali putem video-linka, sa “svojom” bogatom naučnom biografijom i referencama, “dr Roberts” je “lično” demonstrirala koliko tzv. ‘vrhunski lažnjaci - deepfakes’ mogu prevariti primaoce informacija koji su uvereni da im se obraća kredibilna osoba “od krvi i mesa”.

Na ovo iznenđujuće izlaganje AI osobe koju su stvorili organizatori nadovezalo se u velikoj meri naredno predavanje psihološkinje Ine Poljak koja se osvrnula na ogromne i brojne rizike društvenog inžinjeringa i zloupotrebe psihologije kao nauke u okolnostima visokih tehnologija koje su u stanju da zavaraju i odvedu na misaonu stranputicu čak i relativno opreznu i digitalno pismenu osobu.

Panel posvećen primenama postojećih AI alata i platformi bio je koristan “od korica do korica” jer su skupu svoja iskustva prenosili ljudi koji su uspešni u svojim, veoma različitim kretivnim industrijama.

Pod moderacijom Slobodana Markovića, digitalnog savetnika pri UNDP-u i Marijane Borković, menadžerke za komunikacije pri RNIDS-u, sagovornici - Dane Blačić, Danijel Milošević, Đorđe Krivokapić i Miloš Skokić preneli su svoja iskustva, od kojih se izdvajaju dva:

  • AI ne uzima poslove ljudima iz kreativnih branši, ali da im značajno pomaže u poboljšanju produktivnosti i učinka,
  • AI menja ustaljene poslovne procese, ubrzavajući ih i automatizujući, ali uz oprez da se dalji pravci i domeni brzog razvoja AI ne mogu predvideti.
DIDS 2024 - Foto Vojislav Vujanić
DIDS 2024 - Foto Vojislav Vujanić

Alegorijski nastup (pre nego klasično predavanje) Voje Žanetića je sve prisutne nateralo da se dobro zamisle nad budućnošću ljudskog društva u novim okolnostima.

Iako je ne pominjući toliko direktno, po Žanetiću je AI agent dekonstrukcije društva današnjice. Da li će se ta dekonstrukcija završiti ulaskom u utopijsko ili distopijsko društvo, veliko je pitanje koje (ne) zavisi od nas samih (možda će se o tome pitati i veštačka inteligencija).

Prevođenje apstraktnih tema u konkretne i korisne informacije tradicija je svakog DIDS-a. Tako je deo konferencije bio rezervisan za predstavljanje rezultata istraživanja o prevenciji onlajn bezbednosnih rizika za mala i srednja preduzeća, kao i za dve priče o uspehu: portala domen.rs i projekta “Lokalac na internetu”. Iako različitih konkretnih ciljeva, oba ova projekta usmereni su ka podršci razvoju lokalne zajednice.

Gledaocima je prikazan film o uspešnim pričama malih firmi i domaćih preduzetnika koje su ispričane na portalu domen.rs između dva DIDS-a, dok je “Lokalac na internetu” zamišljen tako da se prihodima od prodaje lokalno brendirane odeće potpomažu naši daroviti učenici, tj. njihov odlazak na međunarodna takmičenja iz raznih naučnih oblasti.

Kao i svake godine, DIDS se bavio prisustvom i širenjem ćirilice na domaćem internetu. Potpredsednik UO RNIDS-a, Dušan Stojičević, održao je predavanje “Ćirilica na internetu - za i protiv”, a prof. dr Slavica Cicvarić Kostić moderirala je panel o odnosu ćirilice i brendinga.

U samo jednom danu tokom kojeg je održan, Dan internet domena Srbije 2024 je ponovo digao sopstvenu lestvicu kvaliteta, ostavivši nas da sami za sebe razlučimo da li je AI nešto dobro, nešto loše ili pak nešto između, o čemu ćemo se izvesno intenzivno baviti u bliskoj budućnosti.

Oceni tekst

5
2 glasa

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga