15.04.2020. ·
3 min

Održan prvi Balkan AI webinar: Kako će AI uticati na svet nakon Covid-19?

HelloWorld
0
Održan prvi Balkan AI webinar: Kako će AI uticati na svet nakon Covid-19?

Sinoć je održan prvi Balkan AI webinar posvećen primeni i razvoju veštačke inteligencije u svetu nakon pandemije virusa Covid-19. Ovo pitanje je po prvi put okupilo AI predstavnike iz čitavog regiona, koji su sa više od 150 prisutnih podelili svoje stavove o problemu sa kojim se trenutno suočava ceo svet i ulozi koju AI ostvaruje u njegovom rešavanju.

Online panel je realizovan na Zoom platformi u organizaciji CITY AI ogranka na Balkanu i Serbian AI Society-a.

Panelisti su se uključili iz Ljubljane (Viktor Kovačević, Comtrade), Zagreba (Davor Runje, CroAI), Skoplja (Goran Stojanovski, Skoplje AI), Sarajeva (Adnan Mehremić, Sarajevo AI), Banjaluke (Gojko Galonja, Banja Luka AI), Beograda (Mladen Ovanović, Belgrade AI),  Novog Sada (Jovan Stojanović, Novi Sad/Belgrade AI) i Kragujevca (Aleksa Radosavćević, Kragujevac AI).

AI će doprineti raznim industrijama - medicina će dobiti najviše

Na samom početku panela konstatovano je da će se prave posledice koronavirusa osetiti tek u budućnosti, a u prilog tome govore i predviđanja UN-a da će čak 25 miliona ljudi širom sveta ostati bez posla.

Panelisti su istakli da je veliki šok na globalnom tržištu neminovan, ali da će se usled takve situacije jasno izdvojiti industrije koje su u određenoj meri “otporne” zbog mogućnosti remote poslovanja i automatizacije, od značajno pogođenih zanimanja koja se zasnivaju na pokretu i fizičkom kontaktu sa ljudima.

Kada je u pitanju doprinos AI raznim industrijama nakon povlačenja virusa, čak 83% učesnika panela je iznelo stav da će primena veštačke inteligencije najviše uticati na medicinu, zatim na IT industriju, a nakon nje i na supply chain, cybersecurity, finansije i druge industrije.

Informativni sektor u doba korone - ima li mesta za AI i kakvim podacima raspolažemo?

Dok nas neke posledice pandemije čekaju u bliskoj budućnosti, ono sa čim se suočavamo već sada je hiperinflacija lažnih vesti koje se plasiraju kroz različite kanale komunikacije. U tom smislu je istaknuta važnost unapređenja digitalnih servisa koji mogu da pospeše informativni sektor, čija je uloga od velikog značaja u vanrednim situacijama poput trenutne.

Panelisti su se usaglasili i oko toga da tehnološki napredak jedne države u rešavanju ovog tipa problema zahteva i veći uvid u privatne podatke građana, čime su se dotakle etička i pravna strana ovog pitanja.

Na pitanje: “Da li biste podelili svoje privatne podatke sa startup-ima koji na osnovu njih mogu da ponude AI rešenja bitnih problema?” 32% prisutnih je odgovorilo potvrdno, 12% učesnika je dalo negativan odgovor, dok je ostatak odgovorio sa “možda”.

Ogroman regionalni AI potencijal može da unapredi čitavu zajednicu

Jedan od najvažnijih zaključaka panela bio je da naš region poseduje značajan AI potencijal koji može da pomogne u rešavanju velikih problema, a posebno u unapređenju “medicinskog ekosistema”.

Ono što je ključno jeste umreženost AI stručnjaka na regionalnom nivou, kako bi pojedinci i startupi sa kvalitetnim rešenjima dobili snažan vetar u leđa za realizaciju ideja važnih za čitavu zajednicu. U cilju podizanja svesti o važnosti i primeni AI-a na našim prostorima, organizuje se i Wonderland AI Summit, događaj koji će u oktobru, drugu godinu zaredom okupiti naistaknutije regionalne i svetske AI lidere u Beogradu. 

Oceni tekst

1
1 glas

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga